Георги Дерменджиев: Наясно съм с възможностите на Литекс

Треньорът на Лудогорец Георги Дерменджиев даде пресконференция преди мача с Литекс от XX кръг на „А“ група. Наставникът на шампионите отговори на всички въпроси, свързани с дербито на градския стадион в Ловеч. Мачът с Литекс е в събота от 17,00 ч.

- Готов ли е Лудогорец за началото на пролетния дял в шампионата?
- На този етап нещата са в норма. Мога да кажа спокойно, че отборът е готов за началото на първенството.

- Литекс играе отворен футбол. Този отбор по-предпочитан ли е от вас в сравнение с тимове като Берое, които залагат повече на защитата?
- Искам да ви задам един въпрос. Откога не сте гледали Литекс? Това е един много добър тим, който играе равномерно и в двете фази. Литекс обръща голямо значение на защитата. Познавам Краси Балъков. Дълго време съм бил в Ловеч. Наясно съм с възможностите на тима, който е класен и разчита на собствените си кадри. Предполагам, че мачът в Ловеч ще тактически много силен.

- По време на последния двубой срещу Берое на „Лудогорец Арена“ като че ли футболистите се пестяха. Имате ли притеснение, че това може да се случи и в мача срещу Литекс?
- Срещу Берое футболистите дадоха това, което е необходимо. Казах го тогава, казвам го и сега – имахме два турнирни двубоя срещу един силен тим, какъвто е Берое. В крайна сметка Лудогорец излезе победител и продължи напред за Купата. Въобще клубовете в България този сезон са на по-високо ниво в сравнение с миналия. Равностойни са. Не съм съгласен, че момчетата са се пестяли срещу Берое. За нас лесни мачове няма.

- Доколко са важни последните мачове преди плейофната фаза?
- Много важни са. Може да се каже дори, че това са най-важните мачове. Ние нямаме право на грешка срещу Литекс, Левски и Славия.

- Вашите момчета не изглеждаха много мотивирани в мачовете от „А“ група, докато участвахте в Шампионската лига през есента на миналата година. Сега може ли да има подобен проблем?
- Мисля, че този проблем вече не съществува. Момчетата са наясно с разликата между „А“ група и Шампионска лига. Ние нямаме друга алтернатива освен да играем на 100 процента във всички срещи от първенството и турнира за Купата на България.

- Ще продължите ли да използвате Вандерсон като крило? Той справя ли се на този пост?
- Вандерсон играеше именно на тази позиция в бразилския отбор, откъдето го взехме.



- Какво е състоянието на Светослав Дяков и Роман Безяк?
- И двамата тренират с отбора.

- Както изглежда, Юнес Хамза май е последен избор за централен нападател след Кишада и Безяк за предстоящия мач с Литекс?
- В последния момент ще бъде решена групата и титулярния състав за гостуването ни в Ловеч. Имаме достатъчно футболисти. Лично аз разчитам на всички. Момчетата знаят, че предстоят много мачове до края на сезона и всеки ще има възможност за изява. Аз очаквам от тях да са добре подготвени и в момента, в който получат шанса си, да бъдат полезни на отбора.

- Имате ли колебание каква да бъде двойката централни защитници за мача с Литекс? Моци се завръща след наказание, изпробвахте Александър Барт и Георги Терзиев...
- А Сашо Александров е национал. Това е моят отговор.

- Знаем, че не обичате да коментирате съперниците, но какво е впечатлението ви от подготовката и състоянието на другите тимове в „А“ група, които са ви конкуренти?
- Всеки е работил, както е намерил за добре. Всеки треньор е искал да подготви тима си по най-добрия начин. В това няма съмнение. Пак повтарям тази година тимовете са по-силни в сравнение с предната. Първенството със сигурност ще бъде много интересно.

- През зимата не привлякохте нови футболисти. Разчитате основно на един разширен състав. Има ли някакъв риск в това?
- Защо трябва да привличаме нови футболисти на всяка цена? В Лудогорец има достатъчно играчи, които ще се справят със задачите в първенството към днешна дата, а и след това в европейските клубни турнири. Вярно, че на някои позиции е хубаво да имаме повече хора, но с по-висока класа. Времето е пред нас, ще имаме възможност да изчистим и тези въпроси.

- Имате ли категорично поставена цел Лудогорец да стане шампион?
- В Лудогорец целта винаги е била спечелване на всички трофеи. Това се знае и без да се афишира.