Лудогорец се нареди до Ман Юн и Реал М

Откакто влезе в "А" група, Лудогорец разчупва клишетата. Разградчани постоянно вкарват нещо дали в подготовката, дали в мачовете си, или нещо друго. По време на тренировките си обаче тимът от дълго време залага на новите технологии. Един от примерите за това е продуктът на австралийската фирма GPSports. Той придоби огромна популярност в последните години и вече се използва широко от много спортни клубове по целия свят. Лудогорец е единственият отбор в България, който ползва последното поколение на продуктите на GPSports.

Технологията им е много проста. На всеки футболист се закача пулсомер, както и джипиес предавател. Така в реално време могат да се следят всички показатели на футболистите - от пулс и други жизнени показатели, до измината дистанция, та чак до разбивка на това колко спринта е направил играчът. Самата система поддържа до 30 играчи едновременно, а възможностите за грешки са почти минимални. От 2 години Лудогорец се доверява на австралийската компания по време на зимната и лятната си подготовка. Технологията е много ценна, особено в тренировки и контролни мачове, където може да се следи представянето на всеки играч през цялото време. Софтуерът помага и за детайлен анализ на състоянието на футболистите, така може предварително да се види, ако един играч е склонен към претоварване, и може да бъде съхранен. Неслучайно в последните 2 години сериозни контузии в лагера на Лудогорец липсват. Просто екипът на Ивайло Петев се застрахова с включването на софтуера в подготовката.

GPSports е неизменен спътник на Лудогорец през цялото време. До голяма степен заслугата за внедряването на тази технология е на асистента на Ивайло Петев - Георги Дерменджиев. Опитният треньор, който е известен с огромните си познания по биомеханика и биофизика, постоянно се обогатява и гледа да се развива. Ако Дерменджиев е умът в тази схема, то мускулите са представени от лекаря на тима. Д-р Валентин Великов също помогна много за внедряването на технологията. Доки, както го наричат всички в тима, на всяка тренировка е пред лаптопа и следи показателите на играчите. До голяма степен той помага изключително много, когато GPSports е използван от тима. Самата система позволява и голяма гъвкавост. Не е нужно треньорът да се взира през цялото време в лаптопа. Данните могат да се изпращат директно и на смартфона му, а след тренировка всичко да бъде свалено и да бъде изготвен детайлният анализ.

С това въведение в тренировките Лудогорец се нареди до някои от европейските грандове. Самата фирма започва да развива продукта още през 2001 г., но трябват няколко години, за да може той да добие популярност. Едни от първите отбори, които се възползват от джипиес системата, са английските Арсенал и Манчестър Юнайтед. Към този момент клиентите на фирмата са над 100 клуба, но тези, които се водят партньори, са именно Червените дяволи, Реал Мадрид, Барселона, Милан и Ювентус. С това си нововъведение Лудогорец вече е в елитната компания на европейските грандове.

Вестник "7 дни спорт"