Дяков - черноработникът в сянка

Снимка: ludogorets.com
След спечелването на даден мач най-често светлината на прожекторите пада върху нападателите, героите, които бележат и решават двубоите. В много случаи обаче има и такива футболисти, които остават някак си в страни. Един от тях е Светослав Дяков. Опорният халф на шампионите преспокойно може да претендира за титлата най-работоспособен играч в първенството. Благоевградчанинът почти не е пропускал мач, като неизменно е титуляр. Изключенията са само ако е наказан, иначе съставът на Лудогорец започва с него. Просто Дяков дава необходимото преливане между защитата и нападението и го прави някак плавно. Дълго време играчът с №18 на гърба не беше сред тези, които заслужаваха нужното внимание. След трансфера си в Лудогорец обаче той си го извоюва по абсолютно категоричен начин. Той натрупа сериозен стаж в родния Пирин и Локомотив Сф, но разгърна потенциала си напълно в Разград. Така че няма да е нелогично, ако се каже, че е най-добрият опорен халф в първенството. Дяков стигна и до националния отбор и е несменяем титуляр в селекцията на Любослав Пенев. Също както и Ивайло Петев, бившият нападател гради състава си от опорния халф на Лудогорец.

В събота срещу Левски обаче за Дяков няма да бъде никак лесно. Очертава се благоевградчанинът да бъде без партньора си Станислав Генчев. Ако опитният халф не бъде възстановен, то Дяков ще трябва да се справя сам срещу настървения отбор на Левски. В досегашните почти 2 сезона Лудогорец можеше да показва този красив и нападателен футбол благодарение точно на хора като Генчев и Дяков. Когато знаят, че имат такава двойка зад себе си, Миро Иванов, Марселиньо, Иван Стоянов, Гъргоров и Мишо Александров са напълно спокойни и мислят само за това как да вкарват голове. Бековете Йордан Минев, Кайсара и Шоко пък също знаят, че могат да се впускат в рейдове по фланга, когато черноработниците им пазят гърба.

След силната игра в "А" група, спечелените трофеи с разградчани и постоянството в националния отбор сега Дяков е гладен и за нови предизвикателства. Изглежда, че опорният халф има достатъчно футболни качества да се пробва и в чужбина. Предстоящото дерби с Левски ще покаже в пълна степен готов ли е Дяков да направи следващата крачка.

Вестник "7 дни спорт"