Преди Лудогорец - Любимец (вероятни състави)

Снимка: ludogorec.net
След поредната впечатляваща европейска победа на българския шампион Лудогорец, каквито и суперлативи да се кажат за играта на „зелените”, ще бъдат недостатъчни. Земята обаче продължава да се върти и колкото и да не им се иска на „орлите”, отново ги връща на родните географски ширини. Съперник в 14-я кръг на първенството е новакът Любимец. Срещата е с начален час 18:00 и ще се проведе на стадион „Лудогорец Арена” в Разград. Гостите от Любимец започнаха сезона с „летящ старт”, записвайки 4 победи в първите си 5 срещи, които ги отведоха до върха в елита. Още по-впечатляващото бе, че 3 от успехите им бяха срещу Лудогорец(1:0 като домакин), Локомотив(Сф) (2:1 като домакин) и срещу Ботев(Пд) с 1:2 на „Колежа”. Забележителни резултати за абсолютен дебютант в майсторската група. Първоначалното несериозно отношение на водещите тимове у нас към непретенциозния отбор на Любимец им изяде главата, но в последствие нещата си дойдоха на мястото и заедно с настъпването есента приключи и „Сезонът на дините”.

В последните си 8 двубоя играчите от „града на любениците” имат едва 1 спечелена точка, което сериозно ги засилва към втория ни ешалон. Все пак важно е да се отбележи, че съставът на Любимец се явява коректив на лидерите в първенството. Единственият отбор от голямата провинциална тройка, който победи „дините” е съставът на Литекс и точно, поради тази причина „оранжевите” оглавяват временното класиране. Любопитен факт е, да се отбележи, че именно в Любимец започна треньорската кариера на Ивайло Петев и по ирония на съдбата, точно там приключи „златната му ера” в Лудогорец. В последствие дори се заговори за интерес от ръководството на Любимец към бившия наставник на „орлите”, но това изглеждаше меко казано несериозно на фона на качествата и амбициите на младия наставник.

В крайна сметка „Островът на Афродита” приюти „изгнанника от „Герена””, който ще застане „зад кормилото” на местния АЕЛ ( Лимасол). Дали скромният тим на Любимец е направил услуга на бившия си наставник или е в основата на новата „ера за Лудогорието”, времето ще покаже? Едно обаче е сигурно напускането на Ивайло Петев бе основното „лекарство” за справяне с напрежението, което тегнеше в града на киселото мляко. Въпреки огромната разлика в класите и незавидната 10-та позиция на „любимците”, тимът на Красимир Мечев е изключително неудобен за разградчани. С победата в първия кръг на първенството Любимец се превърна в единствения отбор от настоящия формат на А група, който има положителен баланс срещу „зелените”( с категоричната си победа с 2:4 на „Лудогорец Арена”, Литекс, може да се похвали със същото постижение). Освен това гостите създават проблеми на „орлите”, още в съпърничеството им в Източната Б група. „Сините” са един от малкото отбори във втория ни ешалон, които могат да се похвалят с 2 равенства и една загуба в трите си двубоя, срещу двукратния първенец на България. Въпреки неособено „розовата статистика” за „зелените”, едва ли някой вярва, че гостите са способни на ново „чудо” и всичко освен разгромен успех на лудогорци би било прието като сериозна изненада. Напълно резонно наставникът на шампионите ще даде почивка на част от титулярите в Одеса.

Промени няма да има единствено в „дефанзивното каре” на „зелените”, тъй като контузиите на Мантула и Терзиев, не позволяват никаква вариативност на селекционера. Под рамката на вратата ще за застане втория страж на шампионите Иван Чворович, който не бе особено стабилен в дербито с Ботев(Пд), но въпреки това получи повиквателна за националния отбор. Двойката деванзивни полузащитници ще бъде сформирана от капитана Светослав Дяков и Фабио Ешпиньо,който остана на пейката за двубоя с „моряците”. В ролята на плеймейкър ще влезе колумбиецът Ернандес, който ще замени изтощения до краен предел Марселиньо. По фланговете ще оперират Даниел Абало и Димо Бакалов, тъй като ще бъде даден заслужен отдих на вложилия много усилия в сблъсъка с Черноморец(О) - Иван Стоянов и на получилия стомашни болки, ден преди двубоя Михаил Александров. Атаката на тима ще бъде водена от Платини, който ще замени наказания Кишада. Нека припомним, че кариоката си изкара безумен червен картон в края на срещата с Литекс. Платини се включи в последните минути на двубоя с черноморци и дори изведе Мисиджан „очи в очи” с противниковия страж, но „лалето” така и не съумя да удвои резултата. Въпреки че не е напълно възстановен от неприятната контузия,коятополучи в европейската квалификация на младежката гарнитура срещу Естония, по всяка вероятност на скамейката на „Лудогорец Арена” ще бъде капитанът на младежите - Георги Терзиев, който все още не е дебютирал със „зелената фланелка”. 3-те точки са жизненоважни за шампионите, тъй като основните претенденти дишат във врата на разградчани, а временният лидер Литекс гостува на закъсалия Нефтохимик.

Вероятен състав на Лудогорец: Чворович, Кайсара, Минев, Барт, Моци, Дяков-капитан, Ешпиньо, Ернандес, Абало, Бакалов, Платини.

Резерви: В. Стоянов, Шоко, Терзиев, Златински, И. Стоянов, Мисиджан, Безяк.

Контузени: Мантула, Александров.

Наказани: Кишада.

Цветелин Петков, Меридиан Мач