Преди Лудогорец - Гурник Забже

Снимка: Gong.bg
Българският шампион ще приключи втория си подготвителен лагер по време на зимната пауза, край турския град Анталия, с пореден сериозен съперник. „Зелените” се изправят срещу полския Гурник(Забже) днес от 17:00 часа българско време, на едно от тренировъчните игрища в близост до базата си. В първите си две срещи, в които разградчани срещнаха тимовете на Рубин(К) и Шериф(Т), не успяха да запишат победа. С двукратните шампиони на Русия, „орлите” записаха равенство 1:1, докато първенецът на Молдова изненада „зелените” с минимален успех от 0:1.

Двубоят с румънския ЧФР Клуж пък пропадна, поради неблагоприятните климатични условия, които не позволиха на двата съперника да излязат на терена. Това бе изключително неприятно за лудогорци, тъй като именно стилът на състава от Северната ни съседка е най-близо до този на Лацио. В първите два спаринга на „орлите” си пролича умората от тежките двуразови тренировки, които не позволиха на „зелените” да демонстрират добре познатата преса по целия терен. Наставникът на разградчани Стойчо Стоев обаче не е сериозно притеснен от това, заявявайки, че тренировъчният процес е съобразен с 1/16 финалния двубой за Лига Европа с Лацио, а не контролите на тима.

Днешният съперник на „зелените” - Гурник(З) се нарежда сред най-реномираните отбори в Полша, с 14-те си шампионски титли. Най-силният период на тима е през 60-те години на изминалия век, а последният им трофей от първенството, датира от 1998 година. „Трикольорите” завършиха на 5-та позиция с актив от 43 точки в полската Екстракласа , през миналия сезон, оставайки на 4 пункта от третото място, даващо право на участие в евротурнирите. През тази година нещата изглеждат много по розови за възпитаниците на Адам Навалка. Тимът от Забже се намира на втора позиция във временното класиране на 5 точки, след шампиона Легия(Варшава). Интересното е, че в последния си официален двубой, игран на 18 декември миналата година, Гурник победи именно „легионерите”. „Трикольорите” изхвърлиха столичани от турнира за „Купата на Полша”, след 3:1 на домашния си стадион „Ернест Пол”. Това ще бъде първи двубой между „орлите” и поляците.

За сметка на това разградчани се изправиха срещу Легия през миналата година. „Зелените” премериха сили с шампиона на Полша, в двубой за определяне на 7-8 място в приятелския турнир „Марбея къп”. Поляците излязоха крайни победители от срещата с минималното 2:1. Тогава част от състава на Легия бе и българският национал Александър Тонев. Въпреки че голяма част от титулярите срещу Шерифме оправдаха очакванията, най-вероятно наставникът на „зелените” ще започне двубоя с Гурник с идентичен състав. Под рамката на вратата за пореден път ще е Владислав Стоянов, пред него в центъра на защитата ще бъдат Козмин Моци и Теро Мантула. Като крайни защитници ще действат Кайсара и Минев, докато в центъра на терена ще са капитанът Светослав Дяков и Ешпиньо. Плеймейкърската позиция отново ще бъде поверена на Марселиньо, а по крилата ще сноват Върджил Мисиджан и Михаил Александров. Атаката ще се води от голмайстор на тима Роман Безяк.

Словенецът е доста неефективен в последните си изяви с „зеления’ екип, което навежда на мисълта, че главата му е доста размътена от сериозния интерес към него, от страна на водещи европейски клубове. Двубоят с поляците ще бъде наблюдаван от собственика на клуба Кирил Домусчиев, който се прибира в България, след приключването на срещата. След сблъсъка с Гурник, „зелените” ще получат два дена почивка, за да се видят с близките си. На втори февруари отборът лети за Испания, където ще се проведе заключителният период от подготовката. Първият съперник на „орлите” в испанския град Рота, отново ще бъде полски тим - съставът на Корона(Киелце).

Вероятен състав на Лудогорец
Титуляри: В. Стоянов, Кайсара, Минев, Моци, Терзиев, Дяков-капитан, Златински, Марселиньо, Мисиджан, М. Александров, Безяк.

Резерви: Чворович, Аргилашки, Шоко, Витиня, Мантула, Бургзорг, Ешпиньо, Ернандес, Абало, Бакалов, Кишада, Китов, Цолев, Цвятков, Димитров.

Контузени: А. Александров, Барт, Платини, Луму.

И. Стоянов – не пътува с отбора

Цветелин Петков