Безяк: Свикнах с Лудогорец, сега е време да вкарвам

Снимка: Личен архив
Нападателят на Лудогорец Роман Безяк избух­на в контролите по вре­ме на подготовката с 4 попадения - 1 на Шериф (3:1), 1 на Екранас (1:0), 1 на Лех Познан (1:2) и по­бедния гол срещу Спар­так Москва (2:1). С това той засенчи Марселиньо, Иван Стоянов и даде заявка за титулярно мяс­то през пролетта. Словенецът отговори на въпросите на "Тема Спорт" за бъде­щето си в тима от Разг­рад и кариерата дотук.

Роман, как се чувстваш в Лудогорец, в Разград? Свикна ли ве­че с обстановката поло­вин година след като под­писа с клуба?
- В началото ми беше много тежко, защото за първи път излизах в чужби­на. Постепенно след пър­вия месец и половина свик­нах с тима, с Разград. Сега се чувствам много добре.

Как се стигна до транс­фера ти в Лудогорец ми­налото лято и имаше ли и други варианти?
- Имах три предложения от чужбина, но от Лудого­рец бяха най-конкретни. Така че решението беше лесно. Другите два вариан­та бяха от Полша и Изра­ел, но нещата не бяха така реални, както с Лудогорец, които ми дадоха да видя всичко черно на бяло и да знам какво да очаквам тук. За Лудогорец се допитах и до Юре Травнер, който ве­че бе играл в тима. Той ми каза, че няма да сбъркам и че това е един много добър европейски клуб. До­волен съм от всички условия, които ми бяха предос­тавени, но зная, че има още какво да уча и да се развивам.

Какво очакваш от прес­тоя си в Лудогорец?
- Надявам се чрез Лудогорец да премина в друг по-голям чуждестранен клуб.

През есента записа 6 мача, като в повечето влизаше като резерва. На­дяваш ли се през пролет­та това да се промени?
- Както вече казах, в началото ми беше доста тежко, докато се пригодя към отбора. Аз сам осъзна­вам, че през есента по вре­ме на тренировките и ма­човете не показвах това, което умея и мога. Сега не­щата се нареждат все по-добре и по-добре. Свикнах вече с играта на отбора. Мисля, че напролет ще по­кажа истинското си лице.

Вкара 4 попадения по време на подготовката, и то срещу солидни отбори, с което стана голмайстор на тима в контролите. Смяташ ли, че това ще ти помогне в битката за титулярно място?
- Мисля, че показах на старши треньора Ивайло Петев, че може да разчи­та на мен. Надявам се, че това ще ми помогне.

Капитанът Емил Гъргоров страда от контузия и може да пропусне стар­та на полусезона. Готов ли си да го замениш и да водиш атаката на Лудо­горец?
- Ще видим. Аз съм го­тов, но мисля, че Гъргоров ще се върне, защото е ну­жен много на тима. Целта пред нас е да побеждаваме и мислим мач за мач.

Ще успее ли Лудогорец да защити титлата си?
- Надявам се, че до края на сезона ще задър­жим първата пози­ция, а защо не и да увеличим аванса си пред Левс­ки. Искам да играя с Лудого­рец в Шампионската лига.

Би ли разказал нещо по­вече за своята кариера?
- Преди Лудогорец съм иг­рал само в Словения - в Целье. Там започнах 13-годишен. Пет години имам в раз­личните юношески форма­ции на отбора и пет години за първия тим. Иначе с фут­бол започнах да се занима­вам в един отбор, който ве­че не съществува - Коротан. Визитката ми не е богата, но се надявам чрез Лудого­рец да направя нещо запом­нящо се в своята кариера.

Какво е семейството ти?
- Имам двама братя, кои­то са по-малки от мен. Единият е на 8 годи­ни, другият е на 18 и играе волейбол. Най малкият има още време (смее се).

Какво е мнението ти за Ивайло Петев?
- Засега всичко е супер. Тренировките са много ин­тересни и различни. А ре­зултатите ни сами гово­рят за него и за организа­цията в клуба. Мисля, че Лудогорец е голяма крачка в кариерата ми.

Би ли сравнил нивото на футбола в България и този в Словения?
- Мисля, че България има предимство, защото в първенството има повече равностойни отбори. Залага се повече на техниката.

Тема спорт