Картотекират ли Мирослав Антонов – настава анархия във футбола

Снимка: ludogorets.com
ПФК „Лудогорец“ мълча дълго време по случая „Антонов“, въпреки провокативните изказвания по медиите на защитници на футболиста и неговите кандидат-работодатели. На проведеното днес заседание , Арбитражният съд на БФС правилно отсъди и задължи Спортно-техническата комисия да се произнесе относно наличието или липсата на основателна или основателна спортна причина зе едностранното прекратяване на договора от страна на Мирослав Антонов, въпрос, който впрочем е съществен с оглед решението дали футболистът да бъде картотекиран в „Славия“. Във връзка с горното, сме длъжни да внесем яснота по случая, тъй като в последните часове има нови опити да се упражнява натиск през медиите върху Българския футболен съюз.

Ситуацията с Мирослав Антонов е безпрецедентна, защото се нарушава един основен принцип във футбола – принципът на договорната стабилност, установен от ФИФА и възприет в приложимите правила на Българския футболен съюз. Съветници на Антонов, за които благополучието на играча е последната грижа, го накараха едностранно да разтрогне договора с Лудогорец. Въпреки това, на основание постановеното решение на Арбитражния съд, този четвъртък Спортно-техническата комисия трябва да реши въпроса относно основателността на причините, довели до посоченото едностранно прекратяване на договора от страна на футболиста.

Ние се надяваме, че СТК ще остане на страната правото и ще се съобрази с фактите, като няма да допусне картотекиране на футболиста в „Славия“, без да са налице основанията за това, предвидени в приложимите правила на БФС. В противен случай, ще настъпи анархия в българския футбол със създаването на опасен прецедент, който ще взриви първенството, защото вече отношенията между клубовете ще станат безпредметни. Така всеки недобросъвестен отбор би се сдобивал с играчи срещу обещания за висока заплата, а понятията „трансферна сума“ и трансферен пазар ще изчезнат.

Пресслужба на ПФК Лудогорец