Владо Стоянов: Българските футболисти не си вярват

Снимка: БГНЕС
Владислав Стоянов започна ударно в Лудогорец. Вратарят беше привлечен в Разград през зимата и веднага си спечели титулярното място. Преди мача с Черноморец той говори пред "7 дни спорт" какво очаква от двубоя, сърди ли се на някого в Бургас и какво не стига на българските отбори да пробият в Европа.

- Владо, свикна ли вече с Лудогорец?

- Мога да кажа, че да. Чувствам се отлично в Разград, от няколко месеца съм тук, но момчетата ме приеха отлично. Въобще всичко тук е идеално, работи се много професионално, а ние, футболистите, можем само да сме доволни. За щастие игрово стоим доста добре, но това е в резултат на отличните условия, които са ни осигурили.

- На какво се дължи силното представяне на Лудогорец?

- Според мен на това, че тук са събрани едни от най-добрите футболисти в България. Много големи имена, което е добре за отбора. Най-силното ни оръжие обаче е колективът. Българи и чужденци се разбираме отлично, постоянно сме заедно с момчетата, даже сега сме на кафе. Иначе постоянно излизаме с колегите, обядваме и вечеряме заедно. Въобще тук колективът е на страхотно ниво, освен добри футболисти тук има и много добри хора. Според мен голямата сила на Лудогорец се крие именно в това.

- Помага ли и това, че се намирате в малък град като Разград?

- Може би да, тук няма много забавления, мисли се само за футбол. Като условия обаче даже превъзхождаме другите градове. Тук базата е отлична.

- До момента имаш 6 сухи мрежи, заключи ли вратата на Лудогорец?

- Не мога да кажа, но за всеки вратар е приятно, когато не получава голове. Все пак това не е само моя заслуга, а на целия отбор, това е колективен спорт. Тук имаме някои от най-добрите защитници, а с тях винаги е по-лесно. В някои мачове пък въобще не даваме на съперника да стигне до нашата врата.

- В Молдова също направи доста сухи мрежи.

- Да, особено в първия ми сезон там. Случи се така, че в 11 мача пуснах само 2 гола. Сега пък в Лудогорец за 8 мача са ми вкарали само 2 пъти. Дано да продължаваме да играем по същия начин и да печелим, за да може да станем шампиони. Ще е още по-хубаво, ако не ни вкарват голове.

- Каква е разликата между българското и молдовското първенство?

- Мисля, че "А" група е по-силна от молдовското първенство. Там просто другите отбори нямат ресурси да се борят с Шериф и липсва интрига. На сезон се получава, че имаш около 4-5 трудни мача. Докато тук, в България, е много по-оспорвано, особено в последните 2 сезона. Има отбори, които се борят за оцеляването си, дреги за титлата и евроквотите, и до самия край има интрига.

- Идва мач с Черноморец, какво очакваш от него?

- При всички положения ще бъде много трудно. Познавам повечето от момчетата, а с треньорите съм работил. Димитър Димитров-Херо безспорно е сред топтренрьорите у нас, прекрасно е подготвен тактически и винаги прави мача труден за съперниците си. Работил съм с него няколко години и съм наистина впечатлен. Не можем да подценяваме Черноморец, тъй като те са корав отбор.

- Предимство ли е, че Херо няма да е на пейката?

- Определено да, защото знаете, че той постоянно подсказва на играчите си и много им помага. Освен това мотивира целия отбор и постоянно го държи буден. Вика доста, даже понякога може би прекалява, но това си е неговият начин да държи футболистите си концентрирани. За нас е предимство, че Херо няма да води мача.

- Ядосва ли те, че често се изкарват историите ти извън терена, докато беше в Бургас?

- Не, аз изкарах няколко прекрасни години в Черноморец. Това е клубът, който ми даде път в големия футбол и винаги ще съм им благодарен за това. Все пак благодарение на Черноморец направих трансфера в Шериф. Наистина имах и един лош период, а тогава някои хора си направиха пиар на мой гръб. Всичко обаче е зад мен и гледам напред. От престоя си в Черноморец пазя само добри спомени. Оставих много приятели там и уважавам много клуба.

- Битката за титлата остава завързана, сякаш всичко отива към директния мач на "Герена".

- Много пъти повтарях, че първенството няма да се реши в тои мач, но май сега всичко отива точно натам. Все пак дотогава има доста мачове и ние трябва да печелим във всеки от тях. Нека да побеждаваме до края, а като дойде време за двубоя на "Герена", ще говорим отново.

- Имат ли сили българските отбори да пробият в Европа?

- Според мен имат сили. Видя се през миналата година, че Лудогорец беше много близо до отстраняването на много голям и титулуван отбор като Динамо (Загреб). Според мен единственото, което не стига на нашите футболисти, е малко да си повярват и да играят с по-голямо самочувствие. С Шериф съм играл в Европа, където отстранихме Динамо (Киев), в който по това време играеха Шевченко и Гусев. Смея да твърдя, че молдовските футболисти с нищо не са по-добри от тези, които в момента са събрани в Лудогорец.

- В момента много актуална е и Шампионската лига, кой е твоят фаворит там?

- Преди известно време предрекох, че Борусия (Дортмунд) ще изхвърли Реал (Мадрид), така и стана. Според мен в другия 1/2-финал всичко беше решено още след първия мач. В германския финал, който ще гледаме, смятам, че Байерн има по-големи шансове и ще спечели.

Вестник "7 дни спорт"