Петев накрая разчупи калъпа

Снимка: Диана Анастасова
На пръв поглед от победата на Лудогорец над опашкаря Миньор най-важни са трите точки, които взеха момчетата на Ивайло Петев. Мачът с перничани влизаше в графата на задължителни успехи за разградчани и хубавото е, че те успяха да вземат максимума. Едно от най-любопитните неща за зелените беше това, че Ивайло Петев най-накрая се реши да разчупи калъпа и да промени тактическата си постройка. Вече повече от година и половина шампионите играеха по един и същи начин, така че промяната изглеждаше наложителна. Постройката 4-2-3-1 вече се превърна в твърде разгадаема, а Лудогорец загуби голямото си предимство, което имаше благодарение на схемата си през миналата година.

Срещу Миньор Петев намери удобния момент да експериментира и да види как отборът му ще реагира на нещо ново. Избра схема 4-3-3, но въпреки това не направи чак толкова големи промени. Отказа се от играта с двама опорни полузащитници за сметка на по-голямо предимство в офанзивен план. Идеята за фалшива деветка и две агресивни крила обаче си остана и до голяма степен вършеше работа. Какво обаче в действителност се промени в играта на разградчани.

Позицията на Миро Иванов

Откакто е в Лудогорец, Мирослав Иванов е използван като ляв външен полузащитник. Само на няколко пъти, откакто дойде при разградчани, Деко беше преместван зад нападателя или малко по-назад като дефанзивен полузащитник. Срещу Миньор обаче Петев реши да му даде организаторската палка. Мениджърът завъртя триъгълника в средата на терена, като вместо тройката с двама опорни халфове - Генчев и Дяков и Марселиньо, пред тях се довери на схема само с един дефанзивен халф - Дяков, а пред него бяха Иванов и Марселиньо. За отбор като Миньор, който се брани през по-голямата част от двубоя, това изгледаше като разумен ход. Лудогорец спечели един човек допълнително пред вратата на противника. Ролята на Миро Иванов пък се оказа много важна. Макар че техничарят нямаше толкова добър ден, пасовете му от дълбочина причиниха достатъчно проблеми на перничани. Иванов обаче издържа да играе на високо ниво само 60 минути, след което Петев отново се върна на схема с двама опорни халфове и реши да затвори мача. Сега пред мениджъра остава въпросът дали може да разчита на тима си да играе с такава постройка и в по-напечените мачове до края на сезона, които без съмнение са гостуването на Левски и домакинството на Ботев Пд.

Ролята на Марселиньо

В момента бразилецът си остава и голямата загадка за отбора. Марселиньо определено не е играчът от миналия сезон. Разградчани обаче правят всичко възможно, за да го извадят от дупката. Неслучайно Ивайло Петев постоянно върти мястото му на терена, в един мач заложи на Марселиньо на върха, а в друг го върна чак като опорен халф. Срещу Миньор той започна до Мирослав Иванов, а Лудогорец изглеждаше наистина обещаващо. Или поне в първите 30 минути. Марселиньо беше навсякъде, подаваше, центрираше, пробиваше, стреляше. Подаде за гола на Димо Бакалов, изведе веднъж Мишо Александров, веднъж вкара, но голът беше отменен. Но до там. След това се загуби, а играта му в дефанзивен план сякаш липсваше. Точно от там тръгнаха и проблемите на отбора, който не можеше да разчита на допълнителен човек в отбрана. По всичко изглежда, че оптималната позиция на бразилеца е зад нападателя, когато има пълната свобода да се движи. Тогава Марселиньо има двама халфове зад гърба си и до голяма степен може да пренебрегва задълженията си в отбрана. Срещу Миньор трябваше да се подчинява на тактическата дисциплина, но в голяма част от мача не го направи. Вместо да се движи повече, Марсело забрави, че се играе и зад централната линия. Поне що се дължи на него, експериментът с двама градивни халфове не изглежда толкова успешен.

Фалшивата деветка - Бадема или Кишада

Много пъти вече стана въпрос, че Емил Гъргоров се явява незаменима фигура за сегашния отбор на Лудогорец. Освен капитан и лидер Бадема е и липсващото звено, което в Разград търсеха толкова дълго. Не случайно Ивайло Петев се реши на един неизпробван за България вариант с фалшива деветка, а Гъргоров пасна просто като дялан камък. Благодарение на нисичкия техничар Лудогорец пожъна такива големи успехи през миналия сезон. Сега е видно, че когато Гъргоров не е в добра форма и не играе, и Лудогорец не се представя толкова силно. В голяма степен като абсолютна алтернатива на Бадема на този етап се явява бразилецът Жуниор Кишада. Дошлият от Брагантино нападател е като копие на Гъргоров като физика и габарити и се вписва в схемата за фалшива деветка. Точно заради това Петев се довери на него в Перник. Мениджърът се реши на интересен ход, като дръпна още малко назад Кишада, за да бъде максимално близко до халфовете Миро Иванов и Марселиньо. С това Лудогорец издърпа защитата на Миньор напред и остави пространства на крилата. Нещо, което момчетата на Николай Тодоров осъзнаха късно, но вече нямаше как да реагират.

Промяната помогна на Петев

Изглежда, че Ивайло Петев най-накрая намери решение на проблема за отборите, които се затваряха срещу Лудогорец. Все пак от гостуването в Перник не могат да се правят генерални заключения, тъй като тимът на Николай Тодоров капитулира още в 1-ата минута и така и не получи шанс да забърка бетона. Въпреки това на моменти Лудогорец изглеждаше остър и опасен в атака. Следващите два мача ще са показателни има ли бъдеще в тази постройка на Петев. За дербитата и по-важните мачове оптималната постройка изглежда ще бъде старата 4-2-3-1.

Вестник "7 дни спорт"