БФС наказва виновника за гафа с евроквотите

Ръководството на БФС е взело решение да накаже сурово виновника за гафа с разпределението на евроквотите. Гонг се добра до двете циркулярни писма изпратени от генералния секретар на УЕФА Джани Инфантино, в които точно и ясно е казано: „Ако победителят в турнира за Купата на България „Корпоративна Търговска банка“ спечели квота за участие в квалификациите за Шампионската лига за сезон 2012-13, неговото място в турнира Лига Европа се заема от отбора, загубил финала в турнира за Купата на България. Загубилият финалист обаче влиза в Турнира Лига Европа с квотата за най-ниско класирания в първенството участник в европейските турнири, а не с мястото, запазено за носителя на Купата на България”.Още по-скандален е фактът, че цилкулярните писма са изпратени в международния отдел на бългрската футболна централа на 1 април 2011 г. и 16 септември 2011 г. и въобще не са били препратени към направление Спортно-техническо, откъдето да бъдат уведомени клубовете. Служителят, който е проявил безхаберие и небрежност, ще понесе своето сурово наказание.

Причината за скандала е, че в Наредбата на БФС е записано: „Когато носителят на Националната купа е и шампион на страната, в турнира на Лига Европа участва клубът, който е класиран на най-предно място в класирането на шампионата на страната, след всички клубове, които са се класирали за Лига Европа.“

Казано с прости думи, това означава, че ако Лудогорец стане шампион и спечели Купата, Локомотив Пд ще участва в Лига Европа, независимо от класирането си в първенството. Според Наредбата на БФС, при подобна ситуация ще участва заелият четвъртото място в първенството.

© снимки: Gong.bg