Бургзорг: Рапът? По-щастлив съм на терена

Снимка: ludogorec.net
Полузащитникът на Лудогорец Мичел Бургзорг даде обширно интервю, в което говори за бъдещето си, за чувството да е шампион за първи път в кариерата си с "орлите", за отношенията си с холандците в Левски и за автогола, който си отбеляза срещу "сините" за 0:1, и който можеше да предреши титлата. За всички теми, по които говори Бургзорг, четете по-долу.

Мичъл, как се чувстваш като шампион на България с Лудогорец?

- Велико е! За първи път съм шампион, откакто играя футбол на високо ниво. Станах шампион в първата си година с Лудогорец, наистина е прекрасно чувство!

Съжаляваш ли за автогола, който си отбеляза в мача с Левски?

- Не,не, не, защото това е футбол - случва се. Момчето стреля с топката, тя ме докосна и аз нямаше какво да направя в този случай. Разбира се, беше неприятно, защото се случи в мача с Левски, който беше от голямо значение. Нормално е, почувствах се зле. Но не беше ситуация, която можех да променя.

Как се почувства тогава?

- Разбира се, че се почувствах ужасно! Бях съкрушен, защото ние искахме победата, мачът вървеше към 0:0, но в последната минута Станислав Ангелов шутира, топката рикошира в мен и се превърна в гол. Искам да забравя за това и, разберете, не съм първият, на който се е случило. Има много големи играчи, които са го правили преди мен.

Това първият автогол ли е в кариерата ти?

– Не знам дали беше автогол, но никога не ми се е случвало преди това.

Ще останеш ли в Лудогорец и през следващия сезон?

-Ще остана, но във футбола нищо не се знае. Никога. Разбира се, аз искам да остана. Имам контракт за още 2 години с клуба - този сезон и следващият, и се чувствам добре тук. Лудогорец е добър тим, треньорът ни е добър и за мен ще е хубаво да продължа в Разград.

Има ли оферти за теб от други клубове?

-Конкретни оферти няма, но има запитвания. Има клубове, които следят ситуацията с мен - дали ще остана в Лудогорец. Но моето желание е да продължа с настоящия си тим.

Би ли искал да играеш за някой друг български тим? Например Левски?

- Не,не,не! Изключено! За мен Лудогорец е най-добрият отбор тук, в България. Никога не казвай "никога" във футбола, но нямам намерение да играя за друг клуб.

Кога ще напишеш песен за Лудогорец, за България, за титлата?

- О, ще напиша, но не говоря добре български все още. Уча го, но не го знам толкова добре, че да напиша песен. Мога да напиша песен на английски, вероятно ако стана още веднъж шампион с тима. Да, тогава обещавам, че ще го направя!

Какво мислят в Холандия за твоите успехи тук?

- Те се радват много за мен, затова че станах шампион на България в първия си сезон тук. Още по-щастливи са, че ще играя в Европа, в Шампионска лига, и очакват с нетърпение мачовете ни.

Смяташ ли, че Лудогорец може да спечели трета поредна титла?

- Възможно е, защо не? Ние сме добър отбор. Сега някои добри играчи напускат тима, идват други, които също имат качества. Мисля, че имаме добри шансове да го направим. Футболът е такъв, че никога не знаеш какво ще се случи.

Кой е съперникът, срещу който искаш да играеш в Шампионска лига?

- Ууууу! Първо трябва да влезем в турнира, чакат ни три мача преди това. Ще бъде страхотно, ако играем срещу отбор като Барселона. За мен лично ще е супер, ако мога да се изправя срещу Аякс, това е първият отбор в кариерата ми.

Очакваш ли да играеш повече през новия сезон?

– Надявам се. Това го решава треньорът и аз уважавам неговия избор. Но, разбира се, искам да играя в колкото е възможно повече мачове през новия сезон.

Какво е мнението ти за твоите сънародници в Левски - Гари Родригес и Дъстли Мулдер? Приятели ли сте?

- Гари Родригес се справя много добре. Откакто е дошъл в Левски, се превърна в един от важните играчи за "сините". Знаете, вкара важни голове и като цяло се справя много добре. Дъстли Мулдер ми е добър приятел. Той е пич, стабилен играч. Желая му всичко най-добро в живота и кариерата, но съм щастлив, че Лудогорец спечели титлата, а не Левски (смее се).

След мача със Славия нападателят на Левски Базил де Карвальо заяви, че българското първенство е корумпирано. Ти си чужденец, как виждаш нашия шампионат?

- Тук в България много се говори, че има уредени мачове. Аз никога не съм виждал, не съм узнавал за договорки. Но дори и да бях, не бих говорил корумпирано ли е, или не първенството.

Чувстваш ли се добре в България, в Разград, който е малък град?

- О,да! В началото ми беше много трудно, защото разликата беше огромна. Знаете, аз живях в Амстердам, преди да дойда в България. В Разград, когато ти се случи нещо, всички го научават и инцидентите тук никога не спят. Но постепенно свикнах, сега ходя на тренировки, после се прибирам в апартамента си и споделям времето си с моята приятелка. Нямам никакви проблеми тук.

Спомена "приятелка", българка ли е тя?

- Не,не,не! И тя е от Амстердам.

Какво мислиш за българските жени - красиви ли са?

- О, виждал съм красиви българки, например когато съм бил във Варна. Но като цяло тук жените не са моя тип.

Какво мислиш за българската храна?

- Откакто съм дошъл тук, постоянно ям спагети. Всеки ден спагети! И разликата с храната, която обичам, е огромна. Ужасно много ми липсва храната в Холандия!

Какво друго ти липсва в България?

- Моят син. Той е на две години, през януари ще навърши три, и ми липсва много.

Какво обича той - футбола или музиката?

- О, топката, разбира се. Той редовно гледа татко си как играе и иска също да се докосне до топката. Но харесва и музиката, влиза в интернет и гледа моите песни, крещейки: "Вижте, вижте, това е моят татко" (смее се). Но повече обича топката.

Кажи ми някоя дума, която научи на български.

- Аз знам малко български, не много добре, но се уча. (Изречението Мичел Бургзорг произнася на чист български - бел. ред.)

Къде се чувстваш по-добре - с микрофона, или на терена?

- На терена! Сто процента (отново на български).

Как се развива кариерата на Priester? (артистичното име на Бургзорг, с което се изявява в музикалното поприще - бел. ред.)

- Ааа! Към този момент не правя абсолютно нищо, свързано с моята музика, защото нямам време. През цялото време докато съм в България тренирам, така че е ми е трудно да правя музика. Футболът изцяло е ангажирал времето ми и хобито ми е на втори план.

Sportline.bg