Кой е човекът зад кадър в Разград?

Снимка: БГНЕС
Георги Василев-Гочето в събота бе гост в Канал 3 и каза нещо много интересно за Лудогорец. Нещо, на което никой досега не бе обръщал сериозно внимание. Именитият треньор посочи Методи Томанов, като човекът с най-големи заслуги за силното представяне на разградчани в последните 3 години. Гочето, показа убийствен инстинкт и уцели право в десетката.

Малцина знаят, че Методи Томанов от доста време е на скаутска мисия в Холандия. Преди това бе в Испания, а след това му предстои и пътуване до Португалия. Бившият футболист, помощник-треньор и скаут на ЦСКА не спира да обикаля в търсене на качествени попълнения за селекцията на Лудогорец. Именно той доведе в Разград Марселиньо, Дяков, Гъргоров, Барт, Мисиджан, Кайсара, Йордан Минев, Ешпиньо, Безяк... Най-добрите футболисти на клуба за последните 3 години. Те не са селекционирани от Ивайло Петев. Доведе ги Методи Томанов. Защото бе убеден в качествата им, а не по комисионерски подбуди, както често действат хиените в и около ЦСКА и Левски. Методи Томанов обаче е друга порода. Първо разбира много и второ е изключително честен. За това и се ползва с пълното доверие на Кирил Домусчиев, който често се съветва с него преди да вземе важни решения за Лудогорец.

Нито Петев, нито Стоев, нито някои играч е най-голямото попадение на Домусчиев, а именно ангажирането на експерт като Томанов. Методи е на светлинни години пред колегите си от ЦСКА и Левски, които се водят от съвсем различни интереси при селекционните си подходи. Томанов просто е друга класа и дойде време това да се каже на всеослушание, да се признае огромният му принос за успехите на Лудогорец.

Вече е ноември, а ЦСКА не е пратил нито един скаут да наблюдава футболисти в чужбина, въпреки заявите намерения и обещания. Тоест Младенов пак ще прави селекцията по изпитаната си схема – чрез познати мениджъри. В Левски пък и да ходи някой да гледа наживо, е смешно да сравняваме Дончо Донев с Томанов. Разликата е колосална. На „Герена” отдавна властва въпиюща селекционна некомпетентност.

Томанов постоянно пътува, постоянно общува с различни агенти, представители на чужди клубове и дори набелязаните футболисти. Проучва ги детайлно не само като качества, но и като хора, семейна среда, като характери. И резултатите от работата му са налице. Ексзащитникът на ЦСКА никога не се показва самоцелно пред камерите, не дава интервюта, не парадира. Мълчи и работи. Малцина обаче са способни да оценят огромния му принос и най-вече честността и коректността му.

Вестник "Тема спорт"