След контролите на Лудогорец

Снимка: Gong.bg
Старата максима гласи, че всичко е добре, когато завършва добре. Точно с това изречение може да бъде описан и лагерът на Лудогорец в Испания. Шампионите бяха далеч от познатото си ниво и записаха 5 поредни загуби. Въпреки това приключиха престоя си в Марбея с успех над руския гранд Спартак Москва и по този начин измиха частично срама. По-мащабно погледнато обаче победата над Спартак може да има огромен положителен ефект върху отбора. След негативната серия разградчани се отърсиха от напрежението, и то по доста категоричен начин, с хубава игра и важна победа над отбор с традиции и най-вече със сериозен бюджет.

Равносметката след лагера

Въпреки положителните неща в края оценката за Лудогорец не може да бъде крайно задоволителна. Знаят го и всички в Разград, просто защото те сами си вдигнаха летвата много високо до този момент. За отбор като Лудогорец е много нетипично да има 5 загуби, били те и в подготвителния период. Откроиха го и всички в клуба. В интерес на истината обаче в мачовете все нещо не достигаше. Лудогорец играеше добре, доминираше над Атлетико Паранензе, изпусна дузпа и след това всичко се срина, за да се стигне до загубата с 2:6. Така беше и срещу Оцелул Галац. Игра 40 минути пред вратата на румънците, пропуснати чисти положения, след това пресилена дузпа срещу тима и нова загуба. Епизод три - мачът с Лех Познан приличаше на предните два - българите играха, бориха се, но пуснаха два гола и отстъпиха. С течение на лагера обаче нещата се подобриха. Тимът изигра страхотно второ полувреме срещу Легия Варшава и въпреки съдийските тесли задоволи с представянето си. Срещу първенеца в Полша Лудогорец загатна за стила, който ще изповядва през пролетния полусезон. Хубавите неща, видени срещу Легия през втората част бяха пренесени и срещу Спартак Москва. Московският гранд с 90 млн. евро бюджет беше надигран и преборен от българския шампион и само многото пропуски лишиха тима на Ивайло Петев от по-убедителна победа.

Влиянието на новите

Двата подготвителни лагера на Лудогорец поставиха сериозен проблем пред мениджъра Ивайло Петев. До момента нито едно от новите попълнения - Владо Стоянов, Неманя Милисавлевич и Себастиан Ернандес не доказаха, че са готови да влязат сред стартовите 11. При вратарят нещата са по-специфични, тъй като постът му се нуждае от по-голяма сработеност със защитата, за да може в мачовете да има синхрон. По същия начин в началото на сезона и друго ново попълнение - Иван Чворович, не застъпи от първия мач, но постепенно се наложи. При Милисавлевич и Ернандес положението е различно. Колумбиецът изпитва огромни проблеми да се впише в състава и това е видно. От една страна, Ернандес трябва да се справя с езиковата бариера. Всички чужденци в тима вече говорят български, докато Себастиан се справя с развален английски. От друга страна, южноамериканецът е свикнал с по-бавния стил в родината си, докато Лудогорец играе на много по-големи обороти, което го затруднява. При Милисавлевич положението също не е розово, при него няма езикова бариера, но въпреки това нещо му пречи. Сърбинът блесна в първите контроли, но след това се позагуби. На този етап трудно може да се пребори с Миро Иванов, който е сред най-важните фигури за шампионите.

Ширината на състава

Въпреки големите проблеми с контузии по време на лагера Лудогорец показа, че има широк състав. Травмите извадиха за дълго играчи като Барт, Гъргоров и Шоко, които досега бяха с водеща роля. С изключение на Бадема всеки друг е заместен качествено и липсата му не се усеща толкова осезаемо. В средата на терена Ивайло Петев има несменяемата двойка: Генчев - Дяков, но младият Георги Костадинов също показа признаци, че е готов да помага, когато се налага. В офанзивен план вариативността е още по-голяма - на едното крило са Иван Стоянов и Мишо Александров, а от другото - Миро Иванов и Милисавлевич. Зад нападателя пък е абониран Марселиньо.

Казусът Гъргоров

Може би най-важният въпрос, който беше повдигнат на лагера в Испания, беше сагата с капитана Емил Гъргоров. Бадема не е преподписал с тима и може да си тръгне без пари през лятото. Очевидно е, че без Гъргоров Лудогорец има проблеми, а решение за тях все още не се намира. Вярно е, че отборът постига победи и без капитана си, но в защитата на титлата и при тежката програма, която предстои, Бадема ще бъде безценен за дербитата. Пред самия него също се отваря невероятната възможност да помогне на отбора отново да се пребори за призовите места и същевременно да вдигна цената си.

7 дни спорт