Лудогорец е преигравал мач през 70-те години

Снимка: Петромир Пенчев
Преиграване на спечелена футболна среща не е прецедент за шампиона Лудогорец – сочат исторически справки. Поводът и ситуацията обаче били съвсем различни, а последствията – неблагоприятни за тима от Разград – спомня си настоящият експерт по спорта в община Разград Валери Бойчев

На въпросния мач той бил резервен вратар. Според неговите спомени срещата се е играла през 1973 г. или в близка до тази година. Лудогорец бил в „Б“-група, посрещал „Хасково“ в Разград. Гостите обаче се явили на стадиона без задължителните бележки за медицински прегледи на футболистите. Съдийската бригада обявила служебна победа за Лудогорец с 3:0. Футболисти на домакините обаче се сетили, че за точки без реална игра няма да получат премии и чрез ръководството на тима поискали преиграване на мача. Това се случило веднага, тъй като и гостите лесно се съгласили на преиграване. Набързо бил спретнат медицински пункт, лекари от Разград прегледали хасковлии и им издали исканите за редовно провеждане на мача бележки.

Така срещата се играла, но завършила при резултат Лудогорец – Хасково 1:2, като гостите играли част от мача с 10 човека. Така домакините отново останали без премии.

Валери Бойчев обобщи, че рядко подобни мачове завършват с успех на тима, които иска преиграване. Допълни още, че повторна среща между „Ботев“ и „Лудогорец“ ще е единствена в световния футбол, тъй като формално нарушение при провеждането на мача в Пловдив не е имало.

Гонг