Конкуренция или направо свръхконкуренция в Лудогорец

Снимка: Gong.bg
Една от основните цели на всеки треньор по време на трансферния прозорец е да вземе футболисти, които ще засилят конкуренцията в отбора. Това е и фразата, която чуваме след всеки един трансфер независимо дали става дума за грандовете или борещите се за оцеляване отбори. Този проблем, като че ли е решен в Лудогорец, като дори спокойно може да кажем, че на определени постове, ставаме свидетели и на свръхконкуренция.

Тази зима шампионите само привличат футболисти. За момента са двама, като днес ще дойде и трети. Идват класни играчи, от които се очаква да играят, а не да стоят на скамейката.

Поглеждайки към тима на Ивайло Петев виждаме отделни постове, за които се борят не по двама, а дори по трима и четирима футболисти. Най-пресният пример за това са вратарите. С идването на Владо Стоянов първосигнално се очакваше Лудогорец да продаде или Чворович, или Голубович и да остави двама утвърдени вратари с един млад и перспективен – Аргилашки. Петев и треньорът на вратарите Тодор Попов обаче направиха далеч по-различен ход. Преотстъпиха Аргилашки да играе в Б група и хвърлиха тримата утвърдени вратари да се борят за кокала. Който го захапе пръв и не го пусне, той ще пази.

Подобна е и ситуацията в друга част на терена, където наставникът на шампионите вече разполага с още една опция. Става дума за външните полузащитници или така наречените крила. С идването на сърбина Неманя Милисавлиевич изглежда, че и там ще има здрава битка. Петев разполага с шестима играчи на този пост за две места. Труден избор за треньора, а и много битка за футболистите. Там за местата се борят Миро Иванов и Димо Бакалов, Иван Стоянов с Михаил Александров, а сред тях е Франк Гела. Сега пристигна и Милисавлиевич. Може би това е звеното на отбора, от което може да се очаква продажба или преотстъпване.

С идването на очаквания с изключителен интерес колумбиец Себастиян Ернандес със сигурност ще подпари под краката на Марселиньо, ако той остане в Лудогорец. Ернандес идва като напълно реална конкуренция за звездата на шампионите, каквото до момента бразилецът на практика нямаше. При отсъствието му от терена там играеше Миро Иванов, но Деко показа, че е по-силен по крилото.

Не трябва да забравяме и друга зона, в която Петев хвърли трима силни играчи за две места. Това са централните защитници където битката между преподписалия Барт, Козмин Моци и Гулдан ще бъде жестока. Не трябва да забравяме и бековете, въпреки че Йордан Минев и Кайсара се утвърдиха като титуляри, но не е ясно кога ще изригнат Витиня или Шоко.

Две са зоните, където за момента Петев няма много опции. Двойката вътрешни халфове Дяков-Генчев изглежда непоклатима, като едва ли Георги Костадинов или Бургозрг ще могат да изместят този дует. Вероятно наставникът на шампионите ще търси утвърден играч в тази зона.

В предни позиции нещата са подобни. За момента не се видя човек, който може да измести Емил Гъргоров. През есента опитите на Роман Безяк да заиграе като хората удариха на камък и той разочарова, но има време да се покаже. Кишада също не блести особено.

Каквито и да са сметките Ивайло Петев разполага с изключително конкурентен състав като качество и дори като бройка. В момента с Лудогорец тренират 27 футболисти, а с идването на Ернандес ще станат 28. Ако броим, че юношата Тейнур Марем и Диян Димитров нямат шанс да заиграят поне на този етап, то това означава, че за мачовете всяка седмица от разширения състав ще отпадат 8 силни футболисти. И това, ако не е конкуренция....

Веско Вълчев, Гонг