Всичко е в ръцете на Лудогорец

Снимка: Gong.bg
Лудогорец пропусна поредния си шанс да убие интригата в "А" група. След равенството 0:0 с ЦСКА на "Българска армия" зелените са критикувани повече отвсякога. Повече дори след мачовете, в които бяха на губещата страна. Един по-детайлен поглед обаче показва, че нещата не са чак толкова сиви за шампионите. В момента Лудогорец води с 2 точки на най-близкия си преследвач Левски. Много се коментира прекия двубой между двата тима на "Георги Аспарухов". Според мнозина именно мачът на Герена на 18 май ще реши и съдбата на титлата. Простите сметки обаче показват, че Лудогорец може да си опече баницата далеч преди мача на Герена. Ситуацията поразително прилича на тази от преди година. С една разлика. А тя е, че в главната роля тогава беше ЦСКА, а сега е Лудогорец. Армейците можеха да са си решили титлата далеч преди двубоя с Лудогорец в Разград и да отидат там за един протоколен мач. Сега Лудогорец навлиза в една серия, от която може да извлече много дивиденти. В следващите няколко мача разградчани играят последователно с Локомотив Пд, Ботев Вр и Черноморец вкъщи, както и Миньор, Етър и Славия навън. На практика в тези няколко мача момчетата на Ивайло Петев могат да изковат втората поредна титла. Едва след това идва и по-тежката серия - Левски и Ботев Пд, преди да се стигне до последния кръг и гостуването на Монтана. По-важното обаче е има ли сили наистина Лудогорец да направи така, че да вземе титлата за втора поредна година. Вече на няколко пъти разградчани волно или неволно не посмяха да направят сериозна крачка към откъсването и към убиването на интригата. В следващите 3 седмици те ще имат своя последен шанс.

Проблемите на шампионите

За всички е видно, че от началото на годината Лудогорец не се представя на обичайното си ниво. Във футболистите има промяна, а от това страда най-вече играта. Емил Гъргоров няма гол от доста време, а това му влияе. Бадема е най-важният футболист на шампионите и когато той е във форма, всичко се получава по-лесно. Неузнаваем е и Марселиньо. Бразилецът обичайно връзва играта в средата на терена, но от известно време насам никакъв го няма. Ситуацията с Емил Гъргоров до голяма степен се повтаря и при Иван Стоянов. Голмайсторът от миналия сезон страда от липсата на това, което може да прави най-добре - да вкарва голове. Като към тези трима футболисти се прибави и Мирослав Иванов, който също търси себе си, проблемите в тима са налице. Когато Деко, Бадема, Стоянов и Марселиньо са във форма, за противниците става страшно, сега нито един от тях не е на познатото си ниво. Въпреки всичките негативи Лудогорец успя да направи нещо много важно от началото на полусезона. А то е, че просто не загуби нито един мач. В края на сезона точно това може да натежи сериозно. Преди година разградчани имаха слаб период, играта не им вървеше и бяха по-слаби от Локомотив Пд, Славия и Черно море. Съвсем логично и загубиха. Сега положението е друго. Срещу Берое, Пирин ГД и донякъде с Литекс отборът игра слабо, но не загуби. Къде с опит, къде с късмет разградчани направиха така, че поне да вземат по точка от тези двубои. А това може да се окаже решаващо.

По-слаб ли е Лудогорец?

След двубоя с ЦСКА собственикът на разградчани Кирил Домусчиев обяви, че Лудогорец през 2013 г. не е толкова силен, колкото Лудогорец през 2012 г. Босът на шампионите може да е прав за себе си, но статистиката показва нещо различно. Като точково изражение разградчани стоят по-добре от този етап на сезона в сравнение с миналата година. Лудогорец може наистина да не е толкова силен, но определено е по-ефективен през сезон 2012/13. През миналия шампионат разградчани отново зимуваха на върха в класирането, като имаха 36 точки. Въпреки това тимът не тръгна толкова силно през пролетта и от първите си 6 мача записа 3 победи и 3 загуби. След 21-ия кръг през сезон 2011/12 Лудогорец имаше 45 точки, спечелвайки само 9. През тази година Лудогорец стана едноличен есенен шампион, при това с 2 точки повече - 38. През пролетта обаче трупа доста повече точки. Сега Лудогорец има 48 точки, като само от началото на годината е завоювал 10 след 2 победи и 4 равенства. Така простата математика показва, че Лудогорец има с 3 точки повече, отколкото на същия етап през миналия сезон. При това в месеци, когато отборът е постоянно критикуван за играта си.

Ще има ли нов обрат на съдбата?

През този сезон съдбата буквално си прави шега с развитието на "А" група. Вече на няколко пъти фортуна се намеси интересно ту в полза на едни, ту в полза на други. До края на сезона има още много време, така че отново можем да станем свидетели на обрати. Точно сега обаче е моментът Лудогорец да хване юздите и най-накрая да стане господар на съдбата си. За разлика от миналия сезон сега в Разград могат да разчитат само на себе си и на своите възможности. Преди година зелените се оказаха облагодетелствани от постоянните грешки на ЦСКА и използваха шанса си. Сега отново могат да го направят, стига да им стиска.

Вестник "7 дни спорт"