Кирил Домусчиев пред Канал 3 (ВИДЕО)

Президентът на Лудогорец Кирил Домусчиев се завърна от Испания, където наблюдава шампиона на България. „Орлите“ взеха участие в престижния турнир „Марабея къп“, в който записаха три загуби. Собственикът на клуба изгледа две от контролите на своя тим – срешу Атлетико Паранензе (2:6) и Оцеул Галац (0:1). Днес шампионите записаха поражение и от полския Лех Познан (1:2), с което приключиха участието си на турнира. При завръщането си от страната на европейския и световен шампион по футбол Домусчиев даде интервю за Livesport.bg, в което говори за впечатленията си от представянето на Лудогорец по време на подготовката, трансферната политика на клуба през зимата, идеите си за развитието на футбола у нас и намеренията си относно ЦСКА.

„По принцип нищо конкретно не мога да кажа. Има неща, които ми допадат в играта, исках да видя и представянето на конкретни играчи. Видно е, че все още сме в началото на подготовката и трябва играта да се оптимизира. За мен по-интересни са мачовете от втория турнир. Тогава и съставът ще е изчистен и няма да играем с различни формации през двете полувремена. Лицето на отбора трябва да е изчистено и тогава ще мога да правя коментари относно играта и дали е трябвало да победим или не. В момента подготовката върви нормално. На мен ми беше любопитно да видя някои наши играчи в каква форма са. Това, което не ми хареса е, че Кишада счупи ръка, а той показа едно невероятно израстване през последните месеци и разчитахме на него да бъде титуляр през пролетта. Надявам се да се възстанови възможно най-бързо и да може да се включи в тренировъчния процес в най-скоро време“, заяви Кирил Домусчиев относно впечатленията си от представянето на шампионите в контролите, които той наблюдава. Заедно с него от Испания се завърнаха и контузеният Жуниор Кишада, както и мениджърът Лъчезар Танев.

Лудогорец все още не е осъществил изходящ трансфер, за сега лагерът на разградчани се пълни с нови попълнения, като фланелката на „орлите“ ще носят: вратарят Владислав Стоянов, сърбинът Неманя Милесавлевич, и колумбиецът Ернандес. В последните дни усилено се говореше, че капитанът на отбора Емил Гъргоров ще се раздели с клуба. Ето какво заяви Домусчиев относно трансферната му политика тази зима: „Може да има един или двама играчи, които да трансферираме, но все още не сме взели решение – обмисляме. Трябва да сме убедени в качеството на играчите, които ще заемат мястото им на терена. Все още изоставаме в подготовката, решението ще го вземем след седмица-две.Относно Гъргоров, той ще играе със сигурност до лятото при нас. През лятото той ще вземе решение какво ще прави. Парите, които предлагат в Китай или други първенства са големи, особено за играчи, които са свободни агенти. Той е капитан на отбора и ще бъде същият Гъргоров, който познавате. Говорил съм с него, през лятото решението ще бъде негово.Колкото до Марселиньо той иска да остане в отбора, вече не мога да коментирам дали ще го продадем или не”.



Интерпол и Европол обявиха през седмицата, че разследват 680 срещи, за които имат съмнение, че влизат в графата „уговорени мачове“. Сред огромната бройка има и срещи от родното ни първенство. Ето как коментира благодетелят на Лудогорец нестихващата тема „черно тото“: „Не съм запознат, не съм чел медиите последните два дни. При всички положениея тези неща трябва да се елиминират категорично. Ще настояваме като клуб първенството да се играе от 10-12 отбора, които да играят възможно най-много мачове и да се търси качество на футбола, голяма конкурентност, за да няма отбори, които да се издържат от незаконни неща”.

През изминалата година един от вратарите на разградчани – Урош Голубович, който загуби титулярното си място за сметка на привлечения от Миньор Пк Иван Чворович, се подложи на детектор на лъжата. Той бе обвинен, че е участвал в уговорени срещи и реши да изчисти името си, като доброволно се подложи на теста на истината. Домусчиев бе запитан дали би пратил играчите си на полиграфския тест, ако има съмнения в някой от тях: „Много хипотетични неща. Всички в отбора са добри момчета, нямам съмнения в никой от тях. Не мога да кажа как бих реагирал, не съм го мислил дори”.

Най-новото попълнение на Лудогорец - Ернандес е бил предлаган и на Левски, това бе една от информациите за играча, откакто той подписа с шампионите. Дали е имало битка за подписа му със синия клуб става ясно от изявлението на боса на разградчани: „Опоку го изгонихме от лагера ни, той не беше за нашия отбор и колегиално звъннахме на колегите от Левски, за да ги предупредим след като разбрахме, че им го карат. Относно колумбиеца, Мето Томанов го е гледал три месеца и може би е изгледал 12 или 15 негови мача. Ернандес е един играч, който го отглеждаме дълго време и платихме доста пари. Дни след като го купихме имахме 7-цифрена оферта да го продадем. Успяхме да изпреварим сериозен латиноамерикански клуб за подписа му, няма да казвам от коя държава е. Никого не сме надцаквали, нашите скаути го гледаха над 3 месеца, според мен направихме сериозен трансфер.



Домусчиев призна, че е харесал играч на Атлетико Паранензе, но обясни каква е причината той да не е в лагера на неговия тим: „Харесах Марсело - номер 7 , който и нашите скаути бяха гледали, но за съжаление цената му е 9 млн. евро. Интерес към него има и от италиански клуб. Той обаче нито е по нашите сметки, нито е за българското първенство. В България няма място за добри и скъпи играчи, докато не направим първенството конкуретно и не подобрим качеството на футбола“.

Един от звездите на шампионите – Шоко бе под въпрос за оставането си на „Лудогорец Арена“. Босът на клуба обаче разсея съмненията за негов трансфер в Ботев Пловдив: „Няма да ходи никъде, Шоко има сериозно възпаление, което до седмица-две ще отшуми, и ще се включи в тренировките. На Шоко се разчита много, проведох разговор с него, за да има повече увереност и да се възстанови“.

Вторият дял на шампионата започва на първи март, повечето клубове вече направиха селекцията си от играчи, ето какво мисли Домусчиев за конкуренцията: „Честно казано не ми е работа да коментирам, има си спортно-технически щаб, скаути, които да преценяват. На мен работата ми е да осигурявам спонсори и пр.. Повече време отделям и ми доставя удоволствие да организирам работата по школата. Успях да уредя на нашите треньори от ДЮШ да отидат на обучение в Атлетико Паранензе и то безплатно. Ще имаме възможност да разберем как се раждат и развиват бразилските таланти“.

След последния мач на Лудогорец срещу Левски Кирил Домусчиев заяви, че не мисли само за титлата, а и за отбор за най-престижния европейски клубен турнир – Шампионска лига. С това босът още веднъж доказа, че в Разград мислят в перспектива и се стремят да следват примера на големите европейски клубове: „Всеки един клуб, който се бори да бъде първенец, трябва да мисли няколко стъпки напред, ако искаш да си шампион не може да не създадеш отбор за Шампионска лига. Целта ни е не само да спечелим първенството, но да направим и следващата стъпка“.

Като за финал босът на Лудогорец разтрои феновете на „червените“, които от много време се надяват на нов благодетел, който да сбъдне мечтаното „Вън боклуците от ЦСКА“. Домусчиев отговори на въпроса дали смята скоро да влезе в червения клуб: „На този етап не“, заяви лаконично той, но с това изречение си остави вратичка за завръщане на "Армията".

ludogorec.net видео плеър


Livesport.bg