Дяков: Отстъпваме от миналата година, но след аклиматизацията на новите всичко ще е наред

Снимка: ludogorets.com
Новият капитан на Лудогорец и национал на България Светослав Дяков даде интервю след двете контроли, които шампионите загубиха на австрийска земя. Той говори за играта на отбора, колектива, новите попълнения, мачовете със Слован и ситуацията в ЦСКА.

- Светльо, защо се стигна до лошите резултати в контролите?

- Не са приятни първите два резултата. Първият мач не играхме добре. Това беше истината и заслужено загубихме. Вчера бяхме по-добри, но когато загубиш 4:1 няма значение как си играл. Трябва да намаляваме грешките до минимум и да се опитваме да изградим колектива, който бяхме до сега. Има нови момчета, други ни напуснаха. Трябва да работим и да се усъвършенстваме.

- Това с колектива вече е твоя отговорност, след като си новия капитан. Ще се справиш ли?

- Няма значение кой е капитан. До сега беше Емил Гъргоров, сега съм аз, след време може да е друг. Важно е да се отнасяме с уважение и респект един към друг. Трябва повече работа от наша страна. Ивайло Петев изчака да се съберем всички и каза, че това е негово решение. Все пак трябва някой да е капитан. Дано не го подведа, но не е важно кой е капитан. Важно е как играе отбора. Капитанът не е нищо повече от другите футболисти.

- Успяват ли да се впишат новите футболисти в колектива?

- Все още е твърде рано. Виждам, че всички са добри футболисти. Трябва да привикнат към нашия стил на игра. Има още време и до мачовете със Слован всичко ще е наред и ще се представим много добре.

- Със Златински игра в Локомотив София, сработвате ли се вече?

- Да. Аз него го познавам. Той също ме познава като футболист. От всички нови той най-бързо ще привикне.

- Доста сериозна група сте – 28 човека, от които чужденците преобладават. Има ли симбиоза между българи и чужденци?

- Няма проблеми между българи и чужденци. За български отбор имаме доста чужденци, но така са преценили шефовете и треньорите. Стараем се да не се делим на националности. Който е най-добър на терена той ще играе.

- За мача със Слован ще има най-малко 6 промени в състава в сравнение с мачовете с Динамо. Ще се отрази ли на Лудогорец?

- Със сигурност ще се отрази. Основни фигури напуснаха. Други са наказани за първия мач и ще липсват. Другите момчета трябва да покажат, че имат сили и възможности да защитават цветовете на шампиона на България.

- Ти си в Лудогорец от самото влизане в А група. Ще успее ли пак да се изгради силен отбор, защото няма какво да се лъжем, в момента Лудогорец отстъпва от това, което беше миналата година по това време?

- Със сигурност отстъпва най-вече, защото направихме промени в състава и ще е нужно време за аклиматизация на новите играчи. Аз вярвам, че скоро ще бъде отбора, който всички познават – разчупен стил на игра, много подаване и положения. Още в мачовете с Берое и Слован ще покажем това лице.

- Последното ново попълнение Мишел Платини е с доста спорна слава. Ще се впише ли в колектива?

- Няма какво да съдим до сега Мишел Платини. Той идва в Лудогорец и ще го съдим от тук нататък. Аз до момента виждам, че той е едно добро момче. За футболните му качества няма какво да говорим. Аз съм щастлив, че той дойде да помогне на нашия отбор. Мисля, че всичко ще е наред с него в Лудогорец, както с всеки друг.

- Имахте ли възможност да говорите конкретно за Слован. Гледахте ли видео?

- Да, гледахме едно полувреме срещу Видеотон. Физически доста здрави момчета. Разчитат на директен стил, не разиграват топката. Труден и неприятен отбор. Ще ни бъде трудно и двата мача. Важно е как ще се представим в Братислава първия мач. За мен трудно ще загубим, но да не дърпаме дявола за опашката. Стилът им е близо до този на Риека, с който играхме преди няколко дни. Мотивацията и настройката за мача със Слован ще е много по-различна.

- Следиш ли ситуацията в България и по-скоро това, което става в ЦСКА?

- Да. Аз съм българин и се интересувам от това, което става в България. Не ми е много приятно след като един от най-големите отбори в България е в това състояние. Аз и не разбирам точно как стоят нещата. Най-добре за мен и за българския футбол е ЦСКА да е добре, но не съм запознат с детайлите там и няма какво да коментирам повече.

- Кои ще са основните конкуренти на Лудогорец?

- Твърде е рано. Традиционните заподозрени са Левски, Литекс и Ботев. Черно море прави добър отбор, може от там да се получат интересни резултати. Рано е обаче да говорим.

- Какво ще кажеш за новия формат на първенството и кои отбори ще допълнят седмицата?

- Който покаже по-добра игра той ще е вътре. Искам всичко да се решава на терена. Форматът не ме интересува, но този е по-добър, защото има повече мачове. Дано няма отбори, които не се борят за нищо и да подаряват победи. Нека най-добрия отбор да побеждава и който го покаже ще е първи. Най-вероятно първенството ще е по-интересно от миналата година.

- Готов ли е Лудогорец за следващата стъпка, тъй като в България отборът няма какво да доказва, важна е Европа?

- Дай боже да е готов. Това може да го видим на мачовете със Словен. Каквото и да говорим сега ще са празни приказки. В България също има какво да доказваме. Трябва да играем за победа, пък каквото стане.

Гонг