Марселиньо: Чувствам се 80 процента българин

Снимка: ludogorets.com (архив)
Марселиньо получи повиквателна от Ивайло Петев за приятелските мачове на националния отбор срещу Португалия и Македония. Той е третият бразилец, който ще облече фланелката на държавния тим след Тиаго Силва и Маркиньос.

Три дни след като получи повиквателната от Петев, Марселиньо даде интервю за официалния сайт на шампионите. В него той говори за поредното предизвикателство в кариерата си, българския футбол и Лудогорец.


- Марселиньо, вече си национал на България. Какво искаш да кажеш на феновете, които чакат следващите квалификации с големи надежди, въпреки трудните съперници в групата?
- Моментът е много специален за мен. Още след втората година в Лудогорец всички предричаха, че един ден ще играя в националния на България. В Разград, във Варна, в София чувах пожелания един ден да съм национал. Това е много добре. Голяма чест за мен е, че хората ми имат доверие и вярват в Марселиньо. Искам да кажа на българските феновете, че с огромно нетърпение очаквам сбора преди срещите с Португалия и Македония и първата ми тренировка в националния отбор.

- Имаш ли наблюдения върху националния отбор на България? Знаеш ли какви са неговите възможности?
- Да, разбира се. Гледал съм много мачове на националния отбор на България. Много футболисти от Лудогорец играят в него. Съни Дяков, Владо Стоянов, Данчо Минев, Терзиев и др. Смятам, че този тим, въпреки че не се класира на европейското във Франция, има голям потенциал. Има добри футболисти, които играят в силни европейски отбори. България може да се представи по-добре в сравнение с последните квалификации.

- Какво ти каза Ивайло Петев, когато те покани в националния отбор?
- Говорихме с него три пъти. Той ме познава добре. Аз него също. Работили сме две години заедно в Лудогорец. Преди време Петев ме бе питал дали бих играл за националния отбор на България. Отговорих му, че това е много голям шанс за мен и не бих отказал никога такова предложение. Той ми обясни, че разчита на мен да помогна с каквото мога. Ще го направя.

- Някои национали обадиха ли ти се вече, за да ти честитят повиквателната?
- Аз не познавам добре момчетата, които не са в Лудогорец. Обади ми се Мишо Александров, който вече е в Легия. Каза, че няма търпение да се видим на 21 март.

- Как в Бразилия гледат на новината, че си национал на България?
- В моя град Манакапуру е истински празник. Това е най-малкия град в щата Амазония. Много приятели и местни журналисти ми се обадиха да ме поздравят. Получих много съобщения. Три дни телефонът почти не спря да звъни. Всички в Манакапуру са много щастливи заради мен. Защото това е един от върховете в кариерата ми. Преди време никога не съм си и помислял, че ще играя за национален отбор на друга държава. Но ето, че се случи. Това е нещо уникално за мен, наистина.

- Отдавна имаш български паспорт. Сега и повиквателната... Чувстваш ли се вече половин българин?
- Ще ви кажа нещо сериозно, на което трябва да ми повярвате. Чувствам се 80 процента българин и 20 процента бразилец. Не го казвам, защото сега съм в България и говорим за националния отбор. Наистина е така. Много успешни неща в живота ми са свързани с България.

- Един друг бразилец преди години бе научил химна на България заради националния отбор. Ще го научиш ли и ти?
- Знам горе долу мелодията и някои думи. Сега обаче вече започвам да го уча сериозно. Разбира се, че ще мога да го изпея заради националния отбор. До 21 март ще го знам перфектно.

- Вярваш ли, че можеш да помогнеш на националния отбор, за да постигне той реален успех в квалификациите за световното първенство през 2018 г.?
- Знам, че групата е много трудна. Франция, Холандия, Швеция, Беларус, Люксембург са силни отбори. Но няма да се предаваме предварително. Аз в Лудогорец съм играл срещу много класни съперници и знам, че шансове има срещу всеки. Аз не се страхувам от никого. Ние сме 11 човека и те са 11 човека. Защо да не победим някой от тези отбори? Както можем да изиграем много слаб мач срещу слаб отбор, така можем да изиграем и много силен мач срещу голям тим. Аз специално ще дам всичко, за да помогна на отбора. Разговарях с треньора ми в Лудогорец Георги Дерменджиев. Ще тренирам допълнително индивидуално до 21 март, за да съм в най-добра форма за мачовете с Португалия и Македония. Не искам просто да изляза на терена, да потичам и всички да отбележат просто, че съм бил в националния отбор. Винаги ще съм на ниво.

- На коя позиция се виждаш най-силен в националния отбор?
- Това решава треньорът. Петев ме познава добре и знае къде мога да бъда най-полезен. Мога да играя като плеймейкър. Вкарвал съм доста голове за Лудогорец. Мога да вкарам и за националния.

- Ще се класира ли България на световното първенство в Русия през 2018 г. с помощта на Марселиньо?
- Чух, че доста хора в България да казват, че нямаме шансове, когато видяха съперниците в групата. Аз никога не казвам така. Шансове винаги има срещу всеки. Винаги е хубаво да мислиш повече позитивно, отколкото негативно. Защо да излизаме на терена, ако не вярваме, че имаме шансове? Просто трябва да играем здраво, мотивирано и при повече шанс можем да победим и Холандия, и Франция и всеки.

- Знаеш ли какви успехи има националният отбор на България?
- Знам много неща. Националният отбор на България е популярен в Бразилия след световното първенство в САЩ през 1994 година. Всички знаят кой е Христо Стоичков. Той е най-големият български футболист. Играл е в Барселона.

- С Лудогорец си спечелил всичко. Игра и в групите на Шампионската лига. Може ли отборът да постигне още по-големи успехи?
- Лудогорец е голям отбор. Не само на терена, но и извън него. Има базата, има отлична организация на работа. Предлага условията да се развиваш. С момчетата сме крайно амбицирани да играем отново в групите на Шампионската лига. Една година пропуснахме, затова сме сега сме двойно по-мотивирани да го постигнем.

- Защо миналото лято отборът се провали още на старта срещу Милсами?
- Случва се понякога. Някои важни играчи си тръгнаха, дойдоха други. Трябва време за адаптация. То вече мина и сега тимът отново е силен.

- Вярваш ли, че Лудогорец ще бъде шампион за пети пореден път?
- Вярвам, но не мога да го кажа със 100 процента сигурност. Водим на Левски, но все пак има още мачове до края на първенството. Уважавам всички съперници – Левски, Берое, Ботев, Славия. Имаме мачове срещу тях. Няма да е лесно. Но хубавото е, че всичко зависи от нас. Побеждаваме ли във всяка среща, няма кой да ни спре.

- В Лудогорец сте седем бразилци и всички се адаптирахте доста бързо?
- Когато сме повече е по-лесно. Тук и колективът на местните момчета направи много. За мен в началото и за другите чужденци. Аз съм в отбора близо пет години. На всеки нов бразилец съм помогнал много. Да помагам за бързата адаптация на бразилците за мен е важно, колкото да играя.

- Как виждаш бъдещето си след края на активната си кариера?[/b
- Мисля, че мога да играя на високо ниво до 34-35 години. Има време, не съм мислил какво ще правя след това. Със сигурност ще е нещо във футбола.

- В Лудогорец ли ще завършиш кариерата си?
- Защо не? Аз обичам Лудогорец. Харесвам Разград. Хората на улицата ме обичат и харесват. Навсякъде ме заговарят. Това е много важно за мен.

Пресслужба на ПФК Лудогорец