Запознайте се с класата на Лудогорец!

Снимка: Gong.bg
Към днешна дата нямах намерение да взимам отношение относно представянето на Лудогорец в първите две контроли, защото в етапа от подготовката, в който се намира тимът, е малко рано за генерални изводи и оценки. Въпреки това ще го направя, тъй като дори и в този момент ясно се очертават силните и слабите страни на българския шампион. Поради тази причина няма да стрелям на сляпо.

Да започнем оттам. Каква е разликата, в сравнение с лятото? През този трансферен прозорец клубът привлече двама полеви играчи в лицето на Неманя Милисавлевич и Себастиян Ернандес, които, освен че осигуряват на Ивайло Петев вариативност, са готови за титуляри.

Това несъмнено се отрази положително на представянето срещу Шериф и Екранас. По играта ясно пролича, че всеки един от досегашните титуляри е разбрал, че му пари под краката и със зъби и нокти ще се бори за място под слънцето. Само ако знаете как се раздава Марселиньо, който предвид завидните си футболни умения, във всеки удобен момент го караше по-лежерно.

Ако трябва да съпоставим Лудогорец от края на първата си подготовка със същия период от лятото, несъмнено в настоящия момент "орлите" играят доста по-концентрирано, раздвижено и отговорно. Независимо, че се долавят и не малко пропуски в представянето.

Затова като вземем предвид качествата и очертаващата се този път наистина сериозна конкуренция, няма начин, ако се продължи с правилната експлоатация на състезателите, да не се постигнат резултати.

Но сега най-важното. Козовете на Лудогорец, върху какво трябва да работят "орлите" и качествата на новите попълнения...

Силните страни на Лудогорец

Есенният първенец на България изнася доста добре топката в предни позиции. Централните защитници се стараят колкото се може по-бързо да предоставят кълбото във владение на вътрешните полузащитници, или пък на бековете. Целта е щафетата да се предава ниско по земя, тъй като по този начин улесняват по-нататъшното развитие на атаката.

Оттам идва ролята на халфовете, които умело дирижират играта с трайно задържане на топката. Компонент, който е запазена марка на Лудогорец. Силно впечатление прави и играта на крайните бранители - Йордан Минев, Жуниор Кайсара и Витиня, които непрестанно захождат по крилата, зад гърба на фланговите играчи, които се намират в по-предни позиции.

Острите набези им позволяват да стигат почти от аут линията и да отправят опасни центрирания. Освен това, активната им игра е от полза на хората в средата на терена, тъй като противникът хвърля доста сили в опитите си да неутрализира фланговете. Лудогорец извади на преден план и още едно силно оръжие. Това е пресата, която в определени моменти налага на своите опоненти.

В момента, когато футболистите загубят владението на топката, вместо да се прибират назад, се хвърлят да си я върнат още в половината на своя опонент. Вярно, понякога не се получава, както сигурно би желал Петев, но все пак планът проработи.

Слабостите

Ахилесовата пета на разградчани си остават статичните положения пред собствената врата, които донесоха и продължават да им носят доста главоболия.

Именно след центриране и лошо подреждане в наказателното поле и липсващ човек на дъгата Шериф отбеляза гол. Нещо, което често се случва в официалните срещи. Като друга слабост може да определим на моменти бавното прегрупиране в собствената половина, при което по-добър отбор може често да хваща по "бели гащи" "зелените".

На трето място - излишното задържане на топката и изпускането на удобен момент за бърза контраатака. Има и още нещо. При атаките по фланговете, Лудогорец няма достатъчно присъствие в наказателното поле и по този начин те често отиват на вятъра. Освен това "орлите" биха постигнали по-добри резултати, ако пробват удари малко по-често отдалеч, когато противникът се е затворил. А не вместо това в повечето случаи да се опитват да влизат с топката във вратата.

Неманя Милисавлевич

Футболист, който определено може да бъде от полза на своя отбор. Най-силното оръжие на сърбина е неговата острота, борбеност и напориста игра. Състезателят не се бои и се впуска в остри пробиви по фланга. Често влиза по диагонала зад гърба на бековете, което го прави доста опасен.

Себастиян Ернандес

Играч със сходни качества с тези на Марселиньо. Срещу Екранас веднага си пролича, че има потенциал. Добре владее топката, има нелош дрибъл и освен това е доста комбинативен. Главата му винаги е вдигната, мисли с един ход напред и бързо отиграва кълбото. Ернандес не е типичен голмайстор, но направи впечатление, че при атаките на своя отбор се старае бързо да се придвижва и да търси позиция за стрелба в близост до вратата на съперника.

Спортал