Време за зелено презареждане

Снимка: ludogorec.net
Първото място на полусезона, не може да прикрие игровото отстъпление на Лудогорец

Лудогорец започна шампионата с разклатени позиции. Донякъде зелените още бяха шокирани от тежкото си отпадне от Шампионска лига от Динамо Загреб. Отборът обаче бързо успя да напипа верния ритъм и сривът бе избегнат. А и самата програма в началото на първенството бе по-лека. Лудогорец започна ударно и спечели на „Тича“ с класически резултат, което вдъхна увереност на футболистите за следващите двубои. Последваха още седем поредни победи. Орлите надминаха себе си и спечелиха там, където до сега не съумяваха – в Ловеч и на „Лаута“.

Освен победите над Литекс и Локо Пд шампионите записаха и такава срещу ЦСКА (1:0). Макар и без много блясък и фойерверки Лудогорец си осигури победи срещу преки съперници за челото. Важността на успехите бе още по-голяма, тъй като цели три от тях бяха постигнати далеч от Разград – Ловеч, „Лаута” и „Тича”. Така част от най-тежките гостувания останаха зад гърба на отбора и през тях бе преминато безпогрешно. Добрите резултати вдигнаха разградчани в облаците и в един момент, дойдоха и по-слабите игри и загубата на точки. Шампионите започнаха да подценяват все повече наглед леките си съперници, а играта им бе далеч от миналогодишната. Отстъплението бе явно. Положенията пред вратата на противника пък ставаха все по-малко и по-малко, а грешките в отбрана зачестиха. И мандалото хлопна на най-неочакваното място. Под „Околчица“ Лудогорец бе спрян от затъналия до гуша Ботев Враца. Седмица по-късно пък Херо довърши започнатото от Антони Здравков и тотално съсече шампиона в Бургас. Специалистът показа на своя ученик Ивайло Петев, че е голям залък за зелените и си върна за миналогодишното порязване на акулите в Разград.

Подобно на миналия сезон разградчани трябваше да излязат от дупката срещу Левски. Опонентът, който и през пролетта се оказа в ролята кръводарител, съживи отново орлите и ги прати на върха. Въпреки победата над сините възпитаниците на Ивайло Петев показаха старите си слабости. Треньорът обаче отказа да ги признае.
„Нямаме проблеми в защита. Всеки допуска голове“, бе лаконичния му коментар за представянето на бранителите. Червената лампа обаче продължава да мига за младият специалист, който отказва да види спада в играта. А той е очевиден. Думите на героя от едноименният разказ на Иван Вазов „Дядо Йоцо гледа“ описваха точно ситуацията в Разград. „Ще рече човек, че те са слепци, а аз гледам".

Лудогорец продължи да следва своя път, макар и ясно да си личеше, че свещите им доста са зацапани и се нуждаят от подмяна. А за капак на всичко зелените се забъркаха в грандиозен скандал в Пловдив. Таско Тасков удари здраво рамо на Лудогорец в гостуването на Ботев. Това за първи път предизвика наистина сериозна истерия сред футболната общественост, която се настрои срещу явлението от Разград. В медийното пространството се появи видеозапис, в който Стефан Спасов вечеря с Пламен Гетов (шеф в Лудогорец) малко след мача с Черноморец (3:1) от миналото първенство. Същият този двубой заради, който Херо полудя и влезе на терена, за да търси обяснение от Пастата. Този скандал сериозно позацапа имиджа на Лудогорец.
В последния си мач за годината шампионите завършиха подобаващо с класика над Монтана. Така отборът си гарантира първото място на полусезона.

Лидерската позиция обаче не може да прикрие истината. Защото това, което бе обещано, не бе направено. Преди началото на сезона се говореше за надграждане и един по-силен Лудогорец. Надграждане обаче нямаше. А Лудогорец определено е по-слаб в игрови план от миналия сезон. Основният му конкурент Левски обаче е още по-слаб. Така че зелените заслужено зимуват на върха. Въпросът е дали си правят трезва оценка или се подават на емоциите.
Ивайло Петев има сериозна вина за спада в играта. Треньорът обеща през лятото отбора да играе още по-добре, а всъщност се получи точно обратното. Само слепец не би го признал. Дългата скамейка на зелените предразполагаше за въртене на състава и вливане на нови свежи сили в средата на поусезона. Това обаче не се случи и Петев показа страх и нерешителност. Той използва основна група от едва 14 човека.

Отстъплението от позициите като игра в крайна сметка не се оказа решаващо, за титлата есенен първенец. Но докато преди година тя бе нещо специално, сега е просто поредното място на върха. В Разград дойде време за презареждане. Батериите вече доста се изтощиха и ако в Лудогорец искат да защитят титлата си ще трябва да ги презаредят през зимата.
Реално погледнато отборът има всички шансове за дублира титлата си. Въпросът е по какъв начин ще го направи?!

НАГОРЕ
Мирослав ИВАНОВ

Халфът направи изключително силен полусезон. Кампанията тръгна за Деко, така както завърши миналата. 31-годишният футболист често бе отписван от критиците, но успя да покаже, че има още какво да даде. Без него със сигурност зелените нямаше да бъдат лидери на полусезона. Показателно за силната форма, в която се намира Иванов е факта, че е отбелязал 3 гола и е направил 6 асистенции. Той се оказа скрития коз през тази кампания, тъй като игра на доста позиции, но се справи перфектно. Заради слабата форма на Марселиньо Деко бе нагърбен със задачата да дърпа конците в офанзивен план. Любопитно е, че в последно време неговото влияние върху играта на Лудогорец е по-силно дори от това на капитана Емил Гъргоров. Определено Мирослав Иванов е футболистът, който в най-голяма степен надхвърля очакванията. Това момче заслужава да бъде поздравено за всеотдайността и сериозността си.


НАДОЛУ
МАРСЕЛИНЬО

Бразилецът не бе на себе си през голяма част от първенството. Бунтът му за трансфер бе очеваден и той на практика спря да играе. Присъствието му на терена бе предимно за запълване на бройката от единайсет играчи. Отегчението на южноамериканеца се отрази сериозно и зелените скоро загубиха креативността си в предни позиции. Надменното му отношение в съблекалнята пък бе ябълката на раздора между българи и чужденци след няколкото слаби срещи. Ясно е, че през паузата Лудогорец трябва да се оттърве от него, но това няма да стане никак лесно. Годините на Марселиньо натежават и надали някой ще бъде склонен да даде над милион за правата му, каквото е искането на ръководството.
В сянката на провала на бразилеца остана яловото представяне на голмайстора на миналото първенство Иван Стоянов. Крилото вкара само три гола през кампанията, като остротата му тотално липсваше. И той подобна на Марселиньо изглежда отегчен и мотивацията му не е на същото ниво.


ПИКЪТ

Лудогорец – Левски 2:1


Няма спор, че Лудогорец умее да се вдига в дербитата. Още по-добре обаче го прави срещу Левски. Сините са като електрошок за орлите и още с първото стъпване на терена, те се преобразяват. Откъм игра зелените не бяха най-убедителни в този мач. Залогът на двубоя обаче бе изключително голям. Възпитаниците на Ивайло Петев успяха да излязат с вдигнати глави от срещата, което на практика им гарантира първото място на полусезона.
От игрова стойност най-силен за шампионите бе мача срещу Литекс в 5-ия кръг. Тогава зелените показаха израстване от тактическа гледна точка. Разградчани показаха, че умеят да се приспособяват към стила на игра. Те действаха на контраатаки и бяха убийствено ефективни - 2 гола от 3 възможности. Пред вратата си пък действаха изключително стабилно.


ПАДЕНИЕТО

Черноморец – Лудогорец 1:0

Херо показа, че който го може, го може. Треньорът на акулите си върна на зелените за загубата в Разград през миналия шампионат по най-добрия мач. Трябва да се отбележи, че докато преди година в Бургас, зелените бяха напълно равностойни и дори на моменти доминираха, то сега не бе така. Тактическата грамотност и изключителния поглед върху играта на Димитър Димитров изковаха победата още от съблекалнята. Черноморец дори може да съжалява, тъй като пропусна да вкара още голове на шампионите на „Лазур“.
Лудогорец се представи слабо и при гостуването си на Славия. Отбор, който бе победен с лекота на своя стадион и от ЦСКА, и от Левски. Зелените обаче не успяха за втори пореден път на „Овча Купел”. Това бе поредният мач, в който пролича, че Лудогорец е загубил и голяма част от физическата си мощ.



ЛУДОГОРЕЦ, EСЕН 2012 Г.

Играч Националност М. Мин. Г. Ас. Ж.к. Ч.к.
Станислав ГЕНЧЕВ българин 15 1293 3 1 3 -
Йордан МИНЕВ българин 14 1260 - 4 4 -
Жуниор КАЙСАРА бразилец 14 1260 - - 3 -
Светослав ДЯКОВ българин 14 1236 - - 3 -
Иван СТОЯНОВ българин 14 1088 3 5 3 -Мирослав ИВАНОВ българин 14 1049 3 4 4 1
Емил ГЪРГОРОВ българин 13 1067 6 4 - -
Марсело МАРСЕЛИНЬО бразилец 13 1002 5 1 3 -
Франк ГУЕЛА котдивоарец 13 511 1 - 1 -
Александър БАРТ французин 12 1080 2 - 3 -
Любомир ГУЛДАН словак 11 981 1 - 2 -
Иван ЧВОРОВИЧ сърбин 10 900 -5 - - -
Козмин МОЦИ румънец 8 549 1 - 2 -
Жуниор КИШАДА бразилец 8 247 1 - 1 -
Мичел БУРГЗОРГ холандец 7 170 2 - 1 -
Димо БАКАЛОВ българин 6 124 1 1 - -
Роман БЕЗЯК словенец 6 106 - - - -
Урош ГОЛУБОВИЧ сърбин 5 450 -2 - - -
Михаил АЛЕКСАНДРОВ българин 4 135 1 - 1 -
Георги КОСТАДИНОВ българин 3 24 - 1 1 -
Витор ВИТИНЯ португалец 2 172 - - - -
Гилерме ШОКО бразилец 2 37 - - - -
Теро МАНТИЛА финландец 1 90 - - - -

ЦИФРИТЕ
Мачове 15
Играч с най-много мачове Станислав Генчев (15)
Вкарани головe 32
като домакин 18 (56 %)
като гост 14 (44 %)
Допуснати голове 7
като домакин 3 (43 %)
като гост 4 (57 %)
Вкарани голове средно на мач 2,13
Допуснати голове средно на мач 0,47
Хетрикове 0
Общо точки 38
Точки като домакин 21 (55 %)
Точки като гост 17 (45 %)
Мачове без допуснат гол 9 (60 %)
Домакинства без допуснат гол 4 (44 %)
Гостувания без допуснат гол 5 (56 %)
Мачове без отбелязан гол 2 (13 %)
Домакинства без отбелязан гол 0 (0 %)
Гостувания без отбелязан гол 2 (100 %)
Дузпи 3 за/0 срещу
Автоголове 2 за/0 срещу
Жълти картони 35 (2,33 средно на мач)
Играч с най-много жълти картони Йордан Минев и Мирослав Иванов (по 4)
Червени картони 1 (0,07 средно на мач)
Изгонени футболисти Мирослав Иванов (1 път)
Използвани играчи 23
Чужденци 14 (61 %)

РЕЗУЛТАТИТЕ
3:0 3 пъти
2:0 2 пъти
2:1 2 пъти
1:0 2 пъти
4:0 1 път
5:2 1 път
3:1 1 път
1:1 1 път
0:0 1 път
0:1 1 път

ГОЛОВЕТЕ ПО МИНУТИ
Вкарани
0-10 1
10-20 5
20-30 2
30-40 4
40-50 2
50-60 4
60-70 6
70-80 3
80-90+ 5

Допуснати
0-10 0
10-20 0
20-30 0
30-40 2
40-50 1
50-60 1
60-70 2
70-80 0
80-90+ 1

КОИ ВКАРАХА ГОЛОВЕТЕ
6 - Емил ГЪРГОРОВ
5 - МАРСЕЛИНЬО
3 - Мирослав ИВАНОВ (1)
Станислав ГЕНЧЕВ
Иван СТОЯНОВ (2)
2 - Александър БАРТ
Мичел БУРГЗОРГ
1 – Франк ГУЕЛА
Жуниор КИШАДА
Козмин МОЦИ
Димо БАКАЛОВ
Любомир ГУЛДАН
Михаил АЛЕКСАНДРОВ
Заб. В скоби са головете от дузпи.

МАЧОВЕТЕ
1 КРЪГ
Черно море – Лудогорец 0:3
2 КРЪГ
Лудогорец – Берое 3:1
3 КРЪГ
Пирин ГД – Лудогорец 0:2
4 КРЪГ
Лудогорец – Локо Сф 2:1
5 КРЪГ
Литекс – Лудогорец 0:2
6 КРЪГ
Лудогорец – ЦСКА 1:0
7 КРЪГ
Локо Пд – Лудогорец 2:5
8 КРЪГ
Лудогорец – Миньор 3:0
9 КРЪГ
Ботев Вр – Лудогорец 1:1
10 КРЪГ
Черноморец – Лудогорец 1:0
11 КРЪГ
Лудогорец – Етър 4:0
12 КРЪГ
Славия – Лудогорец 0:0
13 КРЪГ
Лудогорец – Левски 2:1
14 КРЪГ
Ботев Пд – Лудогорец 0:1
15 КРЪГ
Лудогорец – Монтана 3:0

Тема спорт / 14.12.2012