Привличането на Ешпиньо отвързва ръцете на Петев

Снимка: БГНЕС
В последните два сезона неколкократно стана въпрос как Лудогорец много често играе в една и съща схема. През изминалата година мениджърът на тима Ивайло Петев показа признаци на промяна. На няколко пъти младият треньор промени тактическата постройка на своите. В мачовете с Миньор, Ботев Вр, Етър, както и гостуването на ЦСКА разградчани се отказаха от най-използваната схема 4-2-3-1. В тези 4 срещи Ивайло Петев заложи на 4-1-4-1, а на моменти и дори на суперофанзивното 4-3-3. До една степен това сработи, а от друга страна, не толкова.

Изглежда, че през новия сезон в схемата на шампионите ще се чакат нови промени. Признаци за това много. Първо беше освободен Станислав Генчев, а вместо него в отбора пристигна Фабио Ешпиньо. Приликата между двамата играчи обаче е единствено в това, че португалецът взе №8, с който до преди това играеше Гената. Иначе те нямат нищо общо.

27-годишният Ешпиньо може да играе еднакво добре в цялата централна зона на игрището. Титулярната позиция на юношата на Порто е атакуващ полузащитник. Именно на мястото на традиционната 10-ка започва и кариерата му при Драконите. Постепенно обаче Ешпиньо се превръща в универсален полузащитник или, както е модерно да се нарича вече в Англия, бокс ту бокс (от англ. box to box, пр. от едното наказателно до другото). До голяма степен този трансфер на Петев подсказва и каква е идеята му за новия сезон. Все още е трудно да се предположи дали Ешпиньо ще играе централна роля в тима, но неговото влизане до голяма степен отвързва ръцете на мениджъра. С наличието на португалеца в халфовата линия Петев вече може съвсем спокойно да остави само Светослав Дяков пред защитата. До този момент този експеримент не беше много удачен по няколко причини.

Първо там беше пробван Мирослав Иванов. Джобният техничар е с богат опит и играта в центъра не му е чужда, но истинската му сила е по крилото. Въпреки това Деко се справи не лошо и като опорен халф, и пред Дяков. Марселиньо също беше изтеглен по-назад, но той поначало не е силен в дефанзивен план и не обича толкова да играе от едното до другото наказателно поле. Другите опции - Георги Костадинов и Мичел Бургзорг, пък са си типични дефанзивни полузащитници.

От друга страна, наличието на Ешпиньо може да бъде и алтернатива на Марселиньо и Себастиан Ернандес, ако играта на двамата не се получава.

Дали привличането на португалеца ще се окаже ключово за тима, предстои да видим. Само времето ще покаже значението на този трансфер. Безспорно обаче ще е интересно да се види как Ивайло Петев ще промени тима си през новия сезон.

Вестник "7 дни спорт"