Лудогорец изпревари шампионския си график

Снимка: ludogorec.net
Футболната максима гласи, че годината след като си спечелил титлата, е по-трудна от самия шампионски сезон. Тази теория е подкрепена и с много практически примери, на каквито безспорно се нагледахме и през тази кампания. Нужно е само да погледнем таблиците на европейските първенства и да видим какво става с миналогодишните шампиони. В Германия Борусия (Д) е на 20 точки зад новия шампион Байерн (М), в Англия Манчестър Сити сдаде титлата и е на 14 точки зад Манчестър Юнайтед. В Испания пък Реал (М) е на 11 точки зад лидера Барселона. Така се оказва, че в момента само на две места миналогодишните шампиони вървят с пълна сила към нови златни медали - Италия и България. На "Ботуша" Юве се нуждае от още съвсем малко, за да си подпечата втора поредна титла. В България Лудогорец също продължава да е водач. При разградчани обаче не всичко е безоблачно.

През целия сезон момчетата на Ивайло Петев са разсипвани от критика, особено напоследък. Въпросът е има ли основание за подобно нещо? Действително тимът не играе с тази лекота от преди година, няма ги онези фойерверки. Прокраднаха се дори мнения, че Лудогорец от 2013 година е по-слаб от Лудогорец от 2012-а. Статистиката обаче има свое собствено мнение по този въпрос. А то е, че тимът може да не е по-силен, но при всички случаи е по-ефективен.

Доказателството за това твърдение е, че Лудогорец има с 3 точки повече от същия период преди година. Миналия сезон по това време момчетата на Ивайло Петев можеха само да си мечтаят за шампионската титла, тъй като все още бяха зад ЦСКА в класирането. Тогава Лудогорец беше на 6 точки от "червените", които изглеждаха като сигурни шампиони. Сега положението е много по-различно - Лудогорец е лидер в класирането и има аванс от 2 пункта пред Левски. В точково отношение вече споменахме, 57 срещу 54 през миналата година. До момента през пролетния полусезон тимът на ИВайло Петев е спечелил общо 19 точки след 5 победи и 4 равенства. По-добра форма показват само Ботев (Пд) (22 точки) и Берое (20 точки). Преди 12 месеца положението след 9 кръга беше 6 победи и 3 загуби и общо 18 спечелени точки. Като към тази точка аванс от тази пролет се добавят двете повече, които Лудогорец записа на полусезона, се получава и сегашното по-добро постижение. Така статистиката показва, че Лудогорец вече изпреварва шампионския си график. За мнозина тимът не играе добре и не е нищо особено, сравнено с миналия сезон. Да, ама не. Изглежда, че Лудогорец може и да не блести, но знае как да печели точки. А в крайна сметка точно това се оказва важно.

Сега за Лудогорец предстои най-важната част от сезона. Само в рамките на месец трябва да се изиграят последните 6 мача, 6 стъпки към нова титла. Така, както е подредена програмата, почти няма време за замисляне или правене на сметки. Мачовете са през 2-3 дни, а единствената разлика е между 27-ия и 28-ия кръг. Тогава след домакинството на Славия има 7 дни преди битката с Левски. Преди мача на сезона, който ще реши дали титлата ще остане в Разград или ще отпътува към София.

Ако Лудогорец демонстрира формата си от миналия сезон, то всички в Разград могат да са спокойни. Защото преди 12 месеца в последните си 6 кръга Лудогорец показа смазващо предимство и игра много силно. От 6 мача записа 5 победи и само 1 равен (с Литекс у дома), като спечели 16 точки. За справка претендентът ЦСКА взе само 9 за същия период.

В момента въпросът е има ли сили Лудогорец за нов силен финален щурм. В сгъстен цикъл и тежка програма това наистин аще бъде нещо феноменално. Както статистиката показва до момента, то Лудогорец може да надскача себе си. По-важно в момента е имат ли сили Ивайло Петев и момчетата му за още един голям скок. Скок, който отново ще ги запише в историята. Защото се помнят само победителите, вторите никой не ги гледа.

Вестник "7 дни спорт"