Лудогорец гони рекорд по разнообразие на националностите

Снимка: Gong.bg
Преди няколко дни статистиците във футбола се произнесоха – България е лидер във вноса на чуждестранни футболисти за последната година. За добро или лошо това е факт и цифрите го показват. За година и половина в българската А група шампионът, носителя на две купи и лидер във временното класиране Лудогорец постави своеобразен рекорд по внос на чужденци. Не само като бройка, а и като разнообразие на националностите. От лятото на 2011 година до сега през клуба са минали играчи от 16 държави, а в момента Ивайло Петев разполага с футболисти от общо 12 националности. Един истински букет от култури и манталитет. С подобна трансферна политика Лудогорец стана шампион, с тази политика води в момента в класирането. Факт е, че не всеки трансфер направен в Лудогорец е успешен. Напротив. Дори повече са неуспешните трансфери на чужденци, а голяма част от тях са резерви или изиграха по 5-6 мача със зелената фланелка и бързо бяха отпратени. Това са рисковете на подобна селекция, но пък от друга страна може да се появи някой бисер като Марселиньо например, който е един от най-конвертируемите футболисти в момента.

Със своите 12 националности в момента Лудогорец трудно може да настигне лидерите в това отношение в Европа Арсенал и Интер, които в определени периоди в последното десетилетие са имали в съставите си футболисти от 20 различни държави, но постижението на разградчани за година и половина в елита на България е повече от впечатляващо.

Един много интересен факт в трансферната политика на Лудогорец е, че от толкова много чужденци минали през клуба, има само един от Африка. Свикнали сме голяма част от пристигащите в България евтини легионери да са именно от „черния континент“. На практика в Лудогорец такъв е единствено Франк Гела, който обаче твърде рано е напуснал Кот Д`Ивоар в посока Европа. Може би от тук трябва да започнем и анализа на трансферите в Лудогорец, защото в тях може да открием голяма доза логика и дори мисъл за бъдещето.

Традиционен вносител на играчи е Бразилия. Именно кариоките са най-много в Разград, но титуляри са само Марселиньо и Кайсара, Шоко и Кишада предимно са на скамейката. Латиноамериканския пазар бе опипан с провал за аржентинеца Франко Бано и новата придобивка Себастиян Ернандес от Колумбия.

Ивайло Петев опита да разработи един малко по-непознат пазар, като през Лудогорец минаха няколко футболисти от бившата Чехословакия. За момента успя единствено словака Любомир Гулдан, който се задържа в отбора и е сред твърдите титуляри. Мариян Ярабица се контузи и не игра, Якуб Хронец бе пракалено млад, за да играе, а Радек Петр не се пребори за място под рамката на вратата. Словенците също до момента отстъпват. Юри Травнер така и не се наложи в отбора, а Роман Безяк вероятно ще има още половин година да покаже качествата си пред Ивайло Петев.

Друга група футболисти са от познатите Балкански държави. Може да изключим двамата вратари Иван Чворович и Урош Голубович, които от години живеят в България, въпреки сръбските си корени. Сега наред е Неманя Милисавлиевич, румънецът Козмин Моци вече е основен играч в състава на Петев, но на черногорецът Младен Кашчелан не му провървя. Същото се отнася и за босненецът Сувад Грабус.

Западния футбол също има своето присъствие в Разград. Французинът Александър Барт бе докаран в България от Литекс, но сега играе за Лудогорец. Холандецът Мичел Бургзорг все още не може да изиграе важна рола при шампионите, а белгиецът Кристиян Кабаселе вече не е част от отбора.

Не липсва и лека екзотика с финландското попълнение Теро Мантула, който за момента е пълна загатка заради малкото мачове, но със сигурност в него има много бъдеще.

Така в крайна сметка чуждестранните трансфери в Лудогорец имат своите успехи, но имат и разочарования. Сега в Разград с надежда са отправили поглед към Себастиян Ернандес, който трябва да се превърне в новата звезда на отбора. Дали това ще стане ще покаже само времето.

Както и да го погледнем обаче Ивайло Петев умишлено или не изгради един стил в трансферите и в мачовете. Може да го кажем стилът „50 на 50“. Горе-долу разпределението българи-чужденци в момента в отбора е по равно. Основният състав на Лудогорец също е с 50% българи и 50% легионери. Дали това е търсене пропорция или е стечение на обстоятелствата няма особено значение. Важното е, че за момента сработва.

Кой от къде е в Лудогорец в момента:

Българи – 12

Бразилци – 4 (Марселиньо, Шоко, Кишада, Кайсара)

Сърби – 3 (Милисавлиевич, Голубович, Чворович)

Румънец – 1 (Моци)

Португалец – 1 (Витиня)

Колумбиец – 1 (Ернандес)

Кот Д`Ивоар – 1 (Гела)

Словенец – 1 (Безяк)

Словак – 1 (Гулдан)

Французин – 1 (Барт)

Холандец – 1 (Бургзорг)

Финландец – 1 (Мантула)

През отбора са минали още:

Словаци – 2 (Ярабица, Хронец)

Аржентинец – 1 (Бано)

Босненец – 1 (Грабус)

Словенец 1 (Травнер)

Чех – 1 (Петр)

Черногорец – 1 (Кашчелан)

Белгиец – 1 (Кабаселе)

Гонг