Пътеводител за феновете на Лудогорец в Братислава

Уважаеми фенове на Лудогорец,

втора поредна година любимият ни отбор започва участието си в евротурнирите от втория предварителен кръг на Шампионската лига. На 17 юли в 20,15 часа средно европейско време (21,15 българско) тимът гостува на Слован в Братислава. Не се съмняваме, че Лудогорец ще бъде подкрепен от верните си фенове на стадион "Пасиенски" в словашката столица. Затова в следващите редове ще предоставим полезна информация за всеки, който планира да пътува до Братислава, за да наблюдава мача.

ПЪТЯТ ДО БРАТИСЛАВА

С АВТОМОБИЛ

Разстоянието от Разград до Братислава е около 1350 километра. Най-прекият и удобен маршрут е през Сърбия и Унгария. Дистанцията от сръбския град Ниш до Братислава (около 880 км) е само магистрали. Такси има единствено в Сърбия (40 евро в едната посока). В Унгария магистралите са безплатни, същото важи и за Словакия. Минава се през Белград и Будапеща.
Има и друг маршрут - през Румъния и Унгария, но разстоянието е по-дълго.
Пътуващите с автомобил български граждани се нуждаят само от лична карта, която трябва да покажат на граничните пунктове между България и Сърбия, Сърбия и Унгария, България и Румъния и между Румъния и Унгария. Няма граница между Унгария и Словакия, тъй като двете държави се намират в Шенген.

СЪС САМОЛЕТ

Към момента няма директен редовен полет от София или Варна до Братислава. Препоръчваме полет до Виена с Austrian Airlines или FLY Niki. Австрийската столица е само на 70 километра от Братислава. Има много възможности за предвижване от Виена до главният град на Словакия, но най-удобният и комфортен е с влак. Срещу 14 евро за двупосочен билет можете да хванете железницата OBB от гара Südbahnhof, до която се стига много лесно от летището, стига да се следват информационните табели.
От международното летище във Виена има и автобусни линии до Братислава, като цената е приблизително същата. Желаещите да пътуват до Братислава ден преди двубоя Слован - Лудогорец могат да разгледат следната оферта:

Заминаване от София за Виена на 17 юли с Austrian Airlines в 8,15 часа - пристигане в 9,00 ч. В 10,50 ч. местно време има автобус от Виена до Братислава, който ще бъде в словашката столица в 11,35.

На 18 юли автобусът тръгва от Виена за Братислава в 12,00 ч. Полетът от Виена за София излиза в 15,20 местно време.

Цена: 570 лева с включен двупосочен билет за автобуса.

За повече информация - "Премиер турс", тел: 02 920 12 15

С АВТОБУС

Различните автобусни компании предлагат Братислава като дестинация от София. Еднопосочният билет е около 100 лева, а двупосочният - 175 лева. Пътуването продължава около 16 часа, а маршрутът минава през Сърбия и Унгария.

НАСТАНЯВАНЕ

Словашката столица предлага множество хотели от различна категория. Братислава е с население от 400 000 души и няма обичайния за други европейски столици трафик. По тази причина не е задължително хотелът, който изберете да се намира в близост до стадион "Пасиенски" (адрес: Bratislava Junácka 1083284). Домът на Слован, където ще се игра мачът с Лудогорец се намира в квартал "Нове место" на 10 минути с транспорт от идеалния център. Цените за нощувка в тризвездните хотели варират между 50 и 70 евро за единична стая и 60 - 100 евро за двойна. Нощувка в четиризвезден хотел струва минимум 140 евро (единична стая), а за същото в петзвезден хотел трябва да платите между 200 и 250 евро.
Предварителната резервация е желателна. Препоръчваме използването на сайта www.booking.com. Резервацията трябва да бъде направена 24 часа преди пристигането в хотела, за да бъде валидна.

Ето някой хотели в Братислава:

Tatra Hotel**** - намира се в идеалния център на Братислава на 300 метра от Стария град и президентския дворец. (цена: 50-60 евро на вечер)

Hotel Saffron**** - намира се в центъра на Братислава на 15 минути пеша от историческия град. (цена: 50-60 евро на вечера)

Hotel Michalská Brána*** - разположен е на пешеходна улица в историческия център на Братислава в близост до портата "Св. Михаил" и други забележителности на града.(цена: 60-70 евро)

Garni hotel Prihradny*** - разположен е в центъра на Брасислава нод замъка и на 200 метра от президентския дворец и Стария град. (цена: 50-60 евро)

Hotel Devin**** - намира се в историческия център на Братислава, на брега на река Дунав. (цена: 50-70 евро)

Tulip House Hotel***** - помещава в историческа сграда в сърцето на Братислава и предлага просторни суити, безплатен достъп до интернет и модерна СПА зона със сауна и хидромасажна вана. (цена: 80-120 евро)

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ

Замъкът Братислава и Коронната кула

Замъкът Братислава (Bratislavský hrad) е основният замък в града. Разположен е на доста изолиран и скалист хълм – Малки Карпати, точно над река Дунав в средата на града. Оттам се открива невероятна гледка към града, към Австрия и ако е хубаво времето, и към Унгария. Масивната правоъгълна сграда на замъка има четири кули в четирите си краища.

Словашки национален театър

Словашкият национален театър (Slovenské národné divadlo) – с това име има две здания – стария и новия словашки национален театър. Старият е най – старият словашки професионален театър, който днес се използва за три вида представления – опера, балет и драма.

Портата Михаил

Портата Михаил е единствената порта, която е запазена и до днес от средновековните укрепления на града. Построена е през 1300 г., и сегашния й вид е резултат от бароковите реконструкции през 1758 г. На върхът на кулата на портата са поставени статуите на Св. Михаил и на дракон, като самата кула е построена в периода 1529 – 1534 г.

Църква Троица

Църквата Троица (Trinitársky kostol) често бъркана с църквата Св. Троица, е барокова и се намира в стария град на Братислава. Построена е на мястото на съборената църква Св. Михаил.

Катедрала Св. Мартин

Катедралата Св.Мартин (Katedrála svätého Martina) е разположена на западната граница на стария град на Братислава. Тя е най–голямата, най–изящната и най–старата църква в града. В последните години е била използвана за коронации от кралството Унгария. Формата на катедралата символизира разпятието.

Старата сграда на кметството

Старата сграда на кметството (Stará radnica) е една от най – старите каменни здания в Братислава, и най – старото кметство в Словакия. Завършена е през XV век в готически стил. Разположена е в центъра на града.

Зоологическа градина

Зоологическата градина в Братислава (Zoologická záhrada Bratislava) е разположена в гората на хълма Малки Карпати. Общата площ на градината е около 96 хектара, а екземплярите, които можете да видите там са около 1000.

ЦЕНИ

Братислава не е скъп град, но цените са по-високи от тези в България. В центъра на града около историческите места има ресторанти от различна категория. За вечеря за двама ще са ви необходими между 20 и 50 евро. Братислава предлага и многобройни нощни заведения. Средната цена на чаша кафе е 1,5 евро, а за халба бира - 2 евро. Между 50 и 60 евроцента е цената за километър при използването на такси. Братислава има много добре развит градски транспорт, като цените зависят от мястото, на което отивате.

Пресслужба на ПФК Лудогорец