4 причини, заради които този Лудогорец заслужава титлата

Снимка: ludogorec.net
Битката между Лудогорец и Левски влиза в своя заключителен стадий. На практика спорът за трофея ще се реши на Герена отново в директен сблъсък. Независимо от това, че разградчани гостуват в София и ще са на един от най-неблагоприятните стадиони, те имат своите аргументи за успех. Получава се така, че Лудогорец има 4 много сериозни причини на своя страна за четвърта победа над Левски. Кои обаче са те?

Най-подреденият клуб в България

На практика Лудогорец е най-добре организираният отбор в "А" група към днешна дата. И това не е от ден или два, а се вижда в последните 2 сезона. Разградчани изградиха много сериозна структура за отрицателно време, където всеки знае мястото си и задълженията си. При шампионите финансовите средства нито за момент не са били проблем благодарение на собственика Кирил Домусчиев. Босът на тима разви амбициозния си проект и вече бере плодовете от него. Без финансовата независимост Лудогорец несъмнено нямаше да бъде такъв фактор, какъвто е в момента. Парите обаче не са всичко. В момента разградчани са един от малкото отбори, които имат стадион, който отговаря на абсолютно всички изисквания, а освен това съоръжението е пълно на почти всеки домакински мач. Тимът има и прекрасна база, която е направена по образец на тренировъчните центрове на всички отбори в Западна Европа.

Силният отбор

Несъмнено Лудогорец има най-силния отбор в "А" група за последните 2 години. Разградчани бяха новак през миналата кампания, но това почти не се усети. Ивайло Петев направи селекция от опитни футболисти, с които почти веднага да гони спечелването на трофеи, и това се получи. След първия сезон, украсен с три купи във витрината, Лудогорец не загуби от жаждата си за успехи и отново се е устремил към трофея. Въпреки че в съблекалнята си имат много звезди, разградчани изградиха колектив, какъвто се среща на много малко места. За втора поредна година Лудогорец играе и най-добрия футбол в България, което е сериозен атестат, че постоянството е именно на страната на Орлите. На практика Ивайло Петев във всеки момент може да извади коз от ръкава си, като разчита на дългата си резервна скамейка.

Според мнозина сезонът, в който защитаваш титлата си, е много по-труден от този, в който си я спечелил. В Разград вече се убедиха в това, след като на няколко пъти понесоха разочарования на терена, а и извън него, когато паднаха жертва на удари под кръста. Въпреки това Лудогорец продължава да е отборът с най-постоянни показатели - най-силна отбрана, най-добър домакин, най-добър гост, а също така и второто по сила нападение в елита.

Моментната форма

Временната форма на Лудогорец е едно от най-големите оръжия на отбора в момента. Тимът на Ивайло Петев спечели 28 точки през пролетния полусезон, като нито един друг от участниците в "А" група няма подобен актив. Освен всичко останало зелените нямат и загуба, като са взели с точка повече от Левски.

На всичко отгоре най-важните футболисти на Лудогорец влизат в отлична форма точно в края на сезона, когато на тима му предстоят ключовите мачове. Вече неведнъж стана въпрос как Иван Стоянов се върна на познатото си ниво, Роман Безяк се отпуши, а Михаил Александров отново е фактор за отбора.

Ивайло Петев

Колкото и представянето на един отбор да зависи от футболистите на терена, то се дължи и на този човек, който стои на резервната скамейка. В момента Ивайло Петев е наставникът, който води от най-дълго време състава си. В Разград не сбъркаха, като заложиха на младия спец в дългосрочен план, и вече берат плодовете от този свой ход. Ивайло Петев показа, че знае как да извлече максимума от отбора си точно в най-важните моменти. Допълнителен стимул за него може да бъде и персоналната битка с Левски. При победа на Герена Петев може да влезе в историята, печелейки титлата именно на стадиона на съперника от София.

Вестник "7 дни спорт"