Гулдан е мозъкът в защитата на Лудогорец

Снимка: ludogorets.com
Във футбола цари максимата, че доброто нападение печели мачове, а добрата защита печели цели първенства. В Лудогорец бързо се увериха в това нещо, след като за втора поредна година имат най-добрата отбрана в „А” група. Доброто постижение в дефанзивен план не е принос само на защитниците, но когато в Разград са събрани толкова качествени играчи, няма как и тяхната игра да не си личи. Над всички безспорно е Любомир Гулдан. Словакът дойде сякаш от нищото, но още с първите си мачове показа защо Ивайло Петев толкова натискаше за него.

Малцина знаят, че мениджърът на шампионите буквално не спи 2 дни, само и само за да гледа Гулдан на живо и да го убеди да подпише с Лудогорец. Петев пътува от България до Словакия с кола, тръгва направо от тренировка и след това се връща пак за занимание, но изпълнява задачата си.

Словакът има огромен опит от Жилина, който му помага без проблем да се справя в „А” група. Не случайно за 2 сезона Гулдан е пропуснал мачове, които могат да се преброят на пръстите на едната му ръка. В Разград въртяха последователно Барт, Моци и Мантула, но Любо винаги беше в титулярния състав. Просто защото се отличава. Освен всичко останало Ивайло Петев цени изключително много и поливалентността на словака. Дълго време в Жилина Гулдан беше използван като опорен полузащитник, а именно от там идва и спокойствието му в защита. Опитът в центъра му дава предимство да чете много добре играта и да изнася топката по отличен начин. Словакът може да не е от най-бързите бранители, но точно заради всичко останало се справя толкова добре и е почти като компютър – просто не бърка.

В Литекс пък още си спомнят битките с Жилина. Точно в тези мачове Гулдан беше сложен като десен бек, за да пази звездата на ловчанлии Ивелин Попов. Срещу словаците Попето не мръдна, а Гулдан си свърши отлично работата.

Отлична оценка заслужава и за работата си в Лудогорец до този момент. Словакът спокойно може да претендира за най-коректния защитник в първенството не само през този сезон, но и като цяло. За миналия шампионат Гулдан видя жълтия картон на два пъти, а през този сезон само веднъж. И то не срещу кой да е, а срещу слабака Етър при победата с 4:0. През тази година Гулдан си намери и отличен партньор в лицето на Козмин Моци. Румънецът измести Александър Барт и въпреки че е нов играч, това въобще не се усети. Огромна заслуга имаше и зимната подготовка, тъй като през нея Моци и Гулдан играеха постоянно заедно. Барт беше контузен, а словакът и румънецът сформираха страхотен тандем. В него Моци е мускулите, а Гулдан - мозъкът. Затова Ивайло Петев може да бъде преспокоен за своята защита. С играчи като Гулдан, Моци, Мантула и Барт Лудогорец е като страшилище в отбраната.

Вестник "7 дни спорт"