Петев поиска БАТЕ, говори за Левски, ударите под кръста и жълтия картон от Домусчиев

Снимка: Свилен Ризов
Старши треньорът на Лудогорец Ивайло Петев даде обширно интервю за Гонг в почивката между шампионската титла и старта на подготовката. Петев отговори на редица актуални въпроси като селекцията, участието в Шампионската лига, жълтия картон вдигнат от Кирил Домусчиев, ударите под кръста, злополучния мач с Левски и всичко, което предстои на Лудогорец. Петев откровено си пожела БАТЕ Борисов за първи съперник в най-комерсиалния турнир.

За шампионската титла, еуфорията и ударите под кръста

„Еуфорията отмина. Коцентрацията пада върху плана за подготовка. Човек трябва да вярва в нещо. До голяма степен вярвах, че може да стане чудото. През по-голяма част от шампионата бяхме водещи в класирането. Другите отбори не играха по един и същ начин срещу нас и срещу Левски. Заслужено спечелихме титлата, която символизира най-добрия отбор. Може да проверите детайлно мачовете на различните отбори срещу нас и срещу Левски. Мачът ни с Ботев беше един от най-добрите в първенството. Имаше удари под кръста, но когато завършиш на върха тези работи остават на заден план. Най-важното е, че до мача с Левски можеше да имаме добър комфорт от точки, но се успяхме. Надявам се следващата година да не го допуснем пак. В последните минути срещу Монтана си казах, че ако има Господ той трябва да е на наша страна, защото Левски спечели доста мачове в последните минути. Ако не бяхме станали шампиони трябваше да съжаляваме ние, защото в 80% от първенството бяхме на върха. Много левскари ме поздравяват и ми казват, че сме спечелили заслужено, което е важно“.

За решителния мач с Левски

„Аз мисля, че срещу Левски мача го изиграхме на високо ниво. Имахме 4-5 ситуации, които в това дерби са много. Вината е единствено в нас, че не успяхме да реализираме тези положение. Ще сравня двата мача – този и двубоя миналата година, когато спечелихме 0:1. Миналата година имаше моменти на паника в нашия отбор. Този мач стояхме много добре и с добра тактическа дисциплина. Това обаче ще го разберат само хора, които са вътре и разбират материята футбол. Да. Загубихме с нелеп автогол, но това е сравнението между този мач и миналогодишния. Емил Гъргоров имаше травма, която наруши подготовката му. Мачовете, в които не бяхме убедителни той липсваше. Имаше мачове, в които се виждаше, че не е оптимално състояние. Имаше проблем в ахилеса, който бе решаваш, за да не го пусна в този мач.

За жълтия картон показан от Кирил Домусчиев и играта тази година

„Кирил Домусчиев е прав за картона, защото миналата година имахме Купа на България. Не мисля, че играта е по-лоша от миналата година. Имаше неубедителни двубои. Влязохме в първенството като дебютанти. Никой не ни вземаше на сериозно, но бяхме водачи след 6 месеца. Тази година срещу нас се подхожда по различен начин. Отборите идват, за да загубят с по-малко. Това не е оправдание, а факти. Не бяхме на ниво някои мачове, но 30 мача няма отбор, който да е спечелил. Това са нормални неща във футбола“.

За трансферите

„Един отбор се гради трудно. Аз мисля, че отборът е балансиран. Хората, които разбират от футбол го виждат. Още не сме наясно кои ще дойдат. Текат разговори, но моето желание е да се запази гръбнака на отбора. Трябва ни класа над тази, която имаме ние. Търсим нападател задължително. Във всяка линия по един. Имаме интерес и към български футболисти, но нищо конкретно не мога да ви кажа. Определено имаме и трансферни грешки. Няма безгрешни хора. Кой ще играе определям аз. Който заслужи шанса го получава. Прост пример е Михаил Александров. Юноша на Лудогорец няма да видим скоро. Нашата школа е на година и половина. Нямаме 19 годишни. Имаме талантливи футболисти, но са 13-14 години. Има време докато станат на възраст, на която могат да играят. Ще дойде момент, в който да продадем някой. Имаше интерес към наши играчи, но целта беше да се направи пробив в Шампионската лига и не ги пуснахме. Има футболисти, които могат да се продадат, има и такива, които ще останат. Не можем да продадем всички“.

За пътят на Лудогорец и Шампионската лига

„Пътят е един – пробив в Шампионска лига. Аз вярвам, че ще успеем. Пътят е труден, но видяхте миналата година колко малко не ни достигна. На жребия искам БАТЕ Борисов. Него съм си избрал. Един път, втори път, надявам се третия път да е в полза на българския отбор. Искам да направим нещо запомнящо се в Шампионска лига. Това е приоритет. Важно е да успеем да пробием. Две години сме в А група – две титли, купа и суперкупа. Това не е никак малко. Ние имаме възможност да играем в Шампионска лига. Може реално да се озовем и в Лига Европа. Коефициентът ни е малък. Не е невъзможно. Трябва да вярваме малко повече и да съумеем да реализираме тази мечта. За мен единственото и най-важното нещо е Лудогорец да е винаги на върха, за да има стойност“.

За офертите към Петев и неустойката в договора

Няма да коментирам въпроса дали имам оферти от чужбина. Дали бих поел Левски или ЦСКА? Треньорската професия е такава, че всеки може да попадне на всяко място. Имам голяма неустойка по договора.

За Мъри Стоилов и Любо Пенев

„Искам да благодаря на Мъри за високата оценка. Пожелавам му догодина да получи подкрепа и да развие своите идеи в Ботев. Радвам се на възхода на националния отбор и Любо Пенев. Има 4-ма играчи в този отбор. Мога да кажа, че те се върнаха в националния отбор, след като дойдоха в Лудогорец. Дай боже да имаме още един догодина. Това е красноречив фактор за нашата работа и потенциала, който имаме“.

За формата на първенството и реферите

„Искам да се играят мачовете на стадиона като нашия – с добра трева и осветление. Никак не е сложно и да протичат мачовете при нормални условия. Половината рефери бяха наказани и за това се наложи един да свири всички важни двубои. Кой да ги изсвири? Надявам се на възходящо развитие на съдийството. Да ги оставим на спокойствие, защото напрежението върху тях също е голямо“.

Gong.bg