Преди Лудогорец - Шериф Тираспол

Снимка: Lap.bg
Лудогорец се изправя срещу шампиона на Молдова.

Бурите и поройните дъждове объркаха плановете на българския шампион Лудогорец. Зелените не успяха да изиграят предвидената за 25 януари контрола с румънския ЧФР Клуж, но запазиха доброто си настроение и изпозлваха неочаквания свободен ден за разходка и шопинг в Анталия. Все пак старши треньорът на шампионите Стойчо Стоев не скри разочарованието си от пропадналата контрола, поради факта че стилът на «железничарите» е най-близо до този на Лацио, от съперниците, които разградчани ще срещнат по време на зимната си подготовка.

Наставникът на шампионите, обаче не пропусна, да наблюдава дербито от 21-я кръг на италианската Серия А, между Лацио и Ювентус. В него «небесносините» прекъснаха серията от 12 поредни успеха на шампионите, завършвайки при равенство 1:1 на «Олимпико». Веднага след срещата Стоев заяви, че е останал впечатлен от римляните, които определено не се намират в криза. Днес лудогорци трябва да изиграят втория си спаринг на турска земя срещу молдовския първенец Шериф(Тираспол). «Жълто-черните» са абсолютен доминатор в първенството на бившата съветска република, с 11 шампионски титли. През сезон 2010/2011 тимът записа най-голямото постижение в историята си, достигайки до плейофната фаза на Шампионската лига. Шериф изхвърли състава на Динамо(З) в третия предварителен кръг на надпреварата, след изпълнение на дузпи.

Любопитното е, че герой на сблъсъците с «модрите» бе именно настоящият вратар на «орлите» Владислав Стоянов, който бе с основна заслуга за отстраняването на хърватския гранд. Влади прекара две години и половина в тима от Тираспол, с който триумфира на два пъти с шампионската титла. Интересно е да се отбележи, че Стоянов сътвори прецедент в историята на футбола, след като получи два златни медала от две различни европейски първенства, в рамките на един сезон. Перничанинът акостира на «Лудогорец Арена» през януари месец, миналата година и въпреки, че не довърши първенството на Молдова, получи напълно заслужен златен медал от ръководството на молдовския клуб през лятото.

Освен въпросният успех в предварителната фаза на Шампионската лига, «жълто-черните» могат да се похвалят с цели три участия в груповата фаза на втория по значимост турнир на Стария континент – Лига Европа. Последното от тях бе през този сезон, когато тирасполци мериха сили с Тотнъм, Анжи и Трьомсьо. «Шерифите» завършиха на трета позиция в своя поток с актив от 6 точки, само на две от руските «милионери» Анжи(М). По всичко изглежда, че и тази година няма да имат проблеми във вътрешното си първенство, където са убедителен лидер с цели 11 точки, пред съгражданите си от ФК Тираспол. Въпреки че Влади Стоянов напусна тима преди година, българската следа при «жълто-черните» продължи юношата на Левски Исмаил Иса. Нападателят премина в шампиона на Молдова през миналата година от състава на Литекс.

Той бързо се превърна в твърд титуляр за тима на Виталий Рашкевич, като не пропусна да се разпише и в мрежата на Анжи. «Зелените» и тирасполците ще се изправят за втори път един срещу друг.През миналата година двата съперника отново се срещнаха по време на зимния подготвителен сезон, когато «орлите» надделяха с 3:1. Тогава извън групата остана новодошлият Владислав Стоянов. Нищо чудно именно днес Влади да се изправи за първи път срещу бившия си отбор. Контузиите продължават да са основен проблем в лагера на «зелените». След като болката в прасеца окончателно извади от сметките за мачовете в Турция – централния защитник Александър Барт, към него се присъедини и новото попълнение Йерон Луму. Холандецът се хвана за крака по време на вчерашната тренировка и почти със сигурност ще бъде извън групата за сблъсъка с Шериф. В игра няма да влязат и все още възстановяващите се Александър Александров и Мишел Платини.

Добрата новина е, че бразилецът започна да тренира с топка и е твърде вероятно да го видим в игра по време на последния лагер в испанския град Рота. В днешния сблъсък подобно на предишните два се очаква спортно-техническия щаб на «зелените» да пусне в игра почти всички налични състезатели. Все пак като титуляри под рамката на вратата ще е Владислав Стоянов. Пред него в центъра на отбраната ще са Козмин Моци и Георги Терзиев. Като крайни защитници ще действат Йордан Минев и Кайсара, а в центъра на терена, набезите на противника ще спират капитанът Светослав Дяков и Фабио Ешпиньо. «Диригентската палка» ще е в ръцете на Марселиньо, който ще бъде подмомаган по крилата от Върджил Мисиджан и Михаил Александров. Атаката на тима ще бъде водена от голмайстора Роман Безяк. Разградчани ще гонят първи успех в предсезонната си подготовка на турска земя, след като направиха равенство 1:1, в първия си двубой срещу руския Рубин(К). Допълнителен стимул за «зелените» ще бъде присъствието на клубния бос Кирил Домусчиев. Собственикът на «орлите» ще остане в клубната база и утре, когато ще наблюдва и последната контрола на разградчани с Гурник(З).

Вероятен състав на Лудогорец:

Титуляри: В. Стоянов, Кайсара, Минев, Моци, Терзиев, Дяков – капитан, Ешпиньо, Марселиньо, Мисиджан, М. Александров, Безяк.

Резерви: Чворович, Аргилашки, Шоко, Витиня, Мантула, Златински, Бургзорг, Ернандес, Абало, Бакалов, Кищада, Китов, Цолов, Димитров, Цвятков.

Контузени: Платини, А. Александров, Барт, Луму.

Цветелин Петков