Превръща ли се Лудогорец в БАТЕ Борисов?

Снимка: ludogorec.net (архив)
Лудогорец ще стане шампион за пети пореден път, това беше ясно на всички още през зимната пауза, Левски до преди няколко месеца поддържаше измамно интригата, дори УЕФА да беше върнала точките на "сините" от мачовете с Литекс, пак нямаше как столичани да се преборят за златото.

Лудогорец към момента е най-добрия български отбор, който е с класа над останалите си съперници и с оглед на отсъствието на ЦСКА и Литекс от елита едва ли някой скоро ще наруши хегемонията им. От елитните отбори, единствено Левски има капацитета да се противопостави на „орлите“, но там имат още много работа – като се започне от селекцията, премине се през играта и се стигне до решенията на ръководството на "сините".

Разградския отбор започва плашещо да напомня на беларуския шампион БАТЕ Борисов. "Заводския тим от изкуствената държава" според Тодор Батков, са шампиони 10 години поред на страната си от 2006 г. насам. Играят редовно в групите на Шампионска лига, а ако не се класират там, то неизменно играят в групите на Лига Европа. Кошмарът за българските Левски и Литекс е с класи над другите отбори от Беларус, печелят повечето си мачове с лекота, а отборите, които могат да им се противопоставят на родната сцена са един или максимум два.

В Европа беларусите правят силни мачове, побеждавали са Рома, Атлетик Билбао, Байерн Мюнхен и Евъртън, завършвали са наравно с Ювентус, Зенит, Динамо Киев. Два пъти са излизали от групата си в Лига Европа. Тези успехи генерират невероятни приходи за стандартите на първенството в Беларус, и не се вижда в близко бъдеще кой може да наруши статуквото там.

Приликите между шампиона на България и Беларус – и двата отбора идват от долните дивизии на първенствата си и нарушават хегемонията на грандовете. Тук има една малка разлика, Лудогорец стана шампион в дебютния си елитен сезон, а БАТЕ през втория.

Втора, много силна прилика – и двата отбора стават няколко години подред шампион на страната си. Лудогорец – 5 години засега, а БАТЕ 10 поредни години до момента.

Трета прилика – към момента нямат реална конкуренция на домашната сцена. В България единствено ЦСКА и Литекс (когато са в елита) и Левски са реални конкуренти. В Беларус само Динамо Минск са някакъв конкурент на БАТЕ.

Четвърта прилика – и двата отбора са от провинцията. Лудогорец е от Разград, а БАТЕ е от град Борисов.

Следваща прилика – и двата отбора разполагат с огромен бюджет, в сравнение с опонентите си. БАТЕ акумулира непрестанно милиони от европейските турнири, разградчани също са спечелили от там, но доста по-малко в сравнение с беларусите.

Тук трябва да се споменат и две основни разлики межди двата отбора. БАТЕ разчита основно на играчи от Беларус, а Лудогорец е интернационален отбор – българи, бразилци, румънци, холандци, дори канадец и т.н.

Втората съществена разлика – БАТЕ се представя много солидно в европейските клубни турнири вече 10 години, а Лудогорец има само два силни сезона в Европа срещу също толкова провалени.

Любопитното е, че двата тима се срещнаха помежду си в приятелски мач в началото на 2016 година, където българския шампион победи с категоричното 3:0.

Приликите между двата отбора са повече от разликите, а ако съперниците им не се вземат в ръце се очертава още много дълга хегемония на двата тима.

Николай Кирилов, bgfootball.com