Чудото от Делиормана щеше да е немислимо без Георги Дерменджиев

Успехите на Брайън Клъф в Нотингам Форест щяха да са немислими без дясната му ръка Питър Тейлър. Тези на Ивайло Петев в Крейзи Форест – също, ако го нямаше човекът до него. Георги Дерменджиев е онова нещо, без което чудото от Делиормана можеше въобще да не се състои. Жалко, че няма награда за най-добър помощник-треньор. Пловдивският специалист щеше да я грабне не за този сезон, не за миналия, а за цялостно творчество.

Малцина си дават сметка, че Лудогорец е единственият български клуб, който функционира по английски модел.Ивайло Петев е нещо повече от старши треньор, той е истински мениджър. Негова грижа са лагерите, контролите, дори преговорите с новите футболисти, даже и екипировката. Успехът на младия специалист щеше да е немислим, ако го нямаше Георги Дерменджиев зад него. За Петев не е проблем да пропусне тази или онази тренировка. Не и когато му е на разположение Бат'Гошо. Малко останаха такива треньори в българския футбол. Всеки помощник в него се чувства недооценен, крои или шапката на старшията, или се оглежда за място, където да излезе от анонимност. Георги Дерменджиев пък сякаш е роден за нея, за тихия фронт. Неслучайно няма мач, в който съперникът на Лудогорец да е изненадал с нещо Ивайло Петев. Просто освен всичко друго асистентът му е и най-добрата футболна разведка в елита. Това стана ясно още от ловешкия престой на Дерменджиев при Люпко Петрович. Тогава знаменитият носител на КЕШ бе категоричен: “Без разузнаването на Георги нямаше да влезем в групите на Лига Европа”.

Повечето треньори използват своите помощници в елита да носят колчетата или да редят конусите. Затова и отборите им са на тъжно дередже. Ако гледате по-внимателно мачове на Лудогорец, ще видите нещо, което го няма край нито една друга пейка. Поне 6-7 пъти на мач или Дерменджиев отива до Петев, или самият треньор идва при него, за да решат какво да правят в съответната ситуация. Това е една от най-големите разлики между Лудогорец и конкурентите му ЦСКА и Левски. Немаловажна разлика, обясняваща защо софиянци все още не могат да намерят цаката на разградското футболно явление. Просто при надиграването на идеи делиорманци винаги са двама на един.

Защо има Петев доверие на Георги Дерменджиев ли? Много просто. Първо не ламти за мястото му. А на човек, който не ти мисли лошото, винаги можеш да вярваш. И второто, което е по-важно. Футболът му е ясен. Вижда се и от играта на Лудогорец, и от израстването на самия Петев.

7 дни спорт