Мишо Александров: Лудогорец ме накара да вярвам в чудеса

Снимка: ludogorets.com
- Мишо, мина ли еуфорията от спечелената титла?
- Смятам, че да. Това са състояния, които трябва да бъдат по-кратки, за да можеш да стоиш здраво стъпил на земята. Вече гледам напред към новия сезон.

- Успя ли да починеш въпреки краткото време за ваканция?

- При нас почивката винаги е кратка и не е такава, че да можеш да се възстановиш напълно. Въпреки това смятам, че успях да се заредя, за да мога да издържам на новите натоварвания. Прекарах паузата в София, защото имах и проблеми с коляното. Ходих на рехабилитация, но вече положението е много по-добре. От ден на ден състоянието ми се подобряваше, така че съм готов за новия сезон.

- Мислеше ли, че може да има по-драматичен сезон от миналогодишния?
- В интерес на истината, не. В първия ни сезон в "А" група пак спечелихме титлата в последния кръг. Но и сега драмата беше много голяма. В крайна сметка от това могат да са доволни феновете, все пак всички искаха интересен шампионат.

- Коя титла е по-инфарктна?
- Трудно е да се определи. Може би втората, защото при нея не всичко зависеше от нас. При първата ни титла трябваше да бием ЦСКА в директния мач и успяхме да го направим. Сега трябваше да чакаме помощ от Славия.

- Какво си помисли след мача на Герена?
- Честно да си призная, реших, че няма да сме шампиони. Бях убеден, че титлата ни се изплъзна. Първоначално на никого не му се говореше. Въпреки това се вдигнахме психически и видяхте какво стана. Нямаше да е честно да ни вземат титлата заради един автогол, и то на техния стадион, където ги надиграхме. В крайна сметка справедливостта възтържествува. Откакто съм в Лудогорец, се убедих, че чудесата са възможни.

- Как оценяваш своето представяне?
- За добро или лошо не обичам да говоря за себе си. Има треньори, които да ме оценяват, а и вие, журналистите, пишете достатъчно. Аз съм доволен, че станахме шампиони.

- След последния мач влезе в задочен спор с Базил де Карвальо от Левски, какво го породи?
- Аз съм човек, който обича държавата си независимо от положението тук. За мен Карвальо не беше прав да говори така, още повече че изкарва парите си в България. Почувствах се обиден, защото той нападна и клуба. Не знам как са се почувствали всички хора, които работят в Лудогорец. Той нямаше право да говори така, защото ние не сме им виновни. Ние бяхме на друг стадион, бихме заслужено с 3:0, а те се издъниха срещу Славия, така че сами са си виновни. Бих говорил с Карвальо, ако го срещна, но аз нямам от какво да се притеснявам. Не съм аз този, който направи грешка в случая.

- Много хора омаловажават успехите ви, защо?
- Може би защото дойдохме от нищото. Още в първата си година в елита Лудогорец взе титлата, спечелихме на практика всичко. Това нарани доста някои хора и те гледат да ни влияят по друг начин. Според мен обаче напълно заслужено станахме шампиони. Нямаше да е честно, ако Левски стъпеше на върха.

- Предстои нова атака на Шампионската лига, какви са шансовете ви?
- Същите като тези през миналата година. Отново ни чакат много силни отбори, така че няма да е никак лесно. Надявам се да играем силно и да демонстрираме същото ниво като миналата година.

- Ивайло Петев си пожела БАТЕ, ти имаш ли желан отбор?
- Не, не съм се замислял. Честно казано, искам по-силен отбор, срещу който можеш да играеш футбол. Тогава и ти изпитваш удовлетворение от самата игра.

- На какво ви научи отпадането от Динамо Загреб?
- На много неща. Този мач винаги ще ни е като обеца на ухото, защото 15 минути преди края буквално бяхме в следващия кръг, а в последната секунда загубихме. Смятам, че сме си извадили нужните поуки и няма да допускаме старите грешки.

- Следиш ли какво става в ЦСКА?
- Да, интересувам се. За мен е по-добре грандовете в България да са силни. Но моето желание е да има и ЦСКА, и Литекс. По-добре два силни отбора, отколкото само един. Трябва да има повече класни отбори, които да се конкурират за призовите места.

- Твоят бивш клуб Борусия Дортмунд загуби финала в Шампионската лига, гледа ли го?
- Тогава нямах възможност, но гледах запис. Много ме е яд, че загубиха. Това постижение обаче е положително за работата в Борусия. Познавам лично Юрген Клоп, той дойде една година след мен в клуба. Пристигна с 9 нови играчи и аз бях пратен в дубъла. Може да казвам големи думи, но за мен той е в топ 3 на треньорите в света за последните няколко години. Уникален специалист, вижда се какви успехи постигна с момчета, които бяха сравнително неизвестни.

- Какво си пожелаваш за новия сезон?
- Първо да прескочим поне първия кръг в Шампионската лига, за да затворим устите на много хора. Според тях сме отпаднали заслужено от Динамо, но ще им докажем обратното. Разбира се, да вземем и суперкупата, а след това и другите два трофея. Аз съм максималист.

Вестник "7 дни спорт"