Домусчиев пред bTV: Ще продължа да мачкам и да показвам недъзите (ВИДЕО)

Снимка: bTV Action
Собственикът на Лудогорец Кирил Домусчиев даде обширно интервю за предаването "Зона спорт" по bTV Action. Пред Красимир Минев футболният бос говори за следващите си цели, ЦСКА, Левски и други актуални теми.

- Как си обяснявате трите загуби на турнира в Марбея?

- По никакъв начин трите загуби не могат да ме изкарат от равновесие. Напротив - обикновено, когато имаме проблеми, това е за добро - не говоря само във футбола, говоря и в бизнеса, защото това ти дава възможност да стъпиш на земята, да се огледаш и да прецениш кое не е както трябва, за да се направят съответните корекции. И е хубаво, че това нещо се случва не по време на първенство или на евротурнири, а се случва по време на подготовка. Целта на тези контроли е точно тази - да видим кое при нас не е както трябва. Така че трудно могат да ни изкарат от равновесие тези три загуби. От една страна има и обективни причини ние да не сме на най-високо ниво, има си и субективни - в крайна сметка това е причината да ги играем тези контроли - за да може и треньорското ръководство, и въобще целият щаб на Лудогорец да си прецени къде какво куца и къде какво трябва да се промени или кое не е на ниво, за да може когато дойдат важните мачове, да сме подготвени.

- Казахте, че няма да купувате нови футболисти. Афектиран ли бяхте тогава или просто наистина Лудогорец не се нуждае от играчи?

- Честно казано, Лудогорец винаги ще се нуждае от играчи. Винаги в бизнеса и в живота ми съм се стремил да се развивам и да отивам на по-високо ниво и това ми е било амбиция. И така сме стигнали до това ниво и продължаваме да го развиваме. Не във футбола, който ми е вид хоби и социална дейност, а говоря в бизнеса - винаги се опитваме да се качим едно стъпало по-нагоре. Така че и Лудогорец ще се нуждае в бъдеще от израстване или на неговите футболисти, или нови играчи, които да вдигнат нивото. Друг е въпросът и доколко можем да си го позволим. Ние нямаме никакъв проблем, съгласно бюджета, който е гласуван в клуба и съгласно всички спонсорски договори, които са разписани, на база на което е изготвен този бюджет, да реализираме това, което сме планували през 2013 г. Но нямаме възможност и да правим някакви колосални трансфери и селекции, защото трябва всеки един клуб и всяка една компания да се съобразява със своя бюджет. Така че причината да кажат, че свършиха парите в Лудогорец не е, че нямаме пари за заплати или за премии, а просто нямаме възможност за момента да реализираме някакви бомбастични трансфери.

- Очаквахте ли Емил Гъргоров да не поднови договора си и да си тръгне през лятото от Разград?

- Водихме доста разговори с Гъргоров - това е един проблем, който ние имаме и който се дължи на това, че все пак клубът е в България и трябва да се съобразява с българските реалности. Ние не можем да плащаме на добри футболисти парите, които биха им плащали в Русия, в Китай, в Турция, да не говорим за Западна Европа. И това е факт, това не ни касае само нас, касае и много други отбори. Да не говорим, че и самите футболисти каквито и пари да им даваш, те искат да играят в силни първенства. Така че тук не е казусът само "Емил Гъргоров", това е казусът и привличането на някой много качествен футболист - независимо от парите, той не е готов да дойде в България, да не говорим в Разград. Емил е един добър футболист, той има своите плюсове, но за съжаление, ние също му помогнахме за неговото доказване през тези две години, той много помогна и на отбора, но в един момент, когато един футболист стане атрактивен за клубове от такива първенства, където парите са колосални, рано или късно ние ще трябва да се разделим с него - искаме или не искаме.

- Имаше информация, че финансовите му претенции били доста големи и едва ли не се е опитвал да ви рекетира. Има ли нещо вярно в това?

- Аз не искам да влизам в цифри, за да не хвърляме някакви бомби в първенството, но според мен Емил е един от най-добре платените футболисти в българското първенство. Убеден съм, че няма играч в Левски или в ЦСКА, който да е по-добре платен от Емил. Убеден съм, че отбор от Румъния, които са известни, че плащат доста по-добри пари от България, трудно би могъл да си го позволи, така че вие може да си направите изводите. От друга страна, когато се говори за сериозни цифри и се говори за Китай, Русия и т.н., ние нямаме намерение да се надцакваме и да си взривяваме съблекалнята.

- Очаквате ли други от водещите ви футболисти да си тръгнат?

- На този етап - трудно. Не само защото имат договори, но и защото са добре платени. И смятам, че правим всичко възможно най-добро за тях, за да се чувстват добре в клуба.

- За вас се говори, че сте един финансов оазис. Толкова високи ли са заплатите и премиите в Лудогорец?

- Честно казано, поддържаме, поне по мои преценки, един нормален бюджет, за да можем да се борим за титлата с ЦСКА, Левски, Ботев и Литекс. Имам представа какво се плаща при тях, всеки един от сериозните клубове в България работи с някакви бюджети, така че смятам, че нашите играчи не са кой знае колко повече платени, не са и по-лошо платени, отколкото водещите отбори в България. Така че за българските стандарти бюджетът на Лудогорец е на ниво. Искам да добавя, че сме много коректни, което ни прави известни. Не знам дали заради това ни наричат "милионерите", но сме много коректни във всички ангажименти, които сме поели. Няма наш играч, който на 15-о число да не си е получил заплатата. На абсолютно всички играчи заплатите им идват в тяхната банкова сметка, абсолютно всичко е законно - със съответните данъци, социални осигуровки, здравни осигуровки и т.н. - всичко е на максимално ниво. И също така премиите след всеки мач се изплащат няколко дена след това, при всички положения преди следващия мач. Така че тази наша коректност, която е пословична, също е много важна за психиката на футболистите.

- Докога смятате да инвестирате в Лудогорец?

- Аз мисля, че това е само началото. Друг е въпросът какви възможности имаме и ще имаме, нашите спонсори дали ще се увеличават, или ще остават на това ниво. На този етап броят на спонсорите и на сумите, които идват от трети лица в клуба, се увеличава, да се надявам, че това ще продължава и в бъдеще и това ще ни отваря много повече врати и възможности. Виждате дори, че в момента ние сме първият клуб в България, чиито контроли се предават по национални телевизии, за което те плащат, не са подарък от клуба. Така че се надявам, че нещата ще продължават да се развиват в положителна посока и Лудогорец ще продължава да бъде един успешен продукт и в най-близко бъдеще - визирам 2-3 години, ще започнем да имаме и доста играчи от нашата школа, защото това е нашата най-голяма амбиция.

- Като бизнесмен би трябвало да искате и да печелите от футбола, споменахте, че вече контролите се предават, плаща се за тях. Имате ли идея как може това да се случи в България и във футбола - говоря вече за големи пари, вие сте инвестирали доста средства и предполагам, че един ден желаете поне част от тях да бъдат върнати.

- Аз не желая да ми бъдат върнати парите, които сме инвестирали в клуба, мечтата ми е, както във всяко едно хоби, в един момент тези средства да не товарят толкова много джоба на собственика, а максимално да бъдат на база на един добър мениджмънт, да намалим това, което ние субсидираме в клуба. Това е възможно дори в малък клуб, аз точно това искам да покажа, че дори в един малък клуб с малка публика, в най-бедния град в България или най-бедната Община, това нещо е възможно, да не говорим за богатите градове и области в България. Но за съжаление нашият пример трябва да бъде следван от много други клубове, защото ние сами по себе си трудно бихме могли да променим нещо.

- Мислите ли за втора поредна шампионска титла?

- Естествено, аз съм казал, че Лудогорец независимо в какъв състав ще играе и какви са финансовите му възможности, никога няма да се примирява с равенството или някаква почетна точка и винаги ще се борим за победа и това, което е залегнало като концепция в школата в момента и при най-малките е офанзивен футбол.

- Кой може да ви попречи Лудогорец да не стане отново шампион?

- Смятам, че от гледна точка на администрацията и на ръководство и спонсори, трудно нещо може да ни попречи. Всичко е във футболистите, защото колкото и усилия да правим и каквито и пари да инвестираме, виждате и един Реал (Мадрид), където се инвестират колосални средства, шансът му да бъде шампион тази година е много малък, много неща зависят и от треньорите и от ръководството на спортно-техническата част и от самите футболист - от тях си зависи дали могат да бъдат шампиони, или не. Надявам се така да бъде и през следващите години.

- А съперниците ви?

- Много зависи и от съперниците. Ако съперниците са на ниво, това е добре и за нашия отбор, от една страна, защото шампионска титла без силен футбол не е толкова интересна за нас, и от друга страна това е определящото и дали един отбор може да стане шампион - много е важно първенството да стане по-конкурентно.

- Кой е вашият основен конкурент - Левски ли?

- На този етап Левски, но аз смятам, че е грешно да се подценява ЦСКА. ЦСКА в момента има много добри футболисти, аз считам, че има много добър треньор, за българския футбол е на достатъчно високо ниво и един такъв добър мотиватор, поне от това, което съм чел и съм виждал през годините като футболен фен и фен на ЦСКА. И те могат да направят чудеса през тази пролет.

- Добре, казвате "фен на ЦСКА". Никога ли не сте мислили да се завърнете като собственик на ЦСКА?

- Честно казано, независимо, че много хора са ни подсказвали тази идея, много хора са идвали да ме агитират, включително и общи познати, това не ме е блазнело като идея.

- Кое ви спира? Вие сте фен на ЦСКА...

- Бях за малко в управата на ЦСКА и има много неща, които ме спират. Първо - за да има силен български футбол, трябва да има силни провинциални клубове. Аз съм софиянец, много хора се бъркат и мислят, че съм от Разград, от Ловеч, откъде ли не и какви ли не фантасмагории се говорят, но аз съм роден в София и съм отрасъл и съм играл на "Червено знаме" футбол, така че най-логичното беше аз да инвестирам в ЦСКА или в някой софийски клуб, въпреки че съм цесекар от дете, живял съм в "Младост" - основно цесекарски квартал. така че причината да ме спира е, че продължавам да смятам, че трябва да има силен провинциален футбол, за да има силни ЦСКА и Левски. Ще се радвам да има силни ЦСКА и Левски. Също така това, което ме е спирало и като бях в ЦСКА, са очакванията. Хиляди, милиони фенове очакват ЦСКА да е шампион. В момента, в който не е шампион, собственикът е виновен, никой друг, виждате какво се случва срещу "Титан" - добри или лоши, те си дават парите, дават 600-700 000 лв. на месец за издръжката на ЦСКА.

- С това, което направихте Вие в Разград, смятате ли, че отбор като ЦСКА се управлява правилно - като структура, като мениджмънт, на който Вие държите много...?

- Причината да изляза от мениджмънта на ЦСКА е, защото аз имам други виждания как трябва да се управлява клубът. И друг път съм го казвал - ако аз съм управител или мениджър на ЦСКА, стадионът ще е пълен. Както е в Разград. Ако сте гледали статистиката, ние сме със средна посещаемост от 100 човека, което е нищо, след Левски по посещаемост. Има само няколко клуба, които са преди нас - Левски, Ботев и Ботев (Враца), мисля. Но ЦСКА даже е след нас на средна посещаемост в последните 2 години, което трябва да ви говори. Не може да сравняваш един 30-хиляден град с 2-милионната София. Ако трябва съотношението да го поставим по този начин, би трябвало на мач на ЦСКА да идват по 200 000 човека!

- Помага ли ви Борислав Михайлов да печелите титли и купи?

- Няма как да ми помага - първо, от него не зависи. Второ - не сме чак толкова близки, колкото се опитват да ни изкарат. Смятам, че има такива редки срещи, които ние имаме с него, които са по-скоро когато се събират клубовете или ние искаме да дискутираме нещо или настояваме за нещо. Както в момента настояваме да има 12 отбора от лятото. Но не мога да кажа, че Борислав Михайлов по някакъв начин ни помага. Така че това са пак някакви спекулации.

- Играе ли честно Лудогорец?

- Аз смятам, че ние сме най-честният отбор в момента в България. Колкото и на някои хора да не им се ще да е така, но ние играем винаги офанзивен футбол, не правим тънки сметки, не договаряме мачове, не купуваме мачове. Колкото и да се опитват да внушават - не купуваме и съдии. Защото съм готов, но да споря с факти и с аргументи, а не с някакви жълти вестници, че сме били съдийски отбор и т.н. Защото и Литекс бяха съдийски отбор, преди време когато и Левски бяха в апогея си, бяха съдийски отбор. Никой не обича силните в България. Аз като чета по медиите, изкарват за 2 години 3-4 грешки на съдиите, които даже за някои от тях е много спорно дали е грешка на съдията, това си е във виждането на пристрастни журналисти, които ги изкарват. Но това не е статистика. Винаги, когато трябва да говориш за нещо и да правиш изводи, трябва да е на базата на някаква статистика.

- Има ли политически проект "Лудогорец"?

- Не съм турчин, не съм циганин, не съм помак, не съм никакъв - роден съм в София и съм живял в "Младост" - който ме познава, половината "Младост" ме познават. Ние няма как да имаме политически проект в най-бедния град в страната. Ако погледнете и по време на избори, включително последният пример е изборите за местна власт миналата година, ние по никакъв начин не сме се бъркали в изборите и не сме помагали на никого. Нито на БСП, нито на ГЕРБ, нито на когото и да било. Моите симпатии са си мои симпатии, симпатиите на изпълнителните директори, на треньорите и на футболистите на клуба са си техни симпатии. Може да попитате и фенклуба на Разград дали по някакъв начин Кирил Домусчиев и влиял на местното мнение. В перфектни отношения съм с местната власт, която не е ГЕРБ. В перфектни отношения съм и с областния управител, който е от ГЕРБ, така че точно обратното - за да няма приказки, ние се опитваме този проект максимално да го дистанцираме от политиката. Ако има някаква политика, тя е с цел да помогнем развитието на българския футбол.

- А някога притискали ли са Ви политици?

- Преди години - да. Днес станахме прекалено големи и прекалено знаменити, за да могат те да си го позволят да ни притискат нас.

- Вие сте емоционален човек, но поне според мен си изпуснахте два пъти нервите. Единия път реагирахте остро срещу Тодор Батков, другия път срещу Валентин Михов, кое Ви провокира?

- Аз съм доста непримирим човек, много мразя несправедливостта, мразя някой да каже нещо, което не е така. В този момент, понеже прекалено много глупости се говориха - малко или много всеки чете, всеки вижда какво се пише по медиите, Тодор направи едно изказване. Казвам Тодор - с малкото му име, защото се познаваме вече доста добре и общо взето някой път проблемите сближават хората и най-големите врагове някой път стават големи приятели. Тодор тогава беше реагирал емоционално и около него има хора, които му пълнят главата с неверни неща и с глупости. И той е голям фен, както и аз съм голям фен. И, съответно, и нашата реакция не беше най-политическата, да кажем. Аз съм също много остър и съм Овен по зодия и по природа и реагирам моментално агресивно, което много пъти е грешка, но такъв съм си. Който ме познава, знае, че съм такъв и колкото и годините да минават и да се опитвам да бъда по-умерен и по-кротък и по-политик, невинаги се получава. Така че ние реагирахме провокирани от една страна. От друга страна го осъзнаваме и като грешка, може би трябваше да бъдем по-умерени и да сдържим нервите си.

- В какви отношения сте сега с тези хора?

- Питайте го най-добре Тодор Батков, но мисля, че имаме много добри отношения. Не сме първи приятели, но имаме едно много коректно партньорско отношение, имайки предвид и че успяхме да помогнем на клубовете да получат едни по-справедливи пари за телевизионните права, независимо че отнесохме много удари, особено аз.

- Какво може да ви накара да се откажете от футбола?

- Ако изключим обективната част, която всеки един българин би го накарало да се откаже и всеки един човек в света, това е финансовата. Да се надяваме, че няма да доживеем такива времена, защото освен от това хоби, ще се откажем от много други хобита и не е добре, и за семейството. Основната причина, която може да ме откаже от футбола и на моменти почти съм бил на ръба да се откажа от него, това е простотията и мръсотията в българския футбол, която не е малко и за нея мога да говоря с часове, защото тя се натрупва. Какви ли не истории, какви ли не неща, но да се надяваме, че леко-полека ще се отърсим от нея и ако не успеем да бъдем положителен пример, и нещата не се променят в следващите години, може би ще се откажем тогава.

- След всеки един разговор, като че ли нещо се натрупва във вас, обаче вие го задържате и не го споделяте - точно за тази мръсотия в българския футбол...

- Защото съм характер и за нещастие на много от хората в българския футбол, които смятат, че всеки ще продължи постарому, аз ще продължа да бъда там и ще продължа да ги мачкам, и да показвам техните недъзи, и скоро футболът ни ще се отърве не от Кирил Домусчиев, а от тях.

- Кое най-много пречи на българския футбол да стане такъв, какъвто е в останалите цивилизовани държави?

- В българския футбол първо трябват хора с интелект, хора със знания, с мениджърски умения и с пари. Но се радвам, че в българския футбол има хора като Цветан Василев, като Гриша Ганчев, защото това са хора, които са се доказали в бизнеса и е нормално да се докажат и във футбола, и са над простотиите, интригите и т.н., независимо, че не всеки влиза в детайлите и някой път прави грешки. Във футбола трябват такива хора и се надявам те да стават все повече. Да намаляват хората без пари, които просто зависят от футбола, не от футбола, а от българския футбол, за да преживяват и да оправдават съществуването си.

- Как тези дребни хора, които пречат, ще бъдат отстранени, за да дойдат нормалните хора с парите и със знанията?

- Ако има 10 или 12 клуба, които имат нормални собственици, които имат нормален бизнес и не зависят от футбола, а футболът зависи от тях, нещата ще се променят. Тогава и на Конгрес ще си дойдат нещата на мястото, и ръководството на футболния съюз, независимо кой е начело, дали е Боби Михайлов, който и да е, той ще се съобразява с реалностите и ще се опитва по друг начин да ги гледа нещата, и по друг начин да се реализират. Доскоро футболният съюз, говоря от предишни президенти, предишни ръководствоа и т.н., са ръководели от други принципи и на база манталитет на съвсем различни хора. Полека-лека във футбола трябва да дойде времето на другото мислене и на другите хора, които си дават парите за този социален феномен и това е някаква форма на благотворителност, но трябва да има и развитие и те го очакват. Тогава може да има и силен национален отбор. Каквито и суперлативи да си говорим в момента, Любо Пенев, това-онова, не очаквайте чудеса, нито през тази година, нито през следващите. Нищо не сме постигнали. Няма как да стане.

- Защо непрекъснато ни свързват с "черно тото"? Говоря за българския футбол.

- Това е една мода в Европа да се говори за "черно тото". Наистина има "черно тото" и България пак не е водещата.

- Някои хора печелят добре от него.

- Да, има хора, които печелят добре по нашите стандарти, по западните - е кокошкарска работа. Има "черно тото" по "Б" групите, при децата и т.н. Взимат се някакви мерки. Предполагам, че има и в "А" група нещичко. Аз никога не съм се занимавал с хазарт и съм антинастроен към хазарта. Не съм много голям специалист, но като съм говорил с хора, те ми казват, че това не е сериозна индустрия в България. Не са някакви големи залаганията, ако играе някакъв отбор от провинцията с друг отбор от провинцията и т.н., та да кажеш, че това е големият проблем на българския футбол. Винаги има нещо, което не е както трябва. Защо си мислите, че наркотици се продават само в България? Продават се и в Испания, в Англия в пъти по-големи мащаби спрямо икономиките. Говорим си и го преувеличаваме ние.

- Доколко са важни парите за вас?

- Честно казано един бизнесмен в един момент от живота си, особено ако си е развил добре бизнеса, започва да не ги цени толкова парите като пари. Поне аз така мисля. До един момент ти работиш, защото имаш нужда да натрупаш един милион, два милиона, три милиона, да се чувстваш независим, да можеш да инвестираш, да имаш респект от банки, от партньори и т.н. В един момент вече ти е по-важно вече да реализираш проекти и да кажеш: "Ето, този проект го направих". За мен парите на този етап не са толкова важни като пари. Смятам, че и да спра да се занимавам с бизнес, мога да си позволя да живея добре и спокойно. Даже може би ще живея много по-спокойно и по-щастливо отколкото сега, когато всеки ден си натоварен с някакви ангажименти, проекти и т.н. Дай Боже, всеки да доживее един такъв момент, в който парите вече няма да са от значение, а ще е от значение да реализира мечтата си.

- А каква е вашата мечта?

- В бизнеса има доста проекти, доста мечти, които са донякъде конфиденциални, които искам да ги доведа до край. Голямата ми мечта е школата в Разград да заработи добре. Имам желание да направя още 7 или 8 игрища. Имам желание да направя много хубаво общежитие и хотел. Тук даже вече имам и конкретен проект, който в момента го гледам като мечта, даже и на моите подчинени не съм го показвал. Също така мечта ми е отборът да заиграе в Шампионска лига и да кажа: "Ето, това го направих". Мечта ми е и да довърша стадиона в Разград, за което трябват доста средства. Аз не съм мегаломан, не искам да е 30-40-хиляден стадион. Искам да има един до 10 хиляди места стадион в Разград, който да консолидира публиката в Североизточна България и да се пълни. Това ми е мечтата относно футбола и да имам колкото се може повече млади момчета в българския национален отбор. Това ми е на тема футбол. Гледам малко по-краткосрочно на нещата. Не си мечтая чудеса.

- В какво се изразява щастието за вас?

- Щастлив съм, когато всичко в моето семейство сме щастливи - имаме възможност да се смеем, да сме заедно, да се усмихваме, да се радваме на живота и на едни такива щастливи моменти, когато нещо си постигнал. Щастлив съм и когато даден мой проект се реализира. Футболът също е някаква форма проект, не казвам бизнес, защото за мен е един социален проект. С жена ми имаме една фондация и реализираме доста интересни проекти, и съм много щастлив, когато те се реализират. Много хора гледат какво пишело - колко е възвръщаемостта и т.н. Цифрите толкова не ме интересуват. Интересно ми е, когато проектът е станал и всички казват: "Да, страшен проект". Това за мен е един сублимен момент.