Благодарение на старци разбойници Лудогорец се превърна в световен феномен

Снимка: ludogorec.net
Във футбола много често сме се наслушали на една стара максима: Няма стари и млади, има можещи и неможещи. В момента в тима на Лудогорец успяха да докажат именно това твърдение. Отборът на Ивайло Петев е съставен от някои от най-опитните играчи в "А" група. Точно тези стари кучета се превърнаха и в световен феномен с изявите си със зелената фланелка.
За календарната 2012 г. батковците - Емил Гъргоров, Мирослав Иванов, Станислав Генчев и Йордан Минев, имат повече мачове от всички нови попълнения на разградчани, взети заедно. При това става въпрос за 11 души, които пристигнаха през зимата и лятото на 2012 г. За този период - между 1 януари и 31 декември, Бадема и компания имат общо 135 мача в "А" група, Купата на България, суперкупата и европейските турнири. За същия период всички нови, които се извъртяха през Разград, имат с 30 срещи по-малко.
При това става въпрос за играчи, които бяха взети с големи претенции, като Младен Кашчелан, Франк Гуела, Мичел Бургзорг и Кристиан Кабаселе. През 2012 г. обаче черногорският национал записа едва 11 мача, котдивоарецът има 13 срещи, холандецът 7, а Кабаселе 9. Единствените от новите, които играят по-редовно с екипа на шампионите, са Жуниор Кайсара (17 мача) и Иван Чворович (13 мача).

Не е ли това обаче проблем за Лудогорец?

Отдавна Ивайло Петев не ротира състава си и прибягва до промени в краен случай. Така Емил Гъргоров пропусна няколко мача само, когато беше контузен, а през останалото време игра без смяна. Това обаче може да се окаже нож с две остриета през пролетния полусезон, когато програмата ще бъде доста по-сгъстена. В рамките на 2 месеца всички клубове ще трябва да изиграят близо 20 мача, което прави цикъл сряда-събота. Интересно е дали Бадема и компания ще успеят да играят на същото високо ниво и през пролетта в същата сгъстена програма. Ядрото на разградчани вече мина 30-те години, което може да се окаже големият минус за тима през втората част на шампионата. Гъргоров (31 г.), Иванов (31 г.), Генчев (31 г.) и Минев (32 г.) за момента нямат реална алтернатива в Разград, но вината не е в тях. Конкуренцията в тима е голяма, но не и на всички постове, а именно тези четирима футболисти нямат готови заместници, които да поемат щафетата и отсъствието им да не се усети. Така, когато Бадема и Миро Иванов ги няма, креативността и идеите на Лудогорец в атака са сериозно редуцирани. Същото е и при евентуално отсъствие на Генчев. Халфът допринася много в средата на терена с огромния си опит и дори самото му присъствие е наложително. Когато Генчев го няма, зейва огромна дупка, с която Светослав Дяков не може да се справя сам. На този етап Йордан Минев също е незаменим на бека. През миналия сезон Близнака игра отляво, сега се върна на любимото си дясно, но е еднакво силен навсякъде.
Със сегашната си зимна селекция Ивайло Петев прави стъпка към промяна на това статукво. Мениджърът избра футболисти, които да засилят конкуренцията. Ако обаче и през тази година 30-годишните играят повече от новопривлечените, тогава отново ще бъде доста странно. Какво ще стане, знае само Ивайло Петев.

7 дни спорт