Петричев: Обичта на братя Домусчиеви към футбола е в основата на успехите на Лудогорец

Снимка: Антон Анастасов
Разкажете накратко в какво се състои работата ви като изпълнителен директор на ПФК „Лудогорец“ ?

- Доста трудно е да се разкаже накратко, но ще опитам. Изпълнителният директор на един футболен клуб е оперативният ръководител на една огромна структура, която трябва да функционира като добре смазана машина, за да се постигнат набелязаните цели. Когато един страничен човек надникне в кухнята на футболен клуб ще остане изненадан каква огромна по обем работа има да се върши и колко важно е да има добър екип. Представянето на мъжкия отбор е само една част от атестацията за ефективността на футболния клуб. Има много други показатели, по които може да се съди – развитие на детско-юношеската школа, търговската политика и т.н. Най-интересното е, че работата във футбола е свързана с абсолютно всички сфери на обществения живот пряко или косвено. За да се развива успешно един футболен клуб са необходими кадри със сериозна квалификация и широка обща култура. Давам само един пример: директорът на детско-юношеската школа в един сериозен клуб трябва да разбира не само от футбол, но и от психология, педагогика, трябва да е добър администратор, и да познава наредбите на БФС, и доста закони, защото освен обучението по футбол, децата пътуват за лагери, мачове, ходят на училище, живеят в общежитие. Въобще имат нужда от сериозна грижа, която я полагат треньорите и директорът на ДЮШ, защото сме поели ангажимент към родителите.

Труден ли беше преходът от журналистиката към новата ви професия?

- Напротив, противно на очакванията на много хора стана много лесно. Първо, защото получих безрезервната подкрепа на собствениците и президента на отбора и второ, защото обичам да чета, да се информирам и когато нещо не ми е ясно питам специалистите. Нямам никакво притеснение да поискам съвет от специалистите по поддръжка на терените, например. Никога не съм смятал, че титлата изпълнителен директор ме прави всезнайко. Имам много да уча още в тази сфера, но смятам, че съм обграден от специалисти, които си вършат работата. Моята основна цел е този екип да функционира по стандартите, които собствениците са наложили. А, повярвайте ми те са доста високи. Преди два дни преминахме успешно одит и ще получим сертификат за управление на качеството по стандарта ISO. С прости думи ще кажа, че това означава, че ако утре по някаква причина висшият мениджмънт на клуба се смени, следващите ще започнат веднага работа без стрес в системата. Това е така, защото имаме разработени и описани процедури за всяка една дейност и дружеството работи по тях. В момента няма клуб в България с подобен сертификат. В Европа, обаче, това се цени и когато партньорите научат, че го имаме, те знаят, че нашата къщичка е подредена.

Какви са вашите впечатления, как се изгражда шампионски манталитет във футболистите?

- По този въпрос също може да се говори дълго, но думата е на специалистите. За мен това е един дълъг процес, в който е много важна приемствеността. Ние разполагаме с футболисти, които и преди са били шампиони. Те предават опита си на по-младите, увличат ги и така отборът придобива шампионски манталитет. Колективът винаги е бил най-силното оръжие на „Лудогорец“.

Кои са най-вълнуващите ви мигове с отбора?

- Сигурно ще ви изненадам, но не е спечелването на шампионската титла. Най-вълнуващият ми момент беше откриването на стадиона и победата над „Левски“ тогава. В този исторически момент се сложи едно голямо начало и една мечта се сбърна. Тогава вече бях сигурен, че купите и титлите са въпрос на време. В личен план също много исках победа при откриването, защото дни преди това загубих ненадейно баща си и в последния ми разговор с него, той ми каза колко много иска да победим „Левски“. Другият ми вълнуващ момент беше, когато на един контролен мач децата ми седнаха при агитката. Те отидоха по собствено желание и това ме направи щастлив, защото явно моята работа носи емоции и на тях.

Случвало ли се е да давате съвети на футболистите извън терена?

- Когато ми поискат – да. Най-често на чужденците, които имат нужда от помощ, за да се адаптират в България. Особено футболистите от Южна Америка.

Какво ви зарежда извън работата?

- Децата ми. И мисълта за работата. Аз съм луд работохолик и плащам цена за това.

Според вас ще се повтори ли моделът „Лудогорец“ във Варна?

- За да се повтори моделът „Лудогорец“ трябва да се осъзнае първо, какво стои зад него. Много хора си мислят, че парите на братя Домусчиеви са основната причина и грешат. Обичта към футбола на братята е в основата. Защото те инвестираха не само милиони, не само ноу хау, но и личното си време. Когато се строяха стадионът и базата, те наблюдаваха строителството в жега, дъжд, прах, като лишаваха семействата си от присъствието си. Сами разбирате, че те инвестират много повече от пари. И ние покрай тях няма как да не работим по този начин. Затова в момента „Лудогорец“ има най-добрата и най-добре поддържаната база – стадион и тренировъчен комплекс. Достатъчно е да ви кажа, че братята знаят поименно и повечето деца от школата. Това трябва да ви говори, колко инвеститорите са привързани към проекта и какво бъдеще има той. Използвам случая да поканя всички варненци, които обичат футбола, да дойдат и да разгледат базата ни. Убеден съм, че ще им хареса. А за футбола във Варна съм оптимист, защото където е текло, пак ще тече.

barometar.net