Папарков: Титлата на Лудогорец при младшата възраст, е атестат, че вървим по правилен път

Шефът на ДЮШ на Лудогорец Яков Папарков даде интервю пред "Тема Спорт". В него специалистът, който в кариерата си е водил Пирин (ГД) и е работил като скаут на „Герена", направи равносметка на изминалата 2014-а, в която академията спечели първия си трофей. Той коментира и бъдещите планове на клуба, както и кога зелените ще могат да интегрират своите таланти в първия отбор.

Г-н Папарков, каква е равносметката ви за свършената работа за изминалата година в школата на Лудогорец? Спечелихте титлата при 17 годишните, която бе и първа въобще за академията.

- Приемаме нормално този трофей. В крайна сметка знаехме, че рано или късно ще дойде. Доволен съм, че се случи. Но щом не сме станали шампиони във всички състезателни групи, значи трябва да продължим да работим. Моето мото е, че винаги може и по-добре. Но като цяло бе силна година и това, че взехме титлата в Елитната група до 17 години, е атестат за работата ни. Освен това е стимул и да вдигнем нивото си през 2015-а и 2016-а. Очаквам тази година да постигнем още по-добри резултати.

Изграждането на млади футболисти е изключително труден процес. С какви проблеми се сблъсквате в работата си?

- Развиването на млади таланти е съвкупност от много фактори. Има доста неща, които трябва да бъдат на ниво, за да се върви в правилна посока. Ето давам ви един пример - хранителния режим. Той е изключително важен. Няма как с баничка и боза да се развива добра мускулатура и момчетата да са на ниво. Нужен е не само хранителен, но и питеен режим. Това, че малко от децата са били в подобен ритъм, преди да дойдат при нас, не е някаква изненада. Свикнали сме да се сблъскваме с такива неща и нашият екип знае как да се справи. Но е факт, че е трудно да се изградят навици на самите момчета. Това трябва да стане в ранна възраст. В школата ни обаче всичко работи по европейски модел. Възстановяване, лекарства, режим и така нататък. Но признавам, че у нас има проблем с режима на ядене. От една страна, за по-доброто състояние в тази насока на момчетата пречи технологията, от друга - и българската реалност, с коя то се сблъскват всеки ден. Така че всяка школа, която иска да върви напред, да се развива и да достигне високо ниво, трябва да преодолее тези спънки. В Лудогорец е изграден модел, който действа безотказно и децата търпят развитие година след година.

Мъжкият тим влезе в Шампионската лига, което доведе до участието и на формация до 19 години в младежкия формат. Какво научихте от срещите с Реал Мадрид, Ливърпул и Базел?

- Ние не сме видели как работи цялата структура в тези школи. Виждаме само крайния продукт в мачовете. Научихме обаче безценен опит от академиите на Барселона, Еспаньол и Атлетико Паранаензе, където бяхме на стаж. Всичко, което сме видели, сме го приложили и в Разград. В мачовете с Базел, Реал и Ливърпул не ни даваха много да излизаме от терена и площите, определени за гостуващия тим. Така че съм бегло запознат с тренировъчния процес, прилаган от тях. Но ние имаме изградена структура на работа, в която са вкарани достатъчно методи, които се използват от водещи академии в света, ето например "Ла Масия". Ползваме тази информация, която е запечатана в компютрите ни, и стъпка по стъпка вървим напред. Но е нужно много време, за да може да бъдат приложени нещата. В Ливърпул например, защото и там имахме възможност да видим школата, са инвестирали огромни средства, но оставяме парите настрана, те работят с момчетата от много дълго време. Хората мислят, че един талант може да се развие от днес за утре, но това не е така. Трябва търпение, работа и правилно дозиране на тренировките за всеки талант. Ние следим абсолютно всяко едно момче как прогресира и какво е нужно, за да скочи още напред.

Кога може да видим и таланти в първия отбор?

- Имаме таланти и заложби, и то големи, в България. Но някъде по пътя се губят. Точно тук е нашата задача да направим така, че да се реализират. Къде обаче у нас освен в Лудогорец, Литекс, Славия, Левски и Ботев се работи с тях? На нас ни е нужно още време, за да може да вкараме трайно таланти в първия отбор, говоря да станат титуляри. Но се виждат вече плодовете на работата ни, няколко момчета подписаха договори. Интегрирането им обаче ще е трудно, трябва време, а и специално при нас мъжкият отбор е на много високо ниво. Трябва поне още някоя друга година. Бърза се с това нещо. Но ние неотлъчно следваме пътя и вярвам, че резултатите няма да закъснеят.

Ще има ли други промени по школата?

- Вече обявихме назначението на Веселин Бранимиров за треньор на формацията до 21 години и преместването на Атанас Димов за наставник на 17-годишните. Ще бъде направено и сериозно разширяване на школата. Това несъмнено е важно, тъй като развиваме доста играчи. Но нашият клуб вече доказа, че се справя отлично и мисли в перспектива.