Петте коза на Лудогорец за нова титла

Снимка: ludogorec.net
Първенството навлиза в заключителния си етап. Развръзката в битката за титлата тепърва предстои, като тя отново ще бъде битка между два коня. Този път обаче съперник на Лудогорец е Левски, а не ЦСКА. Разликата с миналата година е не само ролята на двата гранда, а и че този път титлата може да се реши след финален мач в София, а не в Разград. Освен това зелените са водачи и държат всичко в ръцете си, а сините са принудени да гонят дивото.

През тази кампания формата на Лудогорец драстично спадна, заради което отбора все по-често изпитва трудности. Въпреки набиващия се на очи игрови отлив "зелените" продължават да крачат здраво към втората си титла. Още повече че те държат сериозни козове за нов триумф, но по друг още по-осеян с подводни камъни път.

1. Властелинът на дербитата

Ако върнем лентата назад към миналия сезон и драматичната битка за титлата, мнозина ще се сетят първо за самия финален мач с ЦСКА в Разград. Не бива да се забравя, че Лудогорец е тоталният господар на дербитата. Във възловите сблъсъци в А група разградчани са в изключителна серия от 10 поредни мача без поражение (б.а. - 2:2 с ЦСКА на „Армията”, 1:1 с Литекс в Разград, 1:0 над Левски на „Герена”, два пъти по 1:0 над ЦСКА в Разград, 2:0 над Литекс в Ловеч, 2:1 с Левски в Разград, 1:0 с Ботев Пд в Пловдив, 0:0 с Литекс в Разград, 0:0 с ЦСКА на „Армията“). Така спокойно можем да стигнем до заключението, че Лудогорец е истински властелин в дербитата. Това е най-важният коз на отбора предвид факта, че спечелването на титлата минава през гостуване на „Герена“. Разградчани обаче нямат място за притеснение, тъй като сухата статистика показва 3 победи в 3 мача над Левски за първенство. Тези факти дават предимство на Лудогорец в битката за титлата независимо от моментното състояние на тима.

2. Най-опитният отбор

Един от най-важните козове на зелените е наличието на достатъчно опитни футболисти, които да поведат отбора към титлата. Често Лудогорец е обвиняван, че разполага с играчи със средна възраст над 27 години, но в този случай от тях могат да се извлекат само позитиви. Предвид набиращата скорост битка за титла с Левски и нарастващото напрежение ще издържат само майсторите. А зелените разполагат с предостатъчно футболисти, врели и кипели в такива сблъсъци. На „Герена“ пред рева на 15 000 ще трябват освен качества и топки. Петев обаче няма място за притеснение, тъй като неговите подопечни са вдигнали общо 83 трофея. Най-титулуван е Мирослав Иванов с 10, следван от Станислав Генчев с 9 и Емил Гъргоров с 8.

В квартал “Подуяне” нещата не стоят така, макар Левски да е със статута на гранд. Едва 4-ма футболисти в съблекалнята на сините са печелили титла, купа или суперкупа – Христо Йовов с 9, Станислав Ангелов с 8 и Владимир Гаджев и Йордан Милиев с по 2 трофея или общо 21.

3. Никога не са ощетени фатално

Кирил Домусчиев имаше претенции към Левски и Иво Тонев за задкулисни игри, но нещата в Разград са не по-малко зле постлани. В нито един мач до момента в А група зелените не са били ощетени фатално. Дори в срещата с Миньор (1:2), в която шампионите имаха претенции, те взеха своето. Толерансът на БФС към тима също е много голям и не бива да бъде оставян настрана. Организацията на Лудогорец в това отношение не отстъпва много от тази на Левски. Реверансът към клуба не е само от БФС, а и от всички институции, свързани с футбола. За това красноречиво говори фактът как ДК си затвори очите и не наказа Марселиньо по видеозапис преди гостуването на ЦСКА (0:0). Двойният аршин бе повече от явен, тъй като преди това същите сладури се самоалармираха за случая с Пламен Илиев срещу Ботев Враца. А случайно или не, вратарят изгоря точно за гостуването в Разград, завършило с победа на зелените с 2:1.

4. Безупречна организация и никакви проблеми с парите

Организацията на разградчани е на европейско ниво. Всеки в клуба знае какво точно трябва да върши. Няма случайно попаднали индивиди и десетки шефове, на каквито постове се сетите. В това отношение Лудогорец даде сериозен урок както на ЦСКА, така и на Левски. Управлението на клуба работи като добре смазан швейцарски часовник. Дори най-големите сътресения в отбора не успяха да повредят механизма. Игровата криза пък не накара босът Кирил Домусчиев да посегне на треньора Ивайло Петев, типичният пример. За сметка на това Левски смени Илиан Илиев, и то без видима голяма причина, тъй като и сега играта на отбора е на същото дередже. За треньорския пост в ЦСКА няма смисъл да се говори. Освен това Лудогорец е финансово стабилен и няма каквито и да било проблеми с парите. Коректността пък е определяща за върховата мотивация на футболистите.

5. Най-стабилната защита в "А" група

Шампионите намериха точната доза от всяка съставка за създаването на почти безгрешна защита. Още през миналия сезон разградчани стояха много стабилни в отбрана. В началото на сезона се видяха някои пробойни, които бяха закърпени с влизането на Козмин Моци. До момента Лудогорец е допуснал едва 10 гола или средно по 0,41, като само веднъж отборът е загубил – Черноморец (0:1) в Бургас. Отново с основна заслуга за силното представяне е опитът на бранителите - Александър Барт, Любомир Гулдан и Козмин Моци. Последните двама са играли на европейската сцена и отдавна са претръпнали от съпътстващото важните сблъсъци напрежение. Затова надали феновете на Левски ще могат да им вземат страха в София. Не може да оставим настрани и качествата на вратаря Владислав Стоянов, който покрива всяка грешка на съотборниците си. В Шериф неведнъж е показвал класата си в най-точния момент, като за това говорят отразените дузпи срещу Динамо Загреб и Базел в евротурнирите преди няколко сезона.

Вестник "Тема спорт"