Иван Стоянов: Който веднъж е бил в ЦСКА, винаги иска да се върне

Снимка: ludogorets.com
Нападателят на Лудого­рец Иван Стоянов даде голямо интервю пред „Тема Спорт" по повод мача между шампионите и ЦСКА, който предстои утре на „Ар­мията". Племенникът на Йордан Лечков носеше екипа на червените през есента на 2009 година, след което бе продаден в Русия.

Иване, защо не успяхте да побе­дите Литекс? Отново не бяхте на необходимото ниво.

- Наистина не играхме както тряб­ва и всички сме много разочаровани от този резултат. Но и да тъжим и да говорим защо и как се е стигнало дотук, няма особен смисъл. Няма как да компенсираме загубените точки и неубедителното си представяне.

Одобряваш ли модела, по който се развива Литекс, и не мислиш ли, че след думите на Кирил Домусчиев, че смята да го наложи и при вас, ще загубиш мястото си в отбора?

- Ако има такива момчета, които могат да ни задминат по успехи, разбира се, че одобрявам. Гос­подин Домусчиев определя какво е бъдещето на от­бора.

Левски е само на две точки след вас, а ви предстоят гостувания на "Армията" и на „Герена"...

- Няма никакво значение, че разли­ката между нас и Левски се съкрати. Ако ние си върнем формата отпре­ди, смятам, че няма да има проблем да станем отново шампиони. Не е важно колко точки е разликата в мо­мента, а кой ще триумфира накрая. Но вижте, борбата не е само между нас и Левски. Смятам, че тя ще се во­ди между пет тима. Освен нас и тях претенции за първото място ще изя­вят и отборите на ЦСКА, Ботев Пд и Литекс. Така че титлата отново може да се реши в последния кръг. Но всичко си зависи от нас. Трябва да по­добрим играта си и няма да имаме проблеми.

На какво отдаваш този спад в иг­рата ви?

- Да ви кажа честно и ние се чудим в отбора какво става. На тренировки всичко върви перфектно. Там всичко ни се получава и като дойдат мачовете, нещо става. Обяс­нение нямам.

Какво ви казаха от ръководство­то след тези слаби представяния в последните няколко кръга, смятат ли да ви наложат някакви санкции?

- Няма да има никакви санкции. Ше­фовете имаха разговор с нас, на който ни заявиха, че имаме пълната им подк­репа. Не е имало скандали или карани­ци. Въобще не може да става дума за такива неща. В Лудогорец всичко е на много високо професионално ниво.

Споделяш ли мнението, че мина­лата година, когато отново имах­те спад във формата си, играехте далеч по-добре?

- Напълно съм съгласен с вас. Това е самата истина. Тогава губихме, но показвахме далеч по-добра игра от сега. Пак казвам, всички в отбора се чудим какво става с нас и защо се стига до тези резултати от начало­то на пролетния полусезон. Нашата цел е да върнем играта си от миналия сезон.

На какво се дължи головата ти суша и отчиташ ли, че има спад във формата ти?

- Не знам на какво се дължи. Да, от­читам, че имам спад във формата и определено ме преследва много лош късмет от доста време насам.

Вярно ли е, че си бил сърдит на Ивайло Петев, че те остави извън групата за мача с Пирин Гоце Дел­чев?

- Това абсолю тно не отговаря на истина­та. Това бе съчинено от един сайт, не знам по каква причина. Истината е, че тогава аз бях бо­лен и нямаше как да играя. Но ня­кои хора побързаха да ме скарат с Петев, без да знаят за какво точно става въпрос.

А има ли проблеми в съб­лекалнята между играчите и треньора?

- Не, нямаме такива. Ко­лективът ни е на много високо ниво и няма от какво да се оплачем.

Договорът ти изтича през следващо­то лято. От Лудо­горец започнаха ли постъпки за подновяването му?

- Не, но за мен е твърде рано да се говори на тази те­ма. Искам да изпълня договора си с клуба докрай. След това - хо­рата са го каза­ли, каквото сабя покаже. Сега си имам отбор и искам да изпълня целта ни - да станем шампиони и да играем на най-високо ниво в европейските клубни турнири.

Доколко ще липсва Емил Гъргоров на Лудо­горец, след то стана яс­но, че той ще се раздели с клуба през лятото?

- Той е капитан, лидер на тима и мисля, че ще липсва доста.

Какви са очакванията ти за мача с ЦСКА?

- Да се получи зрелищно дерби и го­лям мач, което не се съмнявам, че ще стане. И ние да победим, разбира се (смее се).

Би ли сравнил сегашните форма­ции на двата тима с онзи мач от есента на 2011 година, когато ти вкара за 2:2?

- Както казах и преди малко, тога­ва играехме по-добре, отколкото се­га. Същото се отнася и за ЦСКА. Дано двата отбора пак изиграем вълну­ващ мач на "Армиякта". Наистина дву­боят тогава бе крайно драма­тичен.

Ти си един от многото червени кадри в Разград. Въпреки че вкара решаващ гол на "Армията", феновете на ЦСКА продължа­ват да имат пози­тивно мнение за теб и нико­га не са те освирквали, как­то се случва с други бивши играчи на от­бора. Как си го обясняваш?

- Всеки човек е различен. Аз не мога да си помис­ля да направя не­що срещу феновете на ЦСКА или клуба. Ето видях­те, че когато им вкарах, не показах никаква емоция, няма да го направя и сега, ако отбележа. Винаги ще уважавам ЦСКА и ще имам топли чувства към този клуб.

След като заговорихме за догово­ра ти, след изтичането му същест­вува ли вариант, ако те поискат от ЦСКА, да се върнеш да играеш на "Армията"?

- Който е бил в ЦСКА, винаги иска пак да се върне там. Аз не правя изк­лючение. Но сега си имам клуб. Искам да изпълня договора си докрай и да стана шампион отново с Лудогорец.

Съжаляваш ли за онзи трансфер през зимата на 2010 година в Алания?

- Съжалявам, не съжалявам, това е положението. Не мога да върна вре­мето назад. Няма да крия, яд ме е, че не останах за по-дълго в ЦСКА. Исках да постигна нещо значимо в кариера­та си с ЦСКА и да утвърдя още пове­че името си като футболист. В Ру­сия нещата просто не се получиха за мен.

Нормално ли е това, което се случва при червените според теб?

- За мен не е нормално. Немислимо е по този начин да се сменят трень­орите на даден отбор. Вярно е, че напрежението в ЦСКА и Левски е по-голямо. Изпитвал съм го на гърба си и знам какво е. Но на "Армията" си има президент, директори, те знаят най-добре какво правят.

Поддържаш ли контакти с бив­шия ти съотборник в Сливен Коста­дин Стоянов?

- Разбира се. За мен не е правилно, че феновете на ЦСКА в последно вре­ме показват негативно отношение към него. Той все пак беше дълго вре­ме с контузия, а винаги, когато иг­рае, го прави със сърце за отбора и дава всичко от себе си. Това трябва да се оценява според мен. Не е лесно да се завърнеш в титулярния състав, след като година и половина си бил извън терена.

Защо непрекъснато го обвиня­ват в бойкот на треньори?

- Не съм в ЦСКА и не мога да говоря на тази тема. Аз съм само страничен наблюдател.

Толкова ли е голяма разликата между онзи отбор на Любо Пенев и сегашния на Радуканов?

- Разбира се. Отборът, който во­деше Любо, беше много по-добър. Аз съм имал възможност да кажа не­веднъж, че ако бяхме си запазили онзи отбор от лятото на 2009 година, щяхме не само да станем шампиони, но и да направим чудеса в Европа. За съжаление не стана и още ме е яд за това.

Мислиш ли, че отново можеш да се пребориш за място в национал­ния отбор?

- В момента не се намирам в добра форма и напълно подкрепям решение­то на Любослав Пенев да не ме пови­ка. Използвам случая да го поздравя за работата, която върши. Според мен отборът ни може да постигне голе­ми неща и силно се надявам да го гле­даме по бразилските стадиони дого­дина. Това ще бъде голяма радост за всички българи. Мисля, че го заслужа­ваме.

Вестник "Тема Спорт"