Пет извода от първите контроли на Лудогорец

Снимка: ludogorec.net (архив)
Преди четири дни Лудогорец стартира с контролите през зимата. Шампионите премериха сили с втородивизионния немски Фортуна Дюселдорф (3:1) и чешкия първенец Виктория Пилзен (2:1) по време на първия си лагер в Турция. Вече започнаха да се очертават и интересни детайли от играта на тима, както и представянето на определени футболисти. Ето и петте извода от първите две контроли на Лудогорец.

1. По-директен футбол

Още в първите контролни срещи се забеляза подобрение в позиционирането на футболистите. Налаганият стил пък бе по-директен. Голяма част от подаванията се движат напред, а не както бяхме свикнали през есенния дял от първенството назад или настрани. Фланговете работят много по-добре, както и крайните защитници. Интензитетът на игра на избраните от Дерменджиев титуляри срещу Виктория бе равномерен. Започналите от първата минута се представиха много силно. Те тотално обезличиха шампиона на Чехия и не допуснаха нито една сериозна възможност пред собствената врата. Играха силно и в дефанзивен, и в офанзивен план. С оглед представянето на футболистите през втората част почти сигурно съставът, който видяхме преди почивката, на 90 процента ще бъде титулярният за старта на пролетния дял в А група.

2. Дяков все още няма адекватен партньор

Успоредно с подобренията в играта лъснаха и стари проблеми. Дяков продължава да няма добър партньор, който да му помага в дефанзивен план. Нито Саша, нито Препелица, нито Анисе стават за големи неща. А постът в средата на терена е един от най-важните в съвременния футбол. Без класа в тази зона си загубен. Освен Дяков другите не отговарят на нивото, търсено от Лудогорец. Те могат да свършат работа в А група, но ще бъде изключително трудно да се направи нещо запомнящо се с тях в Европа. И срещу Виктория, и срещу Фортуна се видя, че тандем Саша – Препелица или Саша – Анисе, както и Препелица – Анисе тотално нарушава стила на игра. Вследствие на това изнасянето на топката става много трудно и се налага бековете постоянно да сноват напред. Това обаче води до отваряне на големи пространства в отбрана, като често и тримата от посочените не успяват да покрият навреме, като особено това се отнася за тромавия Препелица.

3. Новата роля на Вандерсон и Марселиньо

Вандерсон все повече се превръща в много важен елемент от пъзела на орлите. Бразилецът е използван като ляво крило, но в контролите до момента се забеляза, че има малко по-различна роля. Той не е забит само на фланга, а навлиза към вътрешността на терена. Там 27-годишният халф се чувства в свои води и участва по-активно в изнасянето на топката. Марселиньо също е позициониран близо до Дяков. Така триото може да разгърне пълния си потенциал. Двамата бразилци постоянно разменят местата си, което води до объркване в противника. В някои моменти срещу Виктория Марселиньо дори се озоваваше най-отзад на триъгълника, но не опитваше да изнася топката с водене, а чрез бързи разигравания, най-често с Дяков или Вандерсон. Тримата демонстрират все по-изчистени взаимодействия.

4. Натанаел става все по-важен за тима

Отдавна констатирахме, че Натанаел Пимиента е ударът в лятната селекция на Лудогорец. Бек, който може съвсем скоро да последва съдбата на Кайсара и да продължи кариерата си на много по-високо ниво. В двете проверки до момента той затвърди силните впечатления, оставени през есенния дял. 25-годишният футболист се превръща във все по-важен за разградчани. Срещу Виктория Пилзен сновеше по крилото, подаваше, влизаше в комбинации и стреляше към вратата.

Показател за високото му ниво е разиграването, което направи със сънародниците си Вандерсон и Марселиньо около 25-ата минута на контролата с шампиона на Чехия. В него той взе топката малко след центъра и след четири паса с двамата вече бе на стрелкова позиция. Ударът му не бе лош, но вратарят на чехите спаси. Участието му в изнасянето на топката също е от ключово значение за Лудогорец. Най-често Натанаел е третият, който играе с кълбото, и това дълбоко в собствената половина. Първо Дяков получава от Моци, след което разгръща играта към левия фланг, след което Пимиента търси навлизащия навътре Вандерсон, всичко това става с едно докосване. Оттам топката отново стига в придвижилия се около центъра Дяков, който има възможност или вече да търси Марселиньо, или стартиралия по освободения фланг Натанаел.

5. Лукоки още е чужд елемент

Конгоанецът определено още не е влязъл в час. Той продължава да изглежда като чужд елемент в тима и не се възползва от възможностите, които се откриват пред него да атакува. В малкото моменти, в които все пак получи топката на фланга, трудно се справя с обработването й, заради което впоследствие я губи. Срещу Виктория Пилзен започна титуляр и на няколко пъти бе търсен от съотборниците си около централната линия, но не намери начин да се справи с противников играч. Все пак показа по-голямо желание от преди и търсеше свободни пространства. При един от случаите изскочи зад гърба на защитниците на чехите и вкара гол, който бе отменен. Поне на този етап се очертава Джонатан Кафу да е първи избор пред Дерменджиев, тъй като разполага с по-добра скорост и артилерия от финтове. Освен това бразилецът помага и повече в дефанзивен план.

ФАКТФАЙЛ

Виктория е деветият шампион, победен от разградчани

Успехът над чешкия Виктория Пилзен с 2:1 донесе девети шампионски скалп на Лудогорец. Разградчани дадоха старт на серията от победи над действащи първенци преди близо 3 години. Тогава те надделяха над шампиона на Молдова Шериф Тираспол в контрола, играна в Турция. Воденият от Ивайло Петев тим се наложи с 3:1 над бившия клуб на Владислав Стоянов на 26 януари. Интересно е, че именно през същия трансферен прозорец българинът бе привлечен в Разград. Няколко дни след тази проверка зелените преодоляха и литовския Екранас с 1:0, който през 2012 бе триумфирал с титлата в местното първенство.

През лятото поредицата продължи, но в квалификациите за Шампионската лига. Под ръководството на Стойчо Стоев в рамките на седмица орлите първо се наложиха с категоричното 3:0 над първенеца на Словакия Слован Братислава, а след това се справиха и със сръбския шампион Партизан с 2:1. Те надделяха над гробарите и във втория сблъсък, този път с 1:0. По-късно през есента в груповата фаза на Лига Европа Лудогорец се поздрави в София с класика над хегемона в Хърватска Динамо Загреб, а спечели и ответната среща с 2:1.

През 2014-а в лятната си подготовка разградчани преминаха през Стяуа Букурещ. Те победиха шампиона на Румъния с 4:2 в контрола. По-късно през юли момчетата на Стойчо Стоев се справиха и с непретенциозния Дюделанж от Люксембург с 4:0 в квалификациите за Шампионската лига. Това е и най-слабият първенец, който зелените победиха, тъй като те не успяха да спечелят срещу Милсами през миналото лято. През август с Георги Дерменджиев за треньор Лудогорец фиксира победа над Стяуа и в официален мач – 1:0 в плейофите на Шампионската лига. В груповата фаза на турнира пък те се наложиха над швейцарския първенец Базел със същия резултат.

През зимната подготовка орлите имат възможност да вземат още един шампионски скалп, тъй като се изправят срещу беларуския БАТЕ Борисов на 7 февруари.

ПОБЕДИТЕ НА ЛУДОГОРЕЦ НАД ДЕЙСТВАЩИ ШАМПИОНИ

КОНТРОЛИ

ГОДИНА СЪПЕРНИК РЕЗУЛТАТ
януари 2013 Шериф Тираспол 3:1
януари 2013 Екранас 1:0
юли 2014 Стяуа 4:2
януари 2016 Виктория П 2:1

ЕВРОПЕЙСКИ ТУРНИРИ

ГОДИНА СЪПЕРНИК РЕЗУЛТАТ
юли 2013 Слован Бр 3:0
юли 2013 Партизан 2:1, 1:0
септември 2013 Динамо З 3:0, 2:1
юли 2014 Дюделанж 4:0
август 2014 Стяуа 1:0
октомври 2014 Базел 1:0

Иво Бързаков, вестник "Тема Спорт"