Голубович: Лудогорец трябва да внимава с Милсами

Бившият вратар на Лудогорец-Урош Голубович, който в момента гради кариера на мениджър, даде интервю пред „Тема Спорт“. В него той говори за сериозните промени при орлите през това лято. 38-годишният агент, довел Милан Борян в Разград, коментира още и бъдещия съперник на тима във втория квалификационен кръг на Шампионската лига Милсами, както и други интересни теми.
В кариерата си като футболист изигра 160 мача в А група за Лудогорец, Литекс, Локо София и Спартак Варна.


Урош, през това лято бе направена пълна промяна в Лудогорец. Бе взет нов треньор в лицето на Бруно Рибейро и бяха привлечени цели шестима нови футболисти – Милан Борян, Лукас Саша, Цветелин Чунчуков, Сисиньо, Джоди Лукоки, Андрей Препелица. Как ще се отрази това на представянето на отбора?
- Всяка голяма промяна е рискована. Това обаче може да доведе до положително развитие на отбора. Възможно е тази по-сериозна корекция в състава да тласне Лудогорец още нагоре. Никой обаче няма да чака и да дава време на тима да се сработва по простата причина, че ключовите мачове вече чукат на вратата. Те ще покажат реалната сила и на играчите, и на колектива. Убеден съм, че това, което са направили ръководителите, ще изведе отбора на по-високо ниво.

Как се стигна до завръщането на Борян в Лудогорец и смяташ ли, че може да накара Владо Стоянов да се изпоти здраво, за да си спечели титулярно място?
- От клуба го бяха наблюдавали през тези месеци, в които Борян игра в Раднички. Общо взето преговорите протекоха за около 1 час. Самият Борян веднага прие. Мисля, че освен него и Стоянов, Чворович и Аргилашки също са добри вратари. Конкуренцията ще е жестока. Владо например има всички качества да играе в голям отбор и при всички положения ще иска да даде още повече, за да убеди, че трябва да е титуляр от сега нататък.

Докато беше футболист, имаше възможност да играеш срещу един от тях – това бе Лукас Саша. Какво мислиш за неговия трансфер?
- Истина е, че го познавам още от времето преди да прекратя състезателната си кариера. Мисля, че е качествен футболист и би бил от полза на клуба. Със сигурност ще му е тежко, защото ще трябва да замести Фабио Ешпиньо като партньор на Светльо Дяков, но смятам, че може да се справи. Трябва да се има предвид, че и друг, играл в тази зона, го няма – Христо Златински. Затова малко или много трябва да очакваме да има и някакъв период на адаптация. Саша обаче е играл в България, има опит и няма да му е нужно много, за да се аклиматизира към самия футбол. В тази линия взеха и Препелица, но той ми е непознат. Не съм наясно с качествата му. Треньорите обаче ще му намерят мястото в отбора. Щом е бил капитан на Стяуа, може да вдигне конкуренцията и да помогне за развитието и на останалите футболисти. Не е лесно да си в такъв клуб като този от Букурещ, така че съм убеден, че Препелица има класа за големи мачове.

Селекцията в Лудогорец винаги е била много добре прецизирана и направена. Предполагам, че те са наблюдавали тези момчета дълго време – от скаути, спортно ръководство. Виждаме, че всички играчи са сериозни имена, така че няма нищо случайно. Мисля, че няма да има проблем да се приспособят. Не мога отсега да казвам дали с тях ще се вдигне класата. Истината е, че тези, които си тръгнаха, като Барт, Абало, Безяк, са наистина страхотни играчи и са го доказали, оттук насетне остава и новите да го сторят. Аз се надявам Лудогорец отново да спечели на всички фронтове.

От какво е повлиян според теб този ход на ръководството за смяна на голяма част от играчите? Пренасищане или нещо друго?
- Не съм запознат. На всеки най-малко три години обаче трябва да се прави някакъв анализ, в последните кампании все пак клубът взе всичко, което можеше – четири титли, 2 купи, 2 Суперкупи. Така че може би е имало пренасищане и спортното ръководство е решило да даде ход на нов Лудогорец. От тази гледна точка е хубаво, защото дошлите футболисти няма да са играли в групите на Шампионската лига и ще са гладни да повторят успехите на предшествениците си в клуба.

Първият съперник на тима в квалификациите е молдовският шампион Милсами. Като че ли обаче в Разград са убедени в продължаването си напред?
- Такива отбори от бившите съветски републики винаги са неприятни заради физиката си. Всички са наясно, че те имат сили да изиграят два мача поред без да спират и това да не се отрази кой знае колко на играта им. Смятам, че Лудогорец ще ги мине с лекота, защото е по-рутиниран тим и притежава необходимите качества да стигне по-напред в Европа, да мери сили с по-големи клубове. Честно казано, не познавам Милсами много добре, но самият факт, че са успели да сложат край на властването на Шериф Тираспол в Молдова, трябва да покаже на Лудогорец да бъде нащрек. Няма да е никак лесно, но съм сигурен, че разградчани ще са концентрирани и ще ги елиминират. Нормално е ръководството отново да се цели в групите на Шампионската лига, защото това е друга орбита. Целта тази година е поне в Лига Европа. Но е ясно, че неслучайно са взети такива добри футболисти, всички искат пак да се срещнат с тимове от ранга на Реал Мадрид.

Досега Лудогорец залагаше на български треньори – Ивайло Петев, Стойчо Стоев и накрая Георги Дерменджиев. Ще успее ли сега Бруно Рибейро да продължи да развива тима и да се справи с балканския нрав?
- Ние, балканците, сме малко по-специфични и с нас трудно се работи. Трябва и той да разбере това, ако иска да просперира. Но смятам, че треньорската школа на Португалия и Испания е доказала и на национално ниво, и на клубно, че работи изключително успешно. Самият Рибейро не мога да му поставям оценки, тъй като не го познавам. Факт е обаче, че досега Лудогорец успяваше с български треньори, ще видим какво ще стане сега с чужденец. В крайна сметка обаче се печелеха трофеи и заради хората, които са на терена и тези, управляващи клуба. Шефовете най-добре знаят какви ходове трябва да предприемат в даден период.

Доста футболисти се сменят, но все Марселиньо остава…
- До голяма степен Лудогорец зависи от Марселиньо. Наскоро четох, че вече е на години и така нататък. Начинът, по който играе, и класата, която притежава, обаче му позволяват още дълго време да дърпа конците в тима. Явно и ръководството е преценило това. Може би на този етап не успяват да намерят футболист като Марселиньо, който да върши същата работа. Вярно е, че понякога формата му спада, но това е нормално. Мисля, че той е душата на отбора.

За него е добре да остане и да взима още купи, както и да играе отново в Шампионската лига. Ясно е, че всеки футболист иска да опита нещо ново, но никой не може да гарантира, че ще е по-добре в друг тим. В Лудогорец обаче всичко е органзирано и обезпечено, което допринася за оставането на Марсело.

ЦСКА и Локомотив София бяха извадени от А група. При това положение как виждаш конкуренцията за титлата и има ли въобще такава Лудогорец?
- Жалко е, че ЦСКА и Локо София ги няма в А група. Убеден съм обаче, че ще се върнат скоро в елита и ще бъдат по-силни отколкото предходните години. Все пак ЦСКА бе взет от Гриша Ганчев и смятам, че той ще пренесе модела си от Литекс. Колкото до битката за титлата – мисля, че Литекс и Берое ще са основните претенденти заедно с Лудогорец. В Берое направиха стабилна селекция, работят много сериозно с Петър Хубчев и са показали, че могат да играят силен футбол. Дано успеят и те в Европа. Лудогорец обаче е големият фаворит.

Иво Бързаков, вестник "Тема Спорт"