Как само с един ход Лудогорец изгони скъпите играчи

Снимка: ludogorets.com
От известно време насам собственикът на Лудогорец Кирил Домусчиев обяви, че иска да види тима си подмладен. Босът видя, че отборът е сред челниците, щом става въпрос за среднат авъзраст на състава. В крайна сметка Домусчиев не искаше крайни мерки и залагане само на юноши като в Ловеч, а нещо по-плавно и премерено. Този ход обаче води и до нещо повече, а то е и сериозното олекотяване на разходите около отбора. С освобождаването на Гъргоров, Генчев, Гулдан и Голубович Кирил Домусчиев ще може да си спести над 1,5 милиона лева на година. По този начин босът на шампионите намери начин да разкара най-скъпите си играчи.

Не е тайна, че двамата капитани Емил гъргоров и Станислав Генчев взимаха две от най-големите заплати в отбора. Твърди се, че Бадема е прибирал по 40 000 лева на месец. Само с отърваването от заплатите на Гъргоров разходите на клуба намаляват с близо половин милион лева на година. Като се калкулират всички средства, пръснати за четворката, сумата скача до над 1,5 милиона лева, а това е много голямо число. Сега тези пари може да бъдат инвестирани в ремонт на базата или нещо по-наложително.

Няколко дни след началото на лятната подготовка подмладяването стана факт. Шампионите обявиха, че се разделят с Емил Гъргоров, Станислав Генчев, Любомир Гулдан и Урош Голубович. Договорите на четворката изтекоха и от клуба прецениха да не ги подновяват. Дали това се е оказало грешка, или е добър ход, има много време, в което ще се разбере, а чак след това и ще се анализира.

По-важното обаче е едно - прословутото подмладяване е вече в ход. Домусчиев призна, че го прави "по административен начин", дори и много да не му се иска, но просто няма избор. лудогорец вече е без някои от най-опитните си футболисти. При това е без тези, които са най-възрастни.

Бадема и генчев по-рано през годината направиха 32 години, Гулдан чукна 30, а скоро Голубович ще навърши 37. Ако се гледа класацията за най-възрастните отбори в края на сезона, лудогорец е на 3-ото място в нея. С по-застаряващи отбори през сезона 2012/2013 се оказаха само Славия и Локомотив (Сф). В Разград средната възраст на състава беше 27 години и 6 месеца. За справка на "Овча купел" и в "Надежда" бяха на по 28 години и 3 месеца. Ако гледаме актуалния състав в този момент обаче, картинката е много по-различна. Средната възраст в Лудогорец падна с над 2 години. В момента разградчани са на 25 години и 4 месеца.

Освен освобождаването на четирима от ветераните не може да не се отбележи и включването в групата на други играчи. Новото попълнение Фабио Ешпиньо е на 27 години и ако не беше той, средната възраст можеше да падне и с повече. В тима обаче влиза Тейнур Марем. 18-годишният бранител тренира отдавна с представителния отбор, но през този сезон вече ще поучава шансове за изява. От наем пък се връща вратарят Георги Аргилашки, който е на 21 години.

От тези, които остават в Лудогорец, най-възрастен през новия сезон ще бъде Йордан Минев. Бранителят ще стане на 33 през октомври, а другите от "батковците" са Миро Иванов (31) и Иван Стоянов и Светослав Дяков, които са на по 29. Точно те пък влизат в годините, в които могат да дадат най-доброто от себе си.

Останалата част от отбора е съставена от по-млади футболисти. Тепърва пък отговорността трябва да пада и върху още по-младите.

А в Лудогорец вече имат такава група от футболисти, които са във възраст, в която трябва да играят. Михаил Александров (24), Димо Бакалов (24), Георги Костадинов (22), Теро Мантула (22) и Роман Безяк (24) тепърва трябва да получават все по-големи отговорности и задачи. В следващите години най-вероятно точно върху тези футболисти ще се гради и следващият състав на разградчани.

Времето пък ще покаже дали това е бил правилният начин на развитие на разградчани. Само заради този си ход обаче те заслужават адмирации, защото се престрашиха да опитат.

Вестник "7 дни спорт"