Мишо Александров: По-класни сме от Черноморец Одеса, но няма да ни е лесно

Снимка: LAP.bg
Халфът на Лудогорец Михаил Александров пропусна част от последните мачове заради здравословни проблеми. Трудностите обаче вече са зад гърба на футболиста и той се готви за двубоя с Черноморец Одеса. Преди важния мач с украинците Александров сподели пред "7 дни спорт" какви са шансовете на разградчани и какво очаква от сблъсъка.

- Мишо, идва една от най-важните седмици за Лудогорец, готови ли сте за нея?
- Да, мисля, че сме готови. Всички в отбора са наясно с важността на двубоите с Черноморец Одеса и ЦСКА. Тренираме нормално, готвим се за мачовете и ще се опитаме да извлечем максимума от тях. Според мен се намираме в добра форма, демонстрирахме го в последните няколко срещи.

- Може ли да се степенува кой е по-важен - Черноморец или ЦСКА?
- Не, не мисля, че можем да говорим за такова нещо. Според мен до този момент вървим много добре както в първенството, така и в Лига Европа. В "А" група водим на преследвачите ни, в Европа пък сме с 3 поредни победи. До голяма степен това ни дава спокойствие. Както се казва, можем дори да си позволим да направи грешна стъпка. Аз обаче съм уверен, че имаме сили да вземем и двата мача, с което да си затвърдим позициите и в първенството, и в Лига Европа.

- А може ли тогава да се правят сметки, една точка ви класира за директните елиминации?
- Всички знаят каква е ситуацията в групата, наясно сме какво ни трябва, за да се класираме. Съмнявам се обаче да излезем с настройка, различна от тази за победа. В Европа вече свикнахме да печелим и това ни харесва, няма да е приятно да не победим. Със сигурност и треньорите няма да ни дават указания да се затваряме или да играем за равен. Според мен стигнахме толкова далеч, защото не си правехме тънки сметки, а играехме футбол.

- Отпадна от групата за предишния мач с Черноморец в последния момент, какво е състоянието ти в момента?
- Беше много неприятно, че не можах да играя в Одеса. Не се чувствах добре и казах на треньорите, че не мога да играя, те решиха да не рискуват и затова отпаднах от групата. Случват се и такива неща понякога, по-неприятното беше, че болестта се задържа малко по-дълго. Пропуснах последните 3 мача, но за щастие влязох като резерва срещу Славия, за да мога да видя в какво състояние съм. Болестта ми се отрази много негативно, изгубих доста килограми, формата ми спадна, а смятам, че бях в добра кондиция. В последните дни тренирам нормално, готвя се и мисля, че с работа и подходящ режим на хранене се връщам към най-доброто си състояние.

- Доколко кризата с контузии се отразява на отбора?
- Каквото и да си говорим, не е никак приятно да има толкова много контузени. От сметките в последните седмици отпадат все опитни футболисти, а това няма как да не ни се отразява. Мисля, че и за треньорите не е приятно с всеки изминал мач да могат да разчитат на по-малко футболисти. Силно се надявам за Одеса повечето момчета да са готови и да излезем в оптимален състав. Знаете, че преди бяхме много футболисти и имаше възможност за ротация, а в момента на практика играят тези, които са здрави.

- Изгледа мача с Черноморец в Одеса от трибуните, какви са впечатленията ти от този отбор?
- Горе-долу същите, каквито бяха и преди да играем с тях. Нашият треньорски щаб ги беше разузнал отлично и знаехме всичките им слаби и силни страни. Впечатленията ми само се потвърдиха. Още преди първия мач казах, че това ще ни бъдат двете най-тежки срещи в Европа, сега съм на същото мнение, то не се е променило. Черноморец е отборът, който може да ни затрудни най-много. Убеден съм, че ние сме по-класни от тях, но в никакъв случай няма да ни бъде лесно.

- А от какво са породени тези проблеми?
- Просто ни е по-трудно срещу тимове като Черноморец. Виждате, че срещу отбори, които играят футбол, стараят се да атакуват и оставят пространства, нямаме никакви проблеми. Така беше срещу Партизан, срещу Динамо, срещу ПСВ Айндховен. Дори мисля, че срещу Базел не се представихме никак лошо. Срещу отбори като Черноморец, които разчитат повече на физика, имаме проблеми.

- Защо след всеки мач в "А" група се говори все по-малко за футбол?
- Действително е много неприятно да се говори повече за съдии, за отсъдени и неотсъдени дузпи. Все по-малко става въпрос за футбол, а това е проблем. Виждаме обаче, че по същия начин е и в Западна Европа. Отдавам това на голямата интрига в първенството и сериозния залог за всеки отбор, това донякъде изнервя шефове, треньори и футболисти.

- Вече минаха доста мачове, какво е мнението ти за новия формат на "А" група?
- Аз бях положително настроен още преди началото на сезона. Сега ми харесва още повече. Хубаво е да има много мачове, защото така и интригата е още по-голяма. Ето например преди 3 кръга бяхме на 2 точки пред ЦСКА, а сега разликата между нас е 8 точки. Вярвам, че този формат ще вдигне нивото на отборите. Хубаво е, че след Нова година ще има и много дербита, когато отборите се разделят на двете седмици. Силно се надявам в края на сезона отново ние да сме на най-високото място.

Симеон Кичуков, вестник "7 дни спорт"