Домусчиев: Няма да продаваме зимата, за да сме още по-силни

Снимка: БГНЕС
Доброто представяне на Лудогорец в европейските клубни турнири и „А” група породи и редица спекулации около трансферната политика, която ще проведе клуба през зимата. Собственикът на шампионите Кирил Домусчиев определи някои трансферни “новини” като несериозни и разкри, че не смята да продава играчи през зимата.

- Г-н Домусчиев, останахте ли доволен от играта на Лудогорец срещу Локо Пд?
- За съжаление не съм гледал мача, тъй като имах други ангажименти и не мога да коментирам играта. Но след като сме били съм доволен и всичко е наред.

- Предстои ви тежък мач срещу ПСВ Айндховен от Лига Европа. Смятате ли, че може да се реши крайното класиране още в тази среща?
- Очаквам момчетата да се хвърлят от първата минута и да вземат максималното от този мач. Все пак това е сериозен съперник и не мога да прогнозирам какъв ще е резултатът.

- Как смятате, че трябва да играе Лудогорец, за да спечели нещо от този сблъсък?
- Най-важното е да играем добре и да покажем сърце и дух. Оттам нататък каквото стане. Надявам се и времето да е благосклонно към нас, така че да се получи хубав мач. И двата отбора играят добре, имат какво да покажат, дано и метеорологичните условия бъдат такива, че отборите да покажат какво могат. Вярвам, че и на “Васил Левски” ще дойде повече публика, защото ПСВ е сериозен дразнител за зрителския интерес.

- Излезе информация, че сте подготвили 1 милион евро за футболист с качествата на Върджил Мисиджан, вярно ли е?
- Това са свободни интерпретации, които едва ли са излезли от клуба. В момента нямаме конкретни разговори за играч, който да струва 1 милион. На този етап това са по-скоро просто клюки отколкото нещо сериозно.

- Все пак тече ли вече подготовка за зимния трансферен прозорец?
- Селекцията е отворен процес и е нормално винаги да имаме едно наум в това отношение. Нашето скаутско звено наблюдава целогодишно доста играчи по света. Друг е въпросът дали ще имаме желанието или възможността да привлечем качествени състезатели, защото това е най-важното в момента.
Трябва ни ниво на покупките, а не количество. Освен това не се знае дали ще се получи договорка между нас и съответните клубове, чиято собственост са футболистите, към които проявяваме интерес. Естествено, всеки един уважаващ себе си клуб търси развитие и подобряване на футболните си качества. На този етап не можем да кажем нищо конкретно, но това не значи, че нашите скаути не наблюдават целогодишно различни играчи. Това им е работата.

- Решихте ли вече какви пари ще отделите за зимни покупки?
- Все още не сме обсъждали бюджета. Много зависи кои играчи ще продадем през зимата и какви ще привлечем на тяхно място спрямо вижданията на треньорския щаб и нашите възможности.

- Кога трябва да започне този процес?
- През януари, когато ще има повече яснота около евентуални изходящи и входящи трансфери.

- От кои първенства са играчите, които следите?
- Скаутите гледат играчи от всички първенства в Европа и Латинска Америка. Следят се футболисти от френското, испанското, португалското първенство, както и на няколко съседни държави. Скаутите не са спрели да обикалят.

- Има ли яснота около това кои играчи може да напуснат Лудогорец през зимата?
- Нямаме представа. Това също ще стане ясно през януари. Никой до момента не е отправял конкретна оферта. Всеки изчаква старта на зимния трансферен прозорец. Тогава ще излязат предложения. По-сериозните клубове, за които знам, че проявяват интерес към наши играчи, предвиждат трансфери чак за лятото. Така че зимата не е моментът, в който може да кажем, че ще се реализират такива големи изходящи трансфери.

- Кои футболисти може да си тръгнат от Лудогорец?
- Със сигурност ние нямаме амбиции да продаваме най-добрите си футболисти сега, тъй като те ще ни трябват за мачовете в Лига Европа напролет.
Искаме да запазим титлата и да се представяме добре и в българското първенство, така че ще се опитаме да задържим най-полезните си играчи.

- Скоро проявяван ли е интерес към конкретен футболист на Лудогорец?
- Не мога да издавам такива детайли от кухнята. Малко или много това влияе на концентрацията на играчите, влияе и на отбора, затова не мога да издавам такива подробности. Определено има интерес към наши играчи, но имената ще запазя за себе си.

- Какви са условията, при които ще продавате?
- Виждате, че попаднахме на водещо място дори на официалния сайт на УЕФА, което допълнително увеличи интереса към клуба. Нормално е да има интерес към наши играчи, друг е въпросът дали ние имаме желание да се разделим с тях и дали офертите, които ни се предлагат, ще бъдат достатъчно атрактивни. Естествено, зависи си и от самия играч дали той иска да играе там, където му се предлага.

Вестник "7 дни спорт"