Освободеният треньор от школата Атанас Димов с открито писмо

Снимка: ludogorec.net (архив)
Освободеният от Лудогорец треньор в юношеската школа Атанас Димов обясни причините за раздялата си с "орлите" чрез открито писмо до медиите.

Ето и пълният текст на писмото:


"Уважаеми почитатели на футбола,

Обръщам се към Вас във връзка с публикациите през последните дни относно моето освобождаване от треньорския състав на ПФК "Лудогорец". Искам да благодаря на ръководството на ПФК "Лудогорец" за доверието, което ми гласува през трите години на съвместна работа. Моите успехи нямаше да бъдат възможни без страхотната база и условия, които ми бяха предоставени. За този период имах голямото удоволствие да водя юношеския отбор на клуба, набор 1997 г.

Поех отбора в почивката преди втория полусезон през 2013 г., като завършихме на първо място в регионалното първенството и играхме финал за купата на БФС. През сезон 2013-2014 г. ръководеният от мен отбор спечели първенството в елитната юношеска група до 17 г. Тази година същият отбор, който аз ръководих до месец януари, завърши първи в младежката група до 21 години.

С новия отбор юноши до 17 години, който ми бе поверен преди втория полусезон в началото на 2015 г., за съжаление нямах достатъчно време, за да наваксам изоставането в класирането и да постигна задоволителни резултати в елитната юношеска група. Когато загубихме теоретични шансове за титла в първеството, насочих усилията си за подготовката на отбора за силния юношеския турнир до 19 години „Юлиан Манзаров“ в Свищов, където спечелихме златни медали след победи над ЦСКА София, Стяуа Букурещ и миналогодишния победител Единство Черна Гора.

Миналата година цяла България следеше с повишен интерес представянето на мъжкия и дублиращия отбор на Лудогорец в Шампионската лига. Без да звучи като оправдание, нека изброя някои от многото фактори, които доведоха до головата разлика с останалите дублиращи тимове. Първо, момчетата ни бяха средно с година и половина по-млади от съперниците ни. В един такъв силен турнир това оказва голямо влияние.

Друг фактор е, че младежите на Реал Мадрид, Ливърпул и Базел са специално подготвени за този турнир, докато нашият отбор участваше едновременно в 4 първенства за различни възрастови групи - U21, регионалното U19, за Купата на БФС за набор 1997 и в младежката Шампионска лига. Така на младежите ни се налагаше да играят през около 2-3 дни, което не им позволи да бъдат в най-силната си форма по време на международния турнир.

Факт е, че съперниците ни имаха в отбора си футболисти от цял свят, докато моят отбор бе съставен само от български състезатели. Не на последно място, и трите противникови отбора имат опит и традиции на международен терен, докато за нас това беше първо участие на такова високо ниво. Момчетата ми в крайна сметка успяха да постигнат основната цел на турнира - да натрупат полезен международен опит, което да им помогне в изграждането им като футболисти и колектив.

Оставяйки настрана статистиката, най-голямото ми постижение с отбора е свързано с изграждането на състезателите. Когато го поех през 2013 година, в националния отбор участваха само двама състезатели. Моята упорита работа и стремеж да развивам футболистите дадоха своя резултат - при приключването ми на работа с набор 1997 г. в националния тим бяха поканени 7 момчета, и на 6 им беше предложен договор с мъжкия отбор на ПФК „Лудогорец“.

Процент, с които малко професионалисти биха могли да се похвалят. Горд съм, че всеки един сериозен успех на школата на ПФК "Лудогорец" до момента е свързан с моята работа. За хората, които не са запознати с треньорската ми кариера, мога да споделя, че за последните 11 години отборите, които съм ръководил, са спечелили общо 5 шампионата в различните възрастови групи и 2 купи на БФС, а най-скорошното постижение е спечеленият турнир на високо ниво в Свищов. Смятам, че за качеството и нивото на моята концепция за работа с млади футболисти може да се съди от изброените по-горе резултати.

Пожелавам успех на ръководството и моите колеги от ПФК "Лудогорец".

С Уважение: Атанас Димов Футболен треньор"