Пет неща, за които Петев да мисли

По-малко от седмица след като Лудогорец спечели втората си поредна титла, в разградския клуб отново е интересно. Ако трябва да сме точни, при "зелените" никога не е било скучно, но така е при първенеца. Лудогорец си няма проблемите на Левски и ЦСКА с бавене на пари или липса на такива, но въпреки това има върху какво да се работи. Собственикът на шампионите Кирил Домусчиев не си позволява да говори толкова често, но когато го прави, винаги е интересно. След поредната си изява той сподели: "Треньорът остава, но той е с жълт картон. Както вие, така и аз не съм доволен от представянет она отбора този сезон. Не мисля, че успяхме да надградим над това, което постигнахме миналата година, а тръгнахме надолу". По този начин Домусчиев директно размаха пръст на Ивайло Петев. Мениджърът на шампионите знае това по-добре от всеки друг. Именно тази тема се обсъждаше на срещата между треньори и ръководство в началото на седмицата. Пред Петев обаче стоят 5 неща, над които той и неговият екип трябва да се замислят.

1. СЕЛЕКЦИЯТА

По груби изчисления Лудогорец е дал около 3 милиона евро за футболисти през последните 2 сезона. От чуждестранните попълнения са малцина тези, които се наложиха и имат някакво влияние върху отбора. От дошлите през миналия сезон в тима място намери единствено Жуниор Кайсара. Всички останали, начело със Себастиан Ернандес и Неманя Милисавлевич, се оказаха скъпи резерви.

В момента Лудогорец е изправен пред може би най-важната си селекция след влизането в "А" група. От една страна, краткото време преди началото на подготовката, а от друга - нуждата от нов нападател принуждава Ивайло Петев и екипът му да трябва да действат. Най-важното в момента е лудогорец да намери адекватен заместник на Емил гъргоров. След заминаването на Бадема в Разград трябва да си осигурят човек, който да осигури нужното вдъхновение на тима и да го тласне напред. След влизането в "А" група това беше именно Гъргоров, сега обаче се търси неговият наследник.

В същото време Лудогорец трябва да направи всичко възможно да запази този отбор, който изгради до момента. Ако разградчани искат да гонят нещо сериозно, ще бъде престъпление даден играч да бъде пуснат. Въпреки че Лудогорец разполага с голям кадрови ресурс, се вижда, че в пъзела има някои части, без които не може.

2. ПОДГОТОВКАТА

Подготвителният период винаги е един от най-сложните. Освен изготвянето на селекцията трява да се очертае и формата на футболистите. Точно този кратък период в последните 2 години е разковничето на голяма част от сезона. През миналата година Лудогорец направи така подготовката си, че да бъде във върхова форма за мачовете с Динамо (Загреб) от Шампионската лига. Това позволи на тима да влезе и в първенството с вис8ока скорост и да прегази всички в началото. След това обаче формата спадна. Сега отново може да се чака нещо подобно, но тук идва и ролята на Ивайло Петев. Какво точно ще направи мениджърът, за да не изчерпи ресурса на своите играчи още в началото на сезона.

3. ДИЛЕМАТА - ЕВРОПА ИЛИ ПЪРВЕНСТВОТО

Номер 2 почти автоматично води до номер 3. Добрата форма в началото на сезона не гарантира по никакъв начин постоянство на тима в дълъг период от време. Точно над това трябва да се мисли в Лудогорец. Кирил Домусчиев обяви, че не е оптимист за европейските клубни турнири заради силните съперници и огромните пари, които се наливат в чужбина. Това обаче поставя дилемата дали все пак да се гони утопията Шампионска лига, или силите да се съсредоточат в "А" група и преследването на рекордна трета поредна титла.

4. СТИЛЪТ НА ИГРА

Когато искаш да си дълго на върха, трябва да се развиваш постоянно. Това важи не само във футбола, но и във всяка сфера на живота. Лудогорец беше явление още от първия си сезон в "А" група. Разградчани премазаха всичко живо и спечелиха дори неутралните фенове с футбола, който практикуваха. Логично през втория сезон в елита това се промени, тъй като Лудогорец стана малко "по-удобен" на другите отбори, а те го научиха. Точно тук идва надграждането, което спомена босът на шампиона Кирил Домусчиев. Ивайло Петев има важната задача да пипне тук-там, за да може отново машината да заработи на пълни обороти. Мениджърът вече показа някои признаци, че умува над промяна на игровата схема, пробва и различни варианти към края на сезона. Остава само да видим как ще изглежда Лудогорец през новия сезон.

5. ЛИЧНАТА ПРОМЯНА

Ивайло Петев има също какво да променя в себе си. Най-хубавото при него е, че не си пада много по приказките, а обича да работи, живее за професията си. Лудогорец залага на този мениджър в дългосрочен план, а той отговори с успехи още от самото начало. Всичко това прави смяната му на този етап почти невъзможна. Не че не сме виждали треньор да си тръгне, след като е спечелил титлата, но в Лудогорец просто не се дейстав така. И точно това прави този клуб различен от другите. За Петев обаче е ясно едно - когато шефът ти размаха пръст, значи е време да запретнеш ръкави. Жълтият картон показва, че от ръководството искат още и вярват, че точно Петев може да го постигне. За най-младия треньор в "А" група остава и най-сложното, а именно да расте заедно с клуба и да го кара ежедневно да се развива.

Вестник "7 дни спорт"