Тони, Тони, Гол Кога?

Последните две седмици се начетохме на какво ли не – декларации, изявления, обвинения. Единственото, което не видяхме е футбол. След мача с ЦСКА темата не бе разгрома, който Лудогорец им нанесе, най-голямата загуба за новия век, а нарушението на Моци.

Основната тема по форумите бе как с човек повече, ЦСКА нямало да паднат с толкова! Никой не обсъждаше тактическата немощ на отбора, грешната подредба, а неотсъдения червен картон. Допреди 3 месеца този отбор с тези футболисти беше водач в класирането и уверено гледаше към титлата. Томов чертаеше планове за Шампионска лига и река от пари. Днес този отбор вече 562 поредни минути не е отбелязал гол. Шест мача, в които футболистите, с които щеше да се превземат европейските турнири не могат два паса като хората да вържат. И за това ли е виновен Моци? Или просто треньорския капацитет на ЦСКА е до там? Какво дерби гледахме вчера – 9 младежи от Ботев, насред Армията не допуснаха ЦСКА да ги победи, въпреки че почти цяло второ полувреме играха с човек по-малко. Хлапетата на Ботев могат само да заслужат нашите адмирации – борба, желание, отборна игра и много, много ентусиазъм.

Не само, че не загубиха на Армията, а дори бяха близо до победата и то след като останаха по-малко на терена. Явно е, че тактиката на ЦСКА ритници отзад, шут напред и дано някой от защитата на противника сгреши, вече не действа. Тази тактика беше успешна, особено на Армията заради тайфуна, който създаваше публиката. Днес и това не стига. И вместо да погледнем обективно, че Лудогорец смачка ЦСКА на Арената, създаде много чисти и реални голови ситуации, ние типично по български почваме да търсим оправдания – съдията, терена, вятъра, Фортуна погледнала лошо Причиненко при кацането си и т.н. Стойчо Младенов умело използваше похвата да прехвърли причините за слабата си тактика и неумението даморганизира отбора с всичко друго, но не и със собствените си грешки. Добре виждаме, че неговите наследници са усвоили всичките му трикове и ги използват с всички сили. А медиите, медиите просто копират и нарочно или не, търсят сензацията във всичко.

Моци ритна Николич, но и той не пострада сериозно след като за 2 минути стана и продължи игра, все едно нищо му няма. И проблема не е в неотсъденото нарушение, а в неспособността на ЦСКА да играе, та дори срещу хлапетата на Ботев, които имат нещо, което легионерите на ЦСКА никога няма да имат – желание, страст и жажда за футбол.