Домусчиев: Целта е влизане в групите

Собственикът на Лудогорец Кирил Домусчиев даде обширно интервю, в което коментира всички интересни теми в българския футбол. Босът на "орлите", който за изключително кратко време преобърна българския футбол в положителна посока, заяви, че няма намерение да взима ЦСКА.

- Г-н Домусчиев, имаше ли момент, в който не вярвахте, че Лудогорец ще спечели шампионската титла?

- Разбира се, че имаше такъв момент. Това беше след загубата на "Герена" от Левски. Болеше ни, че загубихме по този начин, но все пак футболът затова е толкова интересна игра. Въпреки това ние не се отказахме до последния момент. Точно поради тази причина се обадих по телефона на няколко от играчите на нашия тим и им казах да играят сериозно.

- С какво Лудогорец бе по-добър от останалите тимове и в частност Левски, който бе основен конкурент за титлата?

- Най-вече с постоянство. Шампионатът е дълъг и ние издържахме. Освен това резултатите срещу водещите тимове говорят красноречиво за нашата класа.

- Честен ли бе изминалият шампионат?

- Определено имаше удари под кръста, но явно това е част от играта. Надявам се през следващото първенство да има повече феърплей.

- Преди време казахте, че Иво Тонев работи със съдиите…

- Честно казано нямам желание да коментирам тази тема. Не искам на навлизам в конфронтация с никого. Само ще ви каза, че Тонев се прояви като един изключително достоен човек. От ръководството на Левски само той имаше смелостта да ми се обади и да ме поздрави за титлата. Така правят ръководителите в Европа.

- Тодор Батков заяви, че Ботев Пловдив не е играл с всички сили срещу Лудогорец. Вашият коментар…

- Това са пълни глупости. Батков или е бил подведен и някой му говори пълни небивалици, или е гледал друг мач. Всички видяхте как треньорското ръководство и футболистите напуснаха стадиона в Разград. По лицата им ясно личеше разочарованието от допуснатата загуба.

- Много се коментира смяната на Петев. Ще остане ли той начело на клуба?

- Няма вечен треньор. Това трябва да го знае всеки. Целта пред Лудогорец е да върви във възходяща линия. Ивайло Петев трябва да се развива наравно с клуба. Няма какво да крия - не съм доволен от играта, която демонстрира тима през изминалия сезон. Същото е мнението и на нашите спонсори, независимо, че взехме титлата. Така че е нужно да се вземат мерки, тъй като в никакъв случай не бяхме на по-високо ниво от първата титла. Бъдещето на Петев зависи от това каква концепция ще ни предостави за евентуален пробив в Шампионска Лига.

- Като стана въпрос за ШЛ, какви са целите пред отбора в Европа?

- Естествено, че целта е влизане в групите. Въпреки това не съм оптимист за пробив в Европа. Трудно е да се борим с тези класни и изключително богати клубове. Същото се отнася и за Левски и ЦСКА. Обещах, че Лудогорец ще направи първенството интересно и така стана. Въпреки всичко "А" група все още не е на нужното ниво. Но в крайна сметка всичко зависи от това как ще се подготвим по време на паузата. Едно е сигурно - чака ни доста работа. Жалко е, че Марселиньо се контузи. Той има проблем с менискуса. Дано не е сериозен и бързо да се възстанови. Положението с Роман Безяк също не е цветущо, тъй като има разтежение на връзките на глезена.

- Какви действия ще предприемете, за да може Лудогорец де се превърне в конкурентноспособен на евентуалните ви съперници в ШЛ?

- Както вече казах най-важното е да се подготвим добре. Естествено и ние няма да стоим с кръстени ръце. Нашата цел е да вземем 2-3 доста класни попълнения. Скаутите вече работят. Един от набелязаните играчи е близо до подпис с клуба, но въпреки това още няма парафиран договор. Много е трудно да доведем качествен футболист в родния шампионат. Виждате какви са стадионите! Представяте ли си какво ще си помисли един състезател от висока класа, когато стъпи на стадионите в Монтана и Враца? Едно от решенията е да правя извращения като Анжи Махачкала и да плащам годишна заплата на един играч от порядъка на 15 милиона евро. Това няма как да стане, тъй като нямам такава възможност. Но дори и в България да акостира футболист от високо европейско ниво, след една година нивото му пада. Много по-лесно е няколко играчи на потънат в тинята, отколкото да издърпат целия шампионат от блатото.

- След отпадането на Лудогорец от Динамо Загреб отправихте остри критики към Боби Михайлов. Какви съвмесни действия ще предприемете поне малко да стопирате съдийските тесли в Европа?

- Благодаря, сега ме подсетихте за това. Сега обаче мислите ни изцяло са насочени за предстоящата подготовка на отбора. След 2-3 седмици ще обърнем внимание и на съдийските грешки. Надявам се всеки да помогне с каквото може. Не само на нас, а и на останалите тимове. Защото това е сериозен проблем. Сигурно още помните как ни порязаха и в двата мача с Динамо.

- Готов ли сте да се разделите с някой играч? Има ли конкретна оферта?

- Има към един от нашите футболисти, но още не сме решили какво да правим. Сигурен съм, че ще има интерес и към други.

- Съществува ли вероятност Емил Гъргоров да остане в Лудогорец?

- Не, той си е намерил отбор в чужбина, който ще му даде доста повече пари, отколкото ние може да си позволим.

- Преди двубоя Левски - Славия Венци Стефанов каза, че чака да почерпите, ако "белите" спрат 26-кратния шампион на "Герена". Ще стимулирате ли Славия?

- Не, не мисля да го правя. Всеки отбор трябва преди всичко да играе за себе си. Така, както го направи тима на Славия. Ето за такъв феърплей говорим. Не съм в добри отношения с Венци, но когато го видя, ще му платя кафето.

- И накрая един въпрос, който вълнува половин България, но до този момент не сте дали конкретен отговор. Ще бъде ли Кирил Домусчиев новият собственик на ЦСКА?

- Не. Много хора от червената общност ме карат да купя клуба, но на този етап нямам такова желание. Признавам си, че съм мислил по този въпрос, но в крайна сметка с брат ми (б.а. Георги Домусчиев) решихме, че не можем да си позволим да се разпростираме толкова нашироко.

- Мнението ви за формата на шампионата и от колко отбора трябва да е съставена "А" група?

- Смятам, че в елитната ни група трябва да участват 12 клуба. Именно това е идеята на БФС за следващата година и е гласувано на Изпълкома. Отборите да играят по два пъти един срещу друг и след това да се обособят две шестици. После отново да играят по два пъти и да се разпределят европейските квоти и изпадащите. Фирмата "Футбол Про Медия", която държи футболните права и телевизията, която ще излъчва шампионата, също подкрепят тази идея.

Sportal.bg