Моци: Литекс е силен, но Лудогорец е по-силен

Снимка: ludogorets.com
Защитникът на Лудогорец даде едно от редките си интервюта в България за "Меридиан мач". Румънецът споделя очакванията си за мача с Литекс днес.

Козмин, как се чувстваш преди дербито с Литекс?

- Самият аз се чувствам добре. Очаквам да се получи добър мач срещу качествен съперник, в чийто край ние ще сме победители. За Лудогорец всеки мач е изключително важен, независимо дали играем с някой отбор от челото, или пък в последния в класирането. Така е, когато се преследват високи цели. Литекс е силен отбор, но ние сме по-силни.

Можеш ли да сравниш българските и румънските дербита?

- Да, има много прилика между тях. До преди години основното дерби в Румъния беше Стяуа и Динамо, плюс мачовете на двата отбора с Рапид. Също като в България - голямото дерби Левски срещу ЦСКА, плюс мачовете на двата отбора с Литекс. През последните 3-4 години качествените отбори станаха повече, точно както в България. От тази гледна точка очаквам на терена в мача с Литекс да има много футбол.

От началото на пролетта допуснахте много грешки, на какво се дължи това?

- Няма конкретна причина. Нормално е за един отбор да не печели всичките си мачове. Всеки има своите слаби периоди, ще бъдем щастливи, когато започнем да печелим. Надявам се лошата ни серия да приключи сега.

За ваше щастие Левски също не можа да спечели своите двубои. Какво мислиш за конкуренцията в българския шампионат?

- И Левски, и ЦСКА, и Ботев (Пд) са много добри отбори. И при тях обаче важи правилото, че е невъзможно да се печели всеки мач. Всеки рано или късно губи. Най-важно е в края на сезона Лудогорец да е шампион. След това няма да има значение кой кога е загубил.

Ти си в Разград повече от половин година. какво ще кажеш за града и хората тук?

- Хората в Разград са страхотни. Всички ми помагат и се опитват да ме научат на български. Градът е спокоен и много хубав.

Играл си мно­го години в Дина­мо (Букурещ). Какво мислиш за финансовите проблеми там и в друг водещ ру­мънски отбор - Рапид?

- Не съм изнена­дан. Преди 3 годи­ни двата отбора плащаха много го­леми заплати на своите играчи и всички очакваха да се стигне дотук. Доколкото разби­рам обаче, лошият период за Динамо е в миналото и нещата вървят към подобрение.

В последното ти дерби срещу Стяуа те спечелиха с 3:2 след две попадения на българския защитник Валентин Илиев. Какво си спомняш от българските играчи в румънското първенство?

- Спомням си най-вече Валентин Илиев, Емил Гъргоров и Станислав Ангелов, макар последният да игра твърде кратко в Стяуа. Всеки един от тях си спечели добро име. Те са уважавани в моята родина.

Румъния е имала 4 различни отбора в групата на Шампионската Лига - Унирея, Оцелул, ЧФР Клуж и Стяуа. За­що Динамо нико­га не е участвал в Шампионската Лига?

- Имахме шанс да постигнем това, но не успяхме, за­щото всички нап­равихме своите грешки - и играчи, и ръководители.

Как се чувства­ше, когато Стяуа беше близо до то­ва да елиминира Челси в Лига Ев­ропа? Подкреп­яше румънския от­бор или бе против тях, като фен на Динамо?

- Не ме разбирай­те погрешно, бях щастлив от това, че Стяуа елиминира Аякс, но щях да се радвам повече, ако това бе направил Динамо.

Вестник "Меридиан мач"