В. Стоянов: Лудогорец щеше да отстрани Шериф в Шампионската лига

Снимка: Gong.bg
Новото попълнение на Лудогорец - националният вратар Владислав Стоянов - даде интервю за Гонг в началото на лагера в Турция. Стоянов от няколко дни вече се подготвя с новия си клуб, като до преди това игра за молдовския Шериф Тираспол. Именно срещу този клуб щеше да се изправи Лудогорец, ако бе отстранил Динамо Загреб на входа на Шампионската лига. 25-годишният страж заяви, че е било напълно реално разградчани да отстранят бившия му клуб от надпреварата.

Владо, вече няколко дни си на лагера на Лудогорец. Как преценяваш обстановката?

- Обстановката е много добра. Организацията е на високо ниво, което е рядкост за българските отбори. Колективът в отбора е много добър, което е важно за отбор, който преследва подобни високи цели. Чувствам се добре. Мисля, че ме приеха.

Покриха ли се очакванията с това, което завари?

- Надминаха очакванията ми. Излязох от България преди 3-4 години. Тогава имах наблюдения за българските отбори и имах представа за какво става въпрос, но Лудогорец надминаха очакванията ми.

Беше пред трансфер в Ботев, но се озова в Лудогорец. Как стана това?

- До колкото аз разбрах, че от ръководството на Ботев не са се разбрали с Шериф, докато Лудогорец са се договорили. Лудогорец от преди повече от година имат интерес към мен. Разговарях многократно с Ивайло Петев и Тодор Попов. С желание дойдох тук.

Имаме информация, че молдовците не са били склонни да те продадат за малко пари, независимо, че договорът ти изтича лятото. Така ли е?

- По принцип Шериф е отбор, който по-скоро би държал футболист без да го ползва, от колкото да го даде за жълти стотинки. Така бяха нещата, че ти ма казаха, че ако даден клуб не дадат това, което искат те, нямаше да ме пуснат.

Щеше ли да пазиш в Шериф, ако беше останал?

- Не, нямаше да пазя. Разговарях със старши треньора. Казах му, че искам да напусна. Той знаеше, че главата не ми е в Шериф и със сигурност нямаше да пазя.

Защо избра България? Нямаше ли интерес от европейски отбори?

- За европейски вариант нямаше шанс, няма какво да се лъжем. Имаше възможности за отбори в Русия и Турция, но те са тимове от втората половина на таблицата, които не покриват моите желания и прецених, че е по-добре да дойде в Лудогорец. Това е тим, който се бори за титла и ще играе в евротурнирите, защото съм млад футболист и искам да се развивам и доказвам.

Ти ли ще си титулярният вратар на Лудогорец?

- Трябва да попитате треньорския щаб. Тук сме се събрали трима вратари, които са на супер на ниво. Най-добрите в България на този етап според мен. Който се докаже той ще играе.

Какво ще кажеш за Черноморец? Следиш ли нещата там?

- Следя класирането и евентуално мачове по телевизията. Каква е обстановката в този клуб в момента нямам представа.

Беше изпратен като лошото момче на Черноморец и се забърка в какви ли не скандали. Още ли си лошо момче?

- Това са неща, които бяха преди 4 години. Някои ваши колеги се връщат на тези работи. Бях забъркан в редица неща, от които 70-80% не бяха верни. Просто моя добър приятел г-н Балъков така си направи PR на мой гръб, по-скоро направи PR на Фреди Бобич на мой гръб. После съжаляваше и казваше, че ще ми чисти името. Няма значение. Това са минали неща за мен.

Говореше се за едни прословути пари за лечение, които си изхарчил някъде?

- Пак казвам. Това си е минало. Не искам да се връщам. Неща преди 4-5 години. Всеки прави грешки. Минал съм този период и съм си извадил поуки.

Беше станал лице на Шериф. Как стигна до там?

- В Молдова съм благодарен на цялото ръководство на клуба, защото хората ме оцениха правилно. Оцениха ме като футболист и човек. Там няма такива работи да се правят интриги и да се пише глупости. След първите 6 месеца, когато направих силни мачове в Европа, ме направиха лице на клуба – училищее, фотосесии. Това беше добре, защото е вид уважение.

До колкото знаем Шериф е страхотно развит клуб и най-вече като база?

- Да. Базата наистина е невероятна. До колкото имам информация е била в Топ 5 на Европа. Вложени са страшно много пари. Говори се за 100 милиона евро. Клубът има добра организация, но това, което виждам в Лудогороец по нищо не отстъпва от Шериф.

Щеше ли Лудогорец да отстрани Шериф, ако бе победил Динамо Загреб?

- Категорично мога да кажа – да. Лудогорец щеше да ни отстрани. Тази година нямахме този боеспособен състав, който беше преди 2-3 години. Нямаше да е лесно, но щеше да ни победи.

Гонг