Лудогорец e кошмар за софийските отбори

Снимка: Lap.bg
От влизането си в "А" група Лудогорец се превърна в кошмар за софийските отбори. Вече е ясно на всички, че разградчани слагат Левски и ЦСКА в малкия си джоб. Амбициозният проект на Кирил Домусчиев само за година и половина спечели много симпатии и продължи започнатото от Литекс, а именно да разбие двуполюсния модел. Дълго време се правят аналогии между ловчанлии и разградчани. Сравненията са неизбежни - ударно влизане от "Б" група, спечелване на титлата още от първия сезон и, разбира се, борба до последно със софийските грандове. Лудогорец обаче направи нещо, на което не бяха способни дори и ловчанлии, а именно да бият шопите там където ги хванат.

За почти 2 сезона Лудогорец има 15 мача в "А" група срещу столичните отбори, като в тях загуби един-единствен път. Това се случи именно в София, като тимът на Ивайло Петев отстъпи на Славия с 2:3 през миналия сезон. Белите минават за черна котка на шампиона, но само когато са си вкъщи. Освен победата измъкнаха и един хикс през този сезон. В гостуванията си обаче бяха разбити, като първия път отнесоха шестица, а преди броени дни се отърваха само с 1:2.

Под ножа мина и Локомотив Сф. Железничарите просто не могат да дадат никакъв отпор на разградчани, като командата на Ивайло Петев мина на 4 пъти през червено-черните, буквално като малка гара - 4:0 и 2:1 в Разград и два пъти по 0:1 като гости.
Може да се каже, че единствен сериозен отпор на Лудогорец дава ЦСКА. Червените си остават най-трудният отбор за зелените, след като на два пъти успяха да вземат по точка от шампионите. В София армейците записаха 2:2 и 0:0, но в Разград паднаха два пъти с по 0:1.
По пътя на Локомотив Сф в съперничеството с Лудогорец е тръгнал и Левски. Разградчани са като кошмар за сините, като тимът от Герена е абсолютно капо срещу зелените до момента. Ивайло Петев би Левски на два пъти с по 2:1 в Разград, а насред "Георги Аспарухов" ги срази с 1:0. Сега идва мач именно на Герена, а традициите са на страната на разградчани.
Ивайло Петев обаче може да бъде спокоен преди мачовете със софийските отбори. Причината е една и е много проста - защото си има футболисти точно за големите двубои със столичани. През миналия сезон Иван Стоянов донесе точката на Армията, а след това би Левски на Герена. Емил Гъргоров и Миро Иванов пък вкараха за 2:1 срещу сините в Разград. Именно Иванов пък бе автор на шампионския гол с ЦСКА. През този сезон Станислав Генчев вкара на два пъти, за да бие Левски с 2:1 у дома, а Мишо Александров донесе трите точки срещу Локомотив Сф.

За такова мачкане срещу софийските отбори не можеше да си помисли дори и Литекс в най-силните си години. Ловчанлии разбиха двуполюсния модел в българския футбол още преди 15 години, но въпреки това срещаха сериозен отпор от сини и червени. Тимът на Гриша Ганчев дублира титлата си от сезон 1997/98 и година по-късно отново се окичи със златните медали. Статистиката от тези два шампионски сезона пък беше 3 победи и 1 равен срещу ЦСКА, както и 4 равни срещу Левски. Славия също не се даваше на оранжевите, като балансът с белите беше 2 победи и 2 равенства. Единствено Локомотив Сф успя да удари Литекс, след като има една победа в 4 мача, но и 3 загуби. Точно този успех на Железничарите обаче донесе сегашният капитан на Левски Христо Йовов. Бижутера наказа оранжевите с Ивайло Петев с състава им тогава, през втория шампионски сезон.

При вторите си две титли Литекс също не беше хегемон срещу софийските отбори. През сезон 2009/10 ловчанлии врътнаха 2 хикса с армейците - 1:1 и 0:0. На следващия сезон обаче имаха победа и загуба. Балансът срещу Левски пък беше 2 победи, 1 равен и 1 загуба. Славия измъкна само 1 хикс от 4 мача, докато Локомотив Сф остана капо с 4 загуби.

Вестник "7 дни спорт"